Scăderea veniturilor din energie și creșterea cheltuielilor au dus bugetul federal al Rusiei la un deficit de 1.760 de miliarde de ruble (24,78 miliarde de dolari) în ianuarie, în timp ce sancțiunile și costul campaniei militare a Moscovei în Ucraina sufocă perspectivele economiei, potrivit Reuters.

Rusia pompează petrol la export pe tot mai puțini baniFoto: DreamsTime / Dmitrii Melnikov

Citând date preliminare, Ministerul rus de Finanțe a declarat luni că veniturile din petrol și gaze au fost cu 46,4% mai mici în ianuarie, la 426 de miliarde de ruble, față de aceeași lună a anului trecut, ceea ce a fost pus în principal pe seama prețurilor mai mici pentru țițeiul Ural și a volumelor mai mici de exporturi de gaze naturale.

Veniturile din afara petrolului și gazelor naturale au fost cu 28% mai mici, la 981 de miliarde de ruble, atribuite încasărilor mai mici din TVA intern și din impozitul pe venit.

În general, veniturile bugetare pentru luna respectivă au scăzut cu 35,1%, în timp ce cheltuielile au fost cu 58,7% mai mari în ianuarie 2023, la 3.120 de miliarde de ruble, deja mai mult de 10% din planul de cheltuieli pentru întregul an.

Moscova se bazează pe veniturile din petrol și gaze - anul trecut în jur de 11.600 de miliarde de ruble - pentru a-și finanța cheltuielile bugetare și a fost nevoită să înceapă să vândă rezervele valutare internaționale pentru a acoperi un deficit întins de costul conflictului din Ucraina.

Cum afectează sancțiunile bugetul Rusiei

În timp ce unii oficiali ruși au încercat să minimalizeze eficacitatea plafoanelor de preț și a embargourilor asupra exporturilor de energie rusești, ministrul de finanțe Anton Siluanov a declarat anul trecut că un plafon de preț pentru petrolul rusesc ar putea mări deficitul bugetar în 2023.

Ca urmare a sancțiunilor, Moscova a fost nevoită să vândă energie cu un discount mare și, deși bugetul pentru 2023 se bazează pe un preț al țițeiului de 70,10 dolari pe baril, prețul mediu al principalului amestec al Rusiei în ianuarie a fost de 49,48 dolari pe baril, în scădere cu 42% față de ianuarie 2022.

Luni, ministerul a declarat că studiază modalități de a trece la un indicator alternativ de preț în scopuri fiscale, deoarece prețul petrolului Ural devine mai puțin reprezentativ pentru prețurile de export ale petrolului rusesc.

Deficitul din ianuarie se ridică deja la 60% din planul pentru întregul an, de 2.930 de miliarde de ruble, iar analiștii se așteaptă ca deficitul să se extindă la peste 5.000 de miliarde de ruble dacă condițiile actuale persistă.

Principalele surse ale Rusiei pentru acoperirea deficitului bugetar sunt împrumuturile interne, pe care le-a intensificat puternic în ultimul trimestru al anului 2022, și fondul său pentru zile negre format din veniturile acumulate din energie.

Luni, ministerul a declarat că Fondul Național de Avuție (NWF) se situa la 155 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.