O nouă înregistrare video care circulă pe rețelele de socializare rusești arată o pensionară care ia atitudine împotriva livrărilor de tancuri Leopard promise de Occident Ucrainei.

Pensionara din RusiaFoto: Captura video - Francis Scarr

„Notoriile 'Brigăzi ale lui Putin' au răspuns la decizia Germaniei de a furniza Ucrainei tancuri Leopard”, notează sarcastic jurnalistul Francis Scarr de la BBC, acesta explicând că pe desenul cu mâna care „împinge din spate” fotografia cu tancul Leopard scrie „mâna Washingtonului”.

„Brigăzile lui Putin” sunt o referire la grupurile de pensionari naționaliști din Rusia care îl susțin necondiționat pe liderul de la Kremlin, filmând ocazional înregistrări video „patriotice” de acest fel.

Într-o altă filmare din luna octombrie a anului trecut un grup de pensionari ruși îl acuza pe președintele american Joe Biden că se pregătește să folosească arme nucleare tactice în Ucraina.

Această înregistrare a fost filmată tocmai în perioada în care Rusia acuza Ucraina că se pregătește să detoneze o „bombă murdară” pe teritoriul său pentru a da vina pe Moscova pentru acest lucru.

„Uite, te avertizăm, întreaga lume va auzi, noi știm deja despre asta, că plănuiești ceva. Nu va funcționa”, îi transmite președintelui american pensionara care vorbește în înregistrarea respectivă

Nu este clar în ce măsură aceste grupuri de pensionari sunt coordonate de aparatul de propagandă oficial al Kremlinului sau dacă ele sunt mai degrabă susținute de filiale locale ale Partidului Rusia Unită. Însă o posibilitate este și ca ele să acționeze independent.

Tancuri Leopard pentru Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat oficial pe 25 ianuarie că guvernul său a aprobat trimiterea unei companii de tancuri Leopard 2 Ucrainei. Scholz a mai precizat că Berlinul a autorizat de asemenea transferurile pentru țările care vor la rândul lor să furnizeze aceste tancuri de fabricație germană Kievului.

Mai multe state europene au declarat imediat că intenționează să facă acest lucru însă Canada a devenit pe 5 februarie prima țară care a trimis un tanc Leopard 2 Kievului.

„Tancurile de luptă sunt în drum pentru a ajuta Ucraina. Primul tanc canadian Leopard 2 este pe drum. Sprijinul Canadei pentru Ucraina este neclintit”, a scris ministrul canadian al Apărării, Anita Anand pe Twitter sâmbătă, distribuind imagini video cu tancul de fabricație germană încărcat în avion.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat la începutul săptămânii trecute că țara sa va primi între 120 și 140 de tancuri occidentale într-un „primul val” de livrări de la o coaliție de 12 țări.

Printre acestea nu se numără însă doar tancuri Leopard 2 de fabricație germană, ci și tancuri Challenger 2 din rezervele Marii Britanii și modele Abrams ale armatei americane.

Vinerea trecută guvernul german a anunțat că a aprobat și exportul către Ucraina de tancuri de luptă Leopard 1, predecesorul modelului Leopard 2.

Urmărește ultimele evoluții din a 349-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.