Marea Britanie analizează „activ” dacă să trimită avioane britanice în Ucraina, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al primului ministru Rishi Sunak, potrivit agenției britanice de presă PA Media, relatează CNN și Reuters.

Ben WallaceFoto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, analizează ce aeronave ar putea fi oferite Ucrainei, dar Downing Street a susținut că încă nu a fost luată nicio decizie cu privire la furnizarea avioanelor, a informat agenția.

„Cred că puteți vedea din pașii pe care îi facem că suntem dispuși să punem Ucraina în situația în care, odată ce am atins obiectivele de pregătire a piloților, ei să fie capabili să piloteze acest tip de avioane”, a spus purtător de cuvânt oficial al premierului, potrivit PA Media.

„Ce decizie nu am luat este dacă trimitem avioane de luptă britanice. Evident, există o discuție în curs între alte țări despre propriile lor avioane de luptă, dintre care unele sunt mai asemănătoare cu ceea ce sunt obișnuiți piloții ucraineni”.

„Am confirmat că va exista un program de instruire pentru piloții ucraineni, iar secretarul apărării analizează în mod activ dacă vom trimite avioane”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Anterior, Marea Britanie a anunțat o creștere imediată a livrărilor militare către Ucraina pentru a o ajuta să lupte împotriva ofensivei ruse și s-a angajat să antreneze piloții pentru a putea pilota „avioane de luptă sofisticate standard NATO în viitor”.

Dar un purtător de cuvânt al prim-ministrului Rishi Sunak a declarat reporterilor că nu a fost luată nicio decizie privind furnizarea Ucrainei cu avioane de luptă.

„Prim-ministrul l-a însărcinat pe secretarul apărării să investigheze ce avioane am putea să oferim, dar pentru a fi clar, aceasta este o soluție pe termen lung, mai degrabă decât o capacitate pe termen scurt, de care Ucraina are cea mai mare nevoie acum”, scrie și Reuters.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care vizitează miercuri Marea Britanie, a declarat că va face tot posibilul pentru a convinge lumea să furnizeze Ucrainei avioanele moderne de care Kievul are nevoie pentru ca forțele sale militare să învingă Rusia.

„Noi... vom face tot posibilul și imposibilul pentru ca lumea să ne furnizeze avioane moderne pentru a oferi putere și a proteja piloții care ne vor proteja”, a declarat Zelenski în fața a sute de parlamentari în Westminster Hall din Londra.

El s-a referit la monarhul Marii Britanii, regele Charles, care este pilot, și a spus că în Ucraina toți piloții de luptă sunt considerați regi „pentru că sunt atât de puțini, sunt atât de prețioși”.

Zelenski i-a oferit apoi președintelui Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, o cască de pilot de luptă cu mesajul „Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o proteja”.