Bombardamentele rusești par să se intensifice în părți din regiunea Harkov, recucerită de forțele ucrainene în septembrie anul trecut, precum și în alte zone din nordul Ucrainei, potrivit CNN.

Război în Ucraina: Bahmut, un oraș distrusFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Regiunile Harkov, Șumî și Lugansk

Oleh Siniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, a declarat că doi civili au fost uciși în Dvorichna, un sat situat la est de orașul Harkov. Forțele rusești ocupă poziții pe malul estic al râului Oskil din apropiere.

Mai la nord, în apropiere de granița cu Rusia, cinci persoane au fost rănite în bombardamentele rusești asupra orașului Vovchansk, care se află în mod regulat sub tir, potrivit lui Siniehubov.

„Cel puțin șapte clădiri de apartamente și două clădiri rezidențiale private au fost avariate de tiruri de artilerie în Vovchansk”, a declarat el pe Telegram.

Liniile de front de-a lungul graniței regionale din Harkov și Lugansk au fost supuse mai multor bombardamente rusești în ultima lună.

De asemenea, armata ucraineană a raportat miercuri că peste 30 de așezări din regiunile Harkov și Șumî au fost ținta unor focuri de armă, unele dintre bombardamente fiind direcționate de pe teritoriul rusesc.

„Ocupanții au continuat să bombardeze granița regiunii Șumî cu mortiere” de 12 ori miercuri seară în zona Seredina-Buda - care se află chiar lângă granița cu Rusia -, potrivit Comandamentului Operațional Nord. Nu au fost raportate victime.

Regiunea Donețk / Rușii avansează la Bahmut

În raportul său zilnic, Statul Major al armatei ucrainene a declarat că forțele ruse au folosit lovituri aeriene pentru a sprijini trupele de la sol în apropiere de Bahmut, aproape o duzină de așezări din zonă fiind supuse tirurilor de artilerie.

Un cont neoficial pe Telegram al trupelor din Brigada 46 ucraineană, care se află în zona Bahmut de mai multe săptămâni, a declarat că rușii au ajuns la o autostradă la nord-vest de oraș și că luptele continuă acolo.

Statul Major General a declarat că au avut loc, de asemenea, lovituri aeriene de-a lungul altor părți ale liniilor de front din regiunea Donețk, la sud-vest de orașul Donețk ocupat de ruși.

În acea zonă au avut loc lupte intense care au implicat tancuri și artilerie în ultimele săptămâni, în timp ce forțele rusești au încercat să spargă apărarea ucraineană.

Regiunea Herson

Potrivit armatei ucrainene, au avut loc, de asemenea, bombardamente intense asupra orașelor și satelor din zonele recent eliberate din Herson, în sud. Aceasta a enumerat 10 zone care au fost bombardate, inclusiv orașul Herson.

Armata a mai spus că în părțile ocupate din Herson, rușii „desfășoară măsuri de filtrare împotriva civililor”. Măsurile de filtrare includ detenția și deportarea pe teritoriul rusesc.

„În primul rând, este vorba despre cei care au lucrat în instituțiile de stat ucrainene și care refuză să coopereze cu administrația de ocupație rusă și să meargă la muncă. De asemenea, invadatorii amenință că cei care nu primesc pașapoarte rusești până în luna martie vor fi supuși automat măsurilor de filtrare”, a precizat armata.

Aatacuri ale armatei ucrainene

Ucrainenii au declarat că continuă să vizeze centrele militare rusești din spatele liniilor de front.

„În cursul zilei trecute, aviația Forțelor de Apărare a efectuat 21 de lovituri asupra zonelor de concentrare a personalului și echipamentelor militare ale ocupanților și 3 lovituri asupra pozițiilor sistemelor de rachete antiaeriene. ...Două zone de concentrare a efectivelor, un depozit de muniții și un depozit de combustibil și petrol”, a precizat Statul Major General, potrivit CNN.