O nouă înregistrare video publicată de forțele ucrainene arată cum acestea au distrus un obuzier rusesc pe care trupele lui Vladimir Putin au încercat să îl ascundă sub un morman de gunoaie și crengi.

Obuzierul rusesc a vazut zile mai buneFoto: Captura video - Ukraine Weapons Tracker

Forțele armate ucrainene afirmă că lovitura ar fi avut loc în orașul Donețk, capitala regiunii cu același nume din estul Ucrainei.

Deși acest oraș nu este în prima linie a frontului, separatiștii pro-ruși de aici au acuzat la jumătatea lunii decembrie că asupra orașului a fost lansat cel mai puternic bombardament din 2014, anul în care au declanșat un război separatist în estul Ucrainei după anexarea ilegală a Crimeii de către Moscova.

Nu este clar însă în ce măsură aceste afirmații fac parte din războiul informațional purtat de Moscova sau ar fi rezultatul unui atac autentic al forțelor ucrainene.

În ceea ce privește înregistrarea video apărută acum pe rețelele de socializare, motivul pentru care soldații ruși ar fi folosit un asemenea „camuflaj” neconvențional pentru vehiculul lor de luptă este la fel de neclar, o posibilitate fiind ca el să fi fost abandonat în grabă pentru a fi recuperat ulterior iar materialele în cauză să fi fost singurele la îndemână.

Problemele pe care forțele ruse le au cu disponibilitatea camuflajului militar au devenit evidente încă din primele zile ale invaziei declanșate de Vladimir Putin.

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare la sfârșitul lunii trecute pare să sugereze că aceste lipsuri nu au fost remediate, arătând cum soldații ruși au fost nevoiți să își camufleze un buncăr improvizat cu tot felul de materiale care ies în evidență când poziția este survolată din aer.

Înregistrarea surprinde însă o nouă lovitură remarcabilă prin precizia sa, fiind posibil ca tunarii ucraineni să fi folosit din nou proiectile Excalibur, renumite la acest capitol.

Un astfel de obuz a fost folosit săptămâna trecută de militarii Ucrainei pentru a distruge un sistem de apărare aeriană „Tor” pe care forțele ruse l-au transferat din Arctica și care a fost lăudat de către televiziunea oficială a armatei ruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 348-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.