​Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că Rusia va continua să ajute statul Mali să-şi amelioreze capabilităţile militare, un parteneriat care a provocat îngrijorări în Occident, relatează Reuters și Agerpres.

Serghei Lavrov alaturi de ministrul de externe al juntei militare din MaliFoto: Russian Foreign Ministry / TASS / Profimedia Images

Lavrov a făcut aceste declaraţii în cadrul unei vizite în statul vest-african, unde militanţi cu legături cu Al-Qaida şi gruparea Stat Islamic au declanşat în urmă cu un deceniu o insurgenţă care s-a extins în ţările vecine.

Guvernele occidentale sunt îngrijorate în privinţa implicării în Mali a contractorului militar privat Wagner, care luptă alături de armata rusă în Ucraina.

Experţi ai ONU au cerut săptămâna trecută o investigaţie independentă asupra comiterii unor posibile crime de război şi crime împotriva umanităţii de către forţele guvernului din Mali şi combatanţii Wagner.

Lavrov, în vizită oficială într-o țară condusă de o juntă militară

Autorităţile din Mali, unde guvernul actual a preluat puterea în 2021 în urma unei lovituri de stat, au precizat anterior că forţele ruse nu sunt formate din mercenari, ci din instructori care ajută trupele locale să opereze echipament cumpărat din Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat anul trecut că statul rus nu are nimic de a face cu contractorii militari privaţi care activează în Mali, adăugând că statul african are dreptul să colaboreze cu firme private ruseşti.

Agenţia de ştiri RIA l-a citat pe Serghei Lavrov cu declaraţia că Moscova speră să înceapă să livreze cereale, fertilizatori şi produse petroliere în Mali curând.

Lavrov a vizitat în ultima perioadă mai multe state africane, în contextul în care Moscova, lovită de sancţiuni occidentale din cauza războiului din Ucraina, încearcă să dezvolte legături comerciale şi parteneriate strategice în alte zone.

Președintele rus Vladimir Putin a primit la rândul său la Kremlin mai mulți șefi de stat din Africa.

Urmărește ultimele evoluții din a 349-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.