Rusia nu dispune acum de muniția și de unitățile de manevră necesare pentru o ofensivă de succes, dar încearcă să obțină obiective nerealiste din cauza presiunii politice a Kremlinului, afirmă ministerul britanic al apărării.

Soldați rușiFoto: Vitaliy Ankov / Sputnik / Profimedia

Ce spun experții britanici în evaluarea de marți dimineață:

  • Este foarte probabil ca Rusia să fi încercat să reînceapă operațiuni ofensive majore în Ucraina încă din primele zile ale lunii ianuarie 2023. Obiectivul său operațional este aproape sigur de a captura părțile rămase sub controlul ucrainenilor din regiunea Donețk.
  • Forțele rusești au reușit să câștige doar câteva sute de metri de teritoriu pe săptămână. Acest lucru se datorează aproape cu siguranță faptului că Rusia nu dispune acum de muniția și de unitățile de manevră necesare pentru o ofensivă de succes.
  • Comandanții de rang înalt fac probabil planuri prin care solicită unor unități fără personal și fără experiență să atingă obiective nerealiste din cauza presiunii politice și profesionale.
  • Liderii ruși vor continua probabil să ceară progrese spectaculoase. Rămâne puțin probabil ca Rusia să poată acumula forțele necesare pentru a afecta substanțial rezultatul războiului în următoarele săptămâni.

Bloggerii ruși sunt și ei sceptici

Unele voci naționaliste rusești au continuat să își exprime scepticismul față de capacitatea Rusiei de a lansa o ofensivă de succes după sfârșitul lunii februarie, notează și Institutul pentru Studiul Războiului.

Un blogger militar apropriat de mercenarii Wagner a remarcat că șeful Statului Major General al armatei ruse, generalul de armată Valeri Gerasimov (care comandă în prezent forțele rusești din Ucraina) are o fereastră de timp limitată pentru a lansa o operațiune ofensivă pe scară largă în Ucraina înainte ca aceasta să fie cu totul imposibil de executat.

O altă voce ultranaționalistă, fostul ofițer rus Igor Girkin, a prognozat că ofensiva decisivă rusă nu va avea succes până când Rusia nu va mobiliza atât mai mulți oameni cât și industria și economia țării. Girkin a susținut că un atac fără o astfel de mobilizare se va stinge în scurt timp.

Ambele observații menționate evidențiază faptul că cei din comandamentul militar rus par să se grăbească să lanseze ofensiva decisivă, probabil înaintea sosirii ajutorului militar occidental și a sezonului noroios de primăvară din Ucraina (în jurul lunii aprilie), care a împiedicat și manevrele mecanizate rusești din primăvara anului 2022.

Moscova trimite soldați și armament pentru o ofensivă în est

Rusia a trimis întăriri în estul Ucrainei înainte de o nouă ofensivă care ar putea începe săptămâna viitoare, a declarat un guvernator ucrainean, citat de Reuters.

„Vedem din ce în ce mai multe rezerve (rusești) desfășurate în direcția noastră, vedem că sunt aduse mai multe echipamente...", a declarat Serhii Gaidai, guvernatorul ucrainean al provinciei Lugansk, ocupată în mare parte de Rusia.

Așteptând disperată sosirea ajutorului militar occidental, Ucraina anticipează că o ofensivă majoră ar putea fi lansată de Rusia din motive „simbolice" în jurul aniversării din 24 februarie a invaziei.

Ucraina plănuiește la rândul ei o ofensivă de primăvară pentru a recuceri teritoriile pierdute, dar așteaptă livrarea rachetelor cu rază mai lungă de acțiune și a tancurilor de luptă occidentale promise, unii analiști afirmând că Ucraina mai are câteva luni până să fie pregătită pentru o ofensivă.

-------------