​Frustrarea este din ce în ce mai mare în rândul oficialilor de rang înalt și al oamenilor de afaceri din Rusia după ce războiul început în urmă cu aproape un an s-a transformat dintr-un „blitzkrieg de trei zile” într-o sângeroasă „mașină de tocat carne”, scrie The Moscow Times.

Putin inconjurat de militariFoto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

Elitele rusești sunt din ce în ce mai îngrijorate că președintele rus Vladimir Putin „și-a pierdut mințile", scrie Bloomberg, citând serviciile de informații europene.

În ciuda eșecurilor de pe front și a unui val de sancțiuni fără precedent, Putin nu poate renunța la ideea de a învinge Ucraina, pentru care este pregătit să mobilizeze sute de mii de recruți, să sacrifice economia și să accepte pierderi uriașe pe front.

În timp ce elitele se îndoiesc tot mai mult de Putin, „majoritatea dintre ele nu au curajul de a lua măsuri reale pentru a schimba situația", potrivit Bloomberg, care citează Serviciul estonian de informații externe.

Nu există niciun semn de apariție a unor grupuri care să aibă valori democratice într-o potențială Rusie post-Putin, se arată în documentul furnizat de Estonia.

Putin „se joacă timpul”

Dimpotrivă, taberele pro-război, reprezentate, de exemplu, de șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, sau de liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, capătă tot mai multă forță.

De fapt, în Rusia se conturează o „Uniune Sovietică 2.0", în timp ce „nici Elțîn, nici Gorbaciov nu se întrevăd la orizont", consideră analiștii serviciilor estoniene de informații.

Putin se „joacă cu timpul", mizând pe faptul că Occidentul și Ucraina vor ceda înaintea Rusiei, iar bombardamentele vor face ca Kievul să se așeze în cele din urmă la masa negocierilor în condițiile Kremlinului, notează Bloomberg.

Și în timp ce sancțiunile și livrările de arme către Ucraina din partea Occidentului i-au luat prin surprindere pe arhitecții invaziei rusești, Kremlinul nu este dispus să dea înapoi, iar autoritățile își păstrează capacitatea de a angaja mecanisme de „imperialism propagandistic", subliniază raportul.

Urmărește ultimele evoluții din a 350-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.