Lituania va preda Ucrainei 36 de sisteme antiaeriene care pot contracara în mod eficient dronele de fabricație iraniană pe care Rusia le folosește pentru a ataca țara, a declarat joi ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, potrivit Kyiv Independent.

Oleksii Reznikov si Arvydas AnusauskasFoto: Nina Liashonok / Zuma Press / Profimedia

Potrivit lui Anusauskas, 15 instructori ucraineni au fost deja instruiți pentru a-i învăța pe soldați să folosească aceste sisteme antiaeriene.

Anusauskas a sosit în Ucraina pe 8 februarie pentru o vizită de două zile, pentru a se întâlni cu Reznikov.

„Am discutat despre noi pași în ceea ce privește asistența Lituaniei pentru forțele armate ucrainene. În special, în ceea ce privește armamentul și pregătirea militară”, a scris Reznikov pe Facebook.

Ministrul lituanian nu a menționat numele sistemelor, dar s-ar putea să se refere, printre altele, și la tunurile antiaeriene suedeze L-70, deoarece furnizarea acestora fusese anunțată în ultimul pachet de ajutor la 19 ianuarie. Atunci, Anusauskas nu a furnizat numărul de arme care urmau să fie livrate, spunând că Lituania va trimite „zeci” de astfel de arme Ucrainei.

Lituania a fost una dintre cele nouă țări europene care au semnat Angajamentul de la Tallinn la 19 ianuarie, un angajament de a dota Ucraina cu potențialul ofensiv de care are nevoie pentru a elibera tot teritoriul ucrainean ocupat în prezent de Rusia.

O campanie lituaniană a strâns recent 6 milioane de euro în mai puțin de o săptămână pentru a cumpăra radare tactice multifuncționale pentru Ucraina.