Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar putea deplasa la Bruxelles, joi, pentru un summit al şefilor de stat şi de guvern din UE şi o intervenţie în faţa eurodeputaţilor, susţin surse europene citate de AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Dacă va fi confirmată, această vizită a lui Volodimir Zelenski va fi prima în capitala UE de la începutul ofensivei militare ruse împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

O sursă din cadrul Parlamentului European a vorbit despre „probabilitatea organizării unei sesiuni plenare extraordinare joi, 9 februarie, în prezenţa lui Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei”. Alte două surse parlamentare au confirmat această informaţie, sub rezerva anonimatului.

Liderul ucrainean beneficiază de o „invitaţie permanentă” la Bruxelles, s-a rezumat să declare un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

Preşedinţia ucraineană nu a confirmat nici ea această vizită care ridică probleme de securitate.

Și ziarul Financial Times a scris luni că UE are în plan ca Zelenski să participe la summitul liderilor europeni din această săptămână, citând persoane informate cu privire la aceste planuri, dar care au subliniat că problemele de securitate riscă totuși să împiedice vizita președintelui ucrainean.

Săptămâna trecută, liderul ucrainean i-a primit la Kiev pe Ursula von der Leyen, președinta Comisiei, și pe Charles Michel, șeful Consiliului European. „Sincer vorbind, există riscuri mari dacă mă duc undeva, acest lucru este adevărat”, a declarat vineri presei Volodimir Zelenski, întrebat despre o posibilă vizită la Bruxelles.

___