Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a propus UE un sistem similar cu cel al achiziției de vaccinuri anti-Covid pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina, astfel încât transferul să fie accelerat, relatează CNN și Reuters.

Kaja Kallas, alaturi de Charles Michel si Karl Nehammer Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Statele membre UE ar trebui să cumpere la comun arme și muniții pentru Ucraina, a declarat premierul Estoniei Kaja Kallas reporterilor, joi, înaintea summitului UE de la Bruxelles.

Vorbind înaintea reuniunii speciale a Consiliului European de la Bruxelles, Kallas a spus că această mișcare va accelera livrările către Ucraina.

„Toți ne-am uitat în depozite și am văzut ce avem, dar ar trebui să facem mai mult. Ar trebui să dăm un semnal clar industriei europene de apărare pentru a produce mai mult”, a spus Kallas jurnaliştilor.

„Am putea folosi un mecanism similar așa cum am făcut cu vaccinurile anti-Covid. Țările europene vor oferi fonduri, Comisia Europeană va achiziționa și apoi va fi trimis direct în Ucraina.”

„Prețul crește cu fiecare întârziere, cu fiecare ezitare și asta ar putea accelera procesul”, a adăugat ea.

Potrivit celei mai recente analize făcute de analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, armata rusă a preluat inițiativa pe câmpul de luptă pentru prima dată din august 2022.

Ritmul operațiunilor rusești de-a lungul liniei Svatove-Kreminna din vestul regiunii Lugansk a crescut semnificativ în ultima săptămână, surse rusești raportând că trupele Moscovei atacă liniile de apărare ucrainene și fac progrese minore de-a lungul frontierei Harkov-Lugansk, în special la nord-vest de Svatove, lângă Kupiansk, și la vest de Kreminna.

Reamintim că UE a creat un sistem centralizat special conceput pentru achiziționarea de vaccinuri anti-Covid, pentru asigurarea unei producții suficiente de vaccinuri în UE și, prin urmare, a unor rezerve suficiente pentru statele sale membre.