Administrația Prezidențială de la Chișinău a transmis, după declarațiile lui Volodimir Zelenski privind un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova, că instituțiile responsabile „folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului”.

Maia SanduFoto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia
  • „Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu Președintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune. Instituțiile noastre responsabile lucrează pentru asigurarea securității țării și folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului nostru”, este mesajul Președinției Republicii Moldova, conform deschide.md.

Și ministrul de Externe, Nicu Popescu, a reacționat, spunând că Republica Moldova „se conduce de prioritatea fortificării rezilienței și, în acest sens, luptă împotriva dezinformării, pledează pentru susținerea presei libere, prioritizează eradicarea corupției, desfășoară investiții în reziliența energetică și economică și modernizează sectorul de securitate și apărare”.

  • „Pe parcursul anului trecut am fost martorii încercărilor eșuate de a destabiliza guvernul și cursul de integrare europeană, inclusiv prin proteste plătite.
  • Toate aceste încercări au eșuat pentru că cetățenii noștri spun ferm că își doresc să trăiască în democrație, pace și prosperitate, în calitate de viitoare țară membră a Uniunii Europene”, a menționat Popescu, citat de deschide.md.

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi, la Bruxelles, că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova, conform Associated Press.

Zelenski a făcut aceste declarații la Bruxelles, la Consiliul European, el spunând că a informat-o pe Maia Sandu despre presupusa schemă a Moscovei de distrugere a Republicii Moldova:

  • „Am interceptat un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova.
  • Documentul arată cine, când și cum va distruge democrația Republicii Moldova și va prelua controlul asupra Republicii Moldova.
  • Când am primit documentul și am înțeles de unde vine am avertizat imediat Republica Moldova.
  • Nu știm însă dacă Moscova a dat într-adevăr ordin să fie urmat acest plan, dar noi l-am interceptat, l-am recunoscut și ne-am dat seama că au încercat să implementeze un plan asemănator Ucrainei”.