Kremlinul susține că nu știe la ce document s-a referit președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a afirmat joi, la Bruxelles, că Ucraina ar fi interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova.

Dmitri PeskovFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia
  • „Adresați-vă domnului Zelenski, noi nu știm despre ce este vorba”, a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat de jurnaliști despre declarațiile lui Zelenski, conform agenției ruse de stat Ria Novosti.

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi, la Bruxelles, că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova, conform Associated Press.

Zelenski a făcut aceste declarații la Bruxelles, la Consiliul European, el spunând că a informat-o pe Maia Sandu despre presupusa schemă a Moscovei de distrugere a Republicii Moldova:

  • „Am interceptat un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova.
  • Documentul arată cine, când și cum va distruge democrația Republicii Moldova și va prelua controlul asupra Republicii Moldova.
  • Când am primit documentul și am înțeles de unde vine am avertizat imediat Republica Moldova.
  • Nu știm însă dacă Moscova a dat într-adevăr ordin să fie urmat acest plan, dar noi l-am interceptat, l-am recunoscut și ne-am dat seama că au încercat să implementeze un plan asemănator Ucrainei”.

Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a confirmat că a fost avertizat de către Ucraina cu privire la un plan al Rusiei privind distrugerea Republicii Moldova și instaurarea unui regim loial Moscovei și spune că „au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova”.

Declarațiile lui Zelenski vin în contextul în care Moscova a acuzat Occidentul, prin vocea ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, că vrea „să transforme Republica Moldova într-o nouă Ucraină”.