Legea marţială din Ucraina, impusă din cauza invaziei ruse, a fost extinsă marţi de Parlamentul de la Kiev pentru alte 90 de zile, informează agențiile DPA și Agerpres.

Soldat ucraineanFoto: Attila Husejnow/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia images

Potrivit mass-media ucrainene, 348 de parlamentari au votat marţi în favoarea celei de-a cincea extinderi, mult peste cele 226 de voturi necesare.

Totodată, a fost extinsă şi mobilizarea generală. Aceasta înseamnă că bărbaţilor din Ucraina cu vârste între 18 şi 60 de ani, care sunt supuşi serviciului militar obligatoriu, le va fi interzis în continuare, cu câteva excepţii, să părăsească ţara.

Regulamentul este valabil provizoriu până pe 20 mai.

În condiţiile în care sunt raportate pierderi masive, au apărut tot mai multe înregistrări video în care se poate vedea cum înştiinţări de convocare sunt înmânate unor trecători în oraşe ucrainene.

Kievul luptă împotriva invaziei ruse deja de aproape un an. Rusia controlează aproape 20% din teritoriul Ucrainei, inclusiv Peninsula Crimeea anexată în 2014.

Situația pe front

În pofida informaţiilor privind lupte extrem de sângeroase şi pierderi masive de vieţi omeneşti, conducerea armatei ruse şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu situaţia de pe frontul din estul Ucrainei.

„În prezent, luptele din regiunile Vuhledar şi Artiomovsk (numele rusesc pentru Bahmut) se desfăşoară cu succes”, a declarat marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

Zile în şir, partea ucraineană a raportat lupte grele lângă oraşul Bahmut în regiunea Doneţk. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat recent că trupele Ucrainei menţin rezistenţa.

Potrivit unor ofiţeri din cadrul serviciilor de informaţii britanice, ruşii nu înregistrează de fapt niciun progres. În Bahmut - oraş ce avea odată o populaţie de peste 70.000 de locuitori - au mai rămas doar câteva mii de oameni.

___