Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a publicat o înregistrare video din carlinga unui bombardier Su-24, serviciul de presă al companiei sale Concordia afirmând că acesta a participat la o misiune de luptă.

Seful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, la bordul unui bombardier Su-24Foto: Captura video - Francis Scarr

Serviciul de presă al Concordia, compania de catering al lui Prigojin care i-a atras porecla de „bucătar” al președintelui Vladimir Putin, a afirmat luni că șeful mercenarilor a zburat la bordul unui Su-24 ca navigator în timpul unei misiuni de bombardare a pozițiilor ucrainene din apropierea Artemovsk, denumirea rusească a orașului Bahmut.

Miercurea trecută separatiștii pro-ruși din Donețk au declarat că orașul Bahmut a fost „încercuit operațional”, o informație dezmințită la scurt timp după chiar de către Prigojin.

„Cercul operativ este atunci când toate drumurile şi căile de aprovizionare, de evacuare şi orice tranzit sunt controlate faţă de focul inamic. La ora actuală nu avem un cerc operativ la Bahmut”, a scris Evgheni Prigojin pe canalul său de Telegram pe 1 decembrie.

Șeful mercenarilor Wagner a mai spus că acest gen de informaţii „nu se difuzează public din motive operative”. „Când oraşul va fi cucerit, o veţi afla fără nicio îndoială”, a dat asigurări el.

Evgheni Prigojin vrea un merit personal în eventualitatea căderii Bahmutului

În evaluarea sa de duminică privind războiul din Ucraina, ministerul britanic al Apărării nota că oraşul Bahmut, în jurul căruia se dau lupte sângeroase de mai bine de jumătate de an, a devenit „din ce în ce mai izolat”.

„M03 şi H32 – cele două drumuri principale către oraş pentru apărătorii ucraineni – sunt probabil ambele ameninţate de foc direct, în urma avansurilor ruseşti (...) În timp ce forţele ucrainene rămân disponibile mai multe rute alternative de aprovizionare între ţări, Bahmut este din ce în ce mai izolat”, nota în urmă cu o zi ministerul Apărării de la Londra.

Un reportaj video realizat de AFP în oraș săptămâna trecută a arătat că acesta este supus unor bombardamente constante ale forțelor ruse care încearcă să cucerească Bahmutul încă de la începutul lunii august a anului trecut.

Această ofensivă a forțelor ruse, singura pe care armata lui Putin a mai încercat-o în Ucraina de luni de zile, este condusă de mercenarii lui Evgheni Prigojin.

Pe 11 ianuarie Prigojin a revendicat personal într-o altă înregistrare video că mercenarii săi au „cucerit în totalitate” localitatea Soledar, un oraș cheie pentru pozițiile ucrainene care apără Bahmutul.

Deși noile afirmații ale lui Prigojin despre „misiunea de luptă” la care ar fi participat sunt extrem de îndoielnice, s-ar părea că gruparea sa de mercenari ar avea la dispoziție inclusiv avioane militare, informații în acest sens apărând inclusiv din timpul participării lor la conflictul din Libia sau Siria.

Urmărește ultimele evoluții din a 348-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.