Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus joi, în timpul unui discurs istoric în fața Parlamentului European la Bruxelles, că țara sa, împreună cu Europa, „se apără împotriva celei mai mari forțe antieuropene din lumea modernă", transmite Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șefa Parlamentului European Roberta MetsolaFoto: Blondet Eliot/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Liderul de la Kiev a mulțumit joi Parlamentului European pentru ajutorul pe care Ucraina îl primește din partea UE pentru a se apăra împotriva invaziei rusești, înainte de a se adresa la summit-ul liderilor UE pentru a cere mai multe arme, Zelenski fiind primul președinte care vorbește de la tribuna PE în timp ce țara sa se află în război.

După ce au obținut promisiuni de tancuri de luptă occidentale în ultimele săptămâni, oficialii ucraineni se concentrează acum pe încercarea de a asigura aprovizionarea cu rachete cu rază mai lungă de acțiune și avioane de luptă.

Zelenski, ovaționat de europarlamentari

„Mulțumesc", le-a spus Zelenski legislatorilor europeni, care l-au ovaționat îndelung joi pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte ca acesta să vorbească în fața adunării, aplaudându-l și aclamându-l, unii dintre ei purtând panglici în culorile albastru și galben ale steagului ucrainean prinse la jachete.

„Ne apărăm pe câmpul de luptă, noi, ucrainenii, împreună cu voi", a spus el, adăugând că țara sa, împreună cu Europa, „se apără împotriva celei mai mari forțe antieuropene din lumea modernă".

Deși este puțin probabil ca Zelenski să plece cu promisiuni legate de cererilor sale, vizita îi oferă șansa de a-și susține cauza în persoană cu toți cei 27 de lideri naționali ai UE pentru prima dată de când Rusia i-a invadat țara, la 24 februarie 2022.

Discuții despre aderarea Ucrainei la UE

Zelenski nu a repetat cererea Ucrainei de avioane în discursul său în fața Parlamentului European.

Oficialii ucraineni fac presiuni, de asemenea, pentru discuții de aderare în câteva luni.

Dar, în timp ce unele țări membre ale UE sunt dornice să ofere Ucrainei impulsul moral care ar veni odată cu începerea discuțiilor pentru aderarea la bloc, altele sunt mult mai precaute.

Acestea au subliniat că viitorii membri trebuie să îndeplinească o serie de criterii, cum ar fi combaterea corupției, înainte de a putea începe negocierile.

Șefa PE susține înarmarea Ucrainei

Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a susținut apelul Ucrainei pentru mai multe arme.

„Cunoaștem sacrificiul pe care poporul vostru l-a îndurat pentru Europa și trebuie să îl onorăm nu doar prin cuvinte, ci și prin acțiune", a spus ea, adăugând că acest lucru ar trebui să includă „avioanele de care aveți nevoie pentru a proteja libertatea pe care prea mulți au luat-o de bună".

După vizite la Londra şi Paris în urmă cu o zi, Zelenski participă joi în capitala Belgiei la un summit al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, cărora le va cere să livreze Kievului avioane de luptă pentru a face faţă avansului armatei ruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 351-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO