Agenția federală rusă de monitorizare și cenzură a comunicațiilor, Roskomnadzor, intenționează să utilizeze inteligența artificială pentru a încerca să urmărească postările, comentariile și glumele (meme) din online care îl critică pe președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui raport al publicației ruse de investigații iStories.

Vladimir PutinFoto: Sergey Guneev / AP / Profimedia

O scurgere de peste 2 milioane de documente de la Roskomnadzor, raportată de iStories, ziarul german Suddeutche Zeitung și alți parteneri, a dezvăluit că agenția a fost însărcinată să fie câinele de pază personal al lui Putin, dedicată urmăririi tuturor celor care îl critică pe președinte, citează Kyiv Independent.

Informațiile de la agenție vor fi transmise administrației lui Putin și organelor de aplicare a legii din Rusia.

Raportul a precizat că o unitate de peste 1.000 de angajați din cadrul Roskomnadzor este specializată în urmărirea conținutului, de la speculații despre sănătatea lui Putin până la meme care îl ironizează pe liderul rus.

Potrivit raportului, dezvoltatorii au început să antreneze rețele neuronale pentru a recunoaște astfel de conținut, pentru a-și îmbunătăți eficiența în urmărirea acestuia.

De la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, la 24 februarie, Roskomnadzor a blocat 125.000 de agini de conținut despre războiul Rusiei în Ucraina și subiecte adiacente, începând cu luna ianuarie, potrivit raportului.