Rusia a început o ofensivă majoră în estul Ucrainei şi încearcă să străpungă apărarea în apropierea oraşului Kreminna, a declarat joi la televiziunea ucraineană guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, citat de The Guardian.

Soldați ucraineni pe linia frontului din KreminnaFoto: Virginie Nguyen Hoang / AFP / Profimedia

Trupele ruseşti au trecut la atac şi încearcă să avanseze spre vest printr-un peisaj de iarnă, cu zăpadă şi păduri. A avut loc o „escaladare maximă”, iar tirurile şi bombardamentele s-au intensificat masiv, a spus Serhi Haidai, citează News.ro.

„Luptele s-au intensificat. Au lansat o altă ofensivă noaptea trecută. Până acum ne menţinem poziţia, dar este greu. Ei atacă în grupuri mici, de obicei grupuri de 15 oameni. Noi avem mulţi răniţi, dar ei au mult mai multe victime”, a declarat Artur, un soldat ucrainean care luptă în Kreminna.

„Aceste atacuri sunt practic zilnice. Vedem grupuri mici (de soldaţi ruşi) care încearcă să avanseze, uneori cu sprijinul blindatelor grele - vehicule de luptă ale infanteriei - şi ale tancurilor. Există focuri de armă continue”, a confirmat guvernatorul din Lugansk.

El susţine însă că ofensiva nu a dat roade până acum. „Până acum nu au avut niciun succes. Apărătorii noştri au reuşit să îi blocheze”, a spus el.

Rusia pregătește un atac major

Guvernele occidentale cred că Rusia plănuieşte un atac major asupra Ucrainei, posibil chiar săptămâna viitoare, când la 24 februarie se împlineşte un an de război. Obiectivul principal al Moscovei este de a captura regiunea Donbas, inclusiv Lugansk, pe care Ucraina o controlează parţial.

Surse guvernamentale ucrainene spun că un scenariu ar include lovituri cu rachete balistice asupra marilor oraşe, inclusiv Kiev, şi o încercare de a izola estul ţării prin bombardarea podurilor şi avansarea într-un arc de cerc dinspre nord şi sud.

Analiştii militari sunt sceptici însă că Rusia are suficiente unităţi de infanterie pentru a avansa rapid pe teritoriul ucrainean. Ei recunosc, totuşi, că unele porţiuni ale frontierei ruso-ucrainene sunt slab apărate, iar cea mai mare parte a forţelor ucrainene se află acum concentrate în provincia estică Doneţk, unde luptele se desfăşoară în jurul oraşului Bahmut.

Serghei Gaidai, șeful administrației militare regionale din Lugansk (Foto: David Goldman / AP / Profimedia)

Kramatorsk, un centru-cheie

Există tot mai multe semne că, deşi nu se cunoaşte strategia de luptă mai largă a Rusiei, a început deja o ofensivă substanţială în est.

Forţele ruse, care s-au pus la adăpost şi au adus întăriri după ce trupele ucrainene au recucerit aproape toată provincia Harkov şi au pătruns în Lugansk în toamna anului trecut, avansează acum pe un front larg, la vest de oraşele Svatove şi Kreminna.

Străpungerea liniilor ucrainene de acolo ar duce forţele ruseşti cu un pas mai aproape de oraşul mult mai mare Kramatorsk, un centru militar ucrainean-cheie. Gaidai a declarat că Ucraina are nevoie de echipament greu şi muniţie de artilerie. „Atunci nu numai că ne vom putea menţine apărarea, dar vom putea face şi o bună operaţiune de contraofensivă”, a afirmat guvernatorul.

Svatove şi Kreminna, care se află la aproximativ 100 km nord-vest de capitala regională Luhansk, au fost ocupate de Moscova în primăvara anului trecut. Înainte de contraofensiva ucraineană de anul trecut, Rusia deţinea controlul asupra regiunii Luhansk, capturată parţial în 2014, cu excepţia câtorva sate.

„Pădurile din Kreminna sunt înfricoțătoare”

Videoclipurile şi fotografiile indică faptul că forţele ruseşti au înregistrat recent pierderi. Gaidai, pe canalul său de Telegram, dă un link către un interviu la televiziunea de stat rusă cu echipajul unui vehicul de luptă de sprijin pentru tancuri, cunoscut sub numele de Terminator. Reportajul triumfător de pe Pervîi Kanal a fost filmat în pădurile din provincia Luhansk.

Gaidai a scris că tancul, care a fost protagonistul „principalei emisiuni TV de propagandă”, a fost acum eliminat. El a postat fotografii ca dovadă.

„Atât de multe cuvinte frumoase despre tancuri aproape imposibil de distrus....aproape”, a scris guvernatorul postând şi două emoticoane care simbolizează râsul cu lacrimi. „Pădurile Kreminna sunt înfricoşătoare”, a comentat el, potrivit News.ro.