Recruții din Tuva, regiunea natală a ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu, au înregistrat un mesaj video în care s-au plâns de abuzurile cadrelor militare ale autoproclamatei „Republici Populare Donețk” și ale poliției militare, relatează Meduza.

Soldati rusi la antrenamenteFoto: Kirill Braga / Sputnik / Profimedia

Videoclipul înregistrat în limba tuvană și traducerea sa în rusă au fost publicate pe canalul de Telegram „Asiatici din Rusia”.

În videoclip, mai mulți bărbați care poartă măști și sunt îmbrăcați în haine de camuflaj stau în fața unei păduri. Unul dintre ei spune că acest grup a fost mobilizat pe 29 septembrie, după care a fost antrenat la Novosibirsk timp de trei luni.

Potrivit acestuia, în unitatea de instrucție recruții „nu erau pregătiți pentru a lupta în prima linie” și li s-a promis că vor fi trimiși la noi exerciții militare. Recruții din Tuva se plâng însă că la finele anului trecut unii dintre ei au fost trimiși în prima linie în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

După ce mai mulți dintre ei au fost răniți, militarii din regiunea natală a lui Șoigu afirmă că au descoperit că de fapt nu au fost repartizați niciunei unități a Ministerului rus al Apărării, ci unor forțe ale separatiștilor pro-ruși conduși de Denis Pușilin. Soldații din Tuva susțin că acum „nu au comandă”, dar subliniază că nu refuză să lupte.

Recruții din Tuva afirmă că au fost batjocoriți de militarii separatiști

„Pe 4 februarie 2023 au sosit militarii din RPD. Au tras în noi cu mitraliere, ne-au forțat să facem flotări. Au spus că nu vom ieși de aici cu viață. Au spus că le aparținem lor, ai RPD... Poliția militară a venit și ne-a bătut”, a spus unul dintre militari.

Taiga.info, un site axat pe știri din zona Siberiei, afirmă de asemenea că a primit de la cititori o înregistrare video cu bărbați mobilizați în Tuva în timp ce sunt bătuți de militari ai separatiștilor din Donețk, precum și o înregistrare audio făcută de un bărbat din „miliția populară” pe nume Batya.

Un alt site rusesc notează că acesta este de fapt indicativ unui locotenent-colonel al separatiștilor numit Viaceslav Gubin. În înregistrarea audio „Batya” povestește, pentru a justifica violențele la adresa militarilor din Tuva, că în 2014-2015 armata ucraineană i-ar fi aruncat într-o carieră pe „toți cei care nu s-au supus ofițerilor”.

„Când am venit aici la voi tovarășul general, cunoscându-mi caracterul, mi-a zis: 'Tată, te rog să nu-i omori. Toți sunt rude cu Șoigu. Acum îi vei înmuia iar mamele și tații vor începe să îl sune pe unchiul Shoigu”, le spune ofițerul din Donețk recruților ruși.

Se crede că Tuva, o provincie din centrul Siberiei, ar fi înregistrat printre cele mai mari pierderi în războiul declanșat de președintele Vladimir Putin, chiar și înainte de decretarea mobilizării „parțiale” în data de 21 septembrie a anului trecut.

Urmărește ultimele evoluții din a 348-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.