Polonia va închide un punct de trecere a frontierei cheie cu Belarus până la noi ordine, a declarat joi ministrul polonez de interne, în timp ce relațiile dintre Varșovia și Minsk ating noi minime, potrivit Reuters.

La granița polonezăFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Relațiile deja tensionate dintre Polonia și Belarus au fost tensionate și mai mult miercuri, când un jurnalist de origine poloneză a fost condamnat la opt ani de închisoare de către un tribunal belarus, într-un proces despre care Varșovia spune că a fost motivat politic.

„Din cauza interesului important al securității statului, am decis să suspend până la noi ordine de la ora 12.00, în data de 10 februarie anul curent, traficul la punctul de trecere a frontierei polono-belaruse din Bobrowniki”, a scris Mariusz Kaminski pe Twitter.

Bobrowniki, la peste 200 km nord-est de Varșovia, este unul dintre principalele puncte de trecere între Polonia și Belarus.

Anton Bychkovsky, un purtător de cuvânt al serviciului de frontieră de stat din Belarus, a declarat că această mutare este nejustificată și ar putea cauza supraîncărcarea celorlalte puncte de trecere, a relatat agenția de știri rusă TASS.

Bychkovsky a declarat pentru canalul STV din Belarus că doar două dintre cele șase posturi de frontieră principale vor fi operaționale, ceea ce, potrivit acestuia, va afecta camionagiii și cetățenii.

„Partea belarusă nu vede niciun motiv obiectiv pentru a lua o astfel de decizie, având în vedere că nu există nicio amenințare de pe teritoriul Belarusului”, a declarat acesta, citat de TASS.

Kaminski a mai spus că, în urma încarcerării jurnalistului Andrzej Poczobut, va solicita ca și alte persoane care au legătură cu președintele belarus Alexander Lukașenko să fie adăugate pe listele de sancțiuni.

Însărcinatul cu afaceri polonez la Minsk a fost convocat la Ministerul de Externe din Belarus, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe.

Polonia a devenit un refugiu cheie pentru opozanții lui Lukașenko, iar Varșovia a devenit unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei de când Rusia, aliatul belarus, a invadat țara în februarie anul trecut.

Rusia a folosit Belarusul ca punct de sprijin pentru ofensiva sa, în cele din urmă eșuată, asupra capitalei ucrainene Kiev.

În 2021, Polonia și Uniunea Europeană au declarat că Belarus a pus la cale o criză a migranților la granițele sale, acuzație pe care Minskul o neagă. Mai recent, Polonia a condamnat vandalizarea mormintelor poloneze din Belarus.

Mii de persoane de origine poloneză locuiesc în Belarus, având în vedere că vestul țării a fost teritoriu polonez până când granițele au fost redesenate după cel de-al Doilea Război Mondial.