​Forțele ucrainene își mențin pozițiile de-a lungul liniei frontului din regiunea estică Donețk, inclusiv a orașului asediat Bahmut, cele mai crâncene bătălii fiind pentru orașele Vuhledar și Maryinka, potrivit liderilor militari ucraineni.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 354, LIVETEXT:

23:55 Volodimir Zelenski, după lucrările de refacere a capacităţilor energetice ale Ucrainei: „Nu este încă o victorie decisivă”

Preşedintele ucrainean spune în mesajul său de duminică seară că faptul că prin multă muncă s-au refăcut într-o oarecare măsură capacităţiile energetice ale ţării nu reprezintă „o victorie decisivă pe frontul energetic”, el precizând că ar putea exista noi „atacuri teroriste” dinspre Rusia.

23:08 Berlusconi îl consideră pe Zelenski responsabil pentru războiul pornit de Rusia / Guvernul italian asigură că sprijină ferm Ucraina​

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, al cărui partid Forza Italia (FI) face parte din actualul guvern de la Roma, l-a acuzat duminică pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că este vinovat pentru războiul pornit de Rusia contra Ucrainei, poziţie faţă de care executivul condus de Georgia Meloni s-a delimitat imediat.

22:50 Ucrainenii își prezintă ultima captură: un tanc T-90S al rușilor pe care speră să-l repare și să-l pună la lucru în rândul forțelor proprii.

22:10 Trupele ruse obţin câştiguri tactice în estul Ucrainei, dar cu preţul unor mari pierderi

Conform unei evaluări comunicate duminică de serviciul de informaţii militare ucrainean, „comandamentul rus nu dispune de resurse pentru a lansa acţiuni ofensive pe scară extinsă” şi va trebui să se mulţumească cu victorii tactice cum sunt cele obţinute recent.

21:46Ministrul ucrainean de externe Kuleba a avertizat că pe 24 februarie vor avea loc „evenimente mari” de care „Rusia își va aminti”.

„Vor fi multe semnale politice importante, vor exista decizii privind sancțiunile, privind armele, vor exista simboluri ale unității, iar asta se va întâmpla la toate nivelurile”, a spus el, potrivit Nexta.

21:10Rusia a lansat două atacuri cu rachete și a lovit Ucraina cu mai multe tiruri de lansatoare de rachete.

Statul Major al Ucrainei a raportat pe 12 februarie că armata rusă a lansat două atacuri cu rachete și a lovit Ucraina de 23 de ori cu mai multe lansatoare de rachete, potrivit The Kuyiv Independent.

În același timp, forțele ucrainene anunță că peste 200 de soldați ruși au fost uciși lângă Bakhmut în 24 de ore.

În timpul bătăliilor aprige de lângă Bakhmut din regiunea Donețk din ultimele 24 de ore, forțele ruse au pierdut 212 de militari, în timp ce 315 ar fi fost răniți, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Armate ale Ucrainei.

20:11Imagini cu blindatele Bradley și sisteme antiaeriene americane Avanger care vor ajunge în Ucraina și care acum tocmaic e au fost debarcate de pe o navă care a traversat oceanul:

Președintele Poloniei avertizează că Ucraina are nevoie urgent de arme occidentale

19:24 Președintele Poloniei: „Dacă Ucraina nu primește arme în săptămânile următoare, Putin ar putea câștiga”

Andrzej Duda, președintele Poloniei, trage un semnal de alarmă că nevoia Ucrainei de arme occidentale este urgentă și va determina rezultatul pe câmpul de luptă. Duda a făcut declarațiile în cadrul unui interviu acordat publicației franceze Le Figaro.

18:16 Un grup de jurnaliști de la Bild au fost surprinși cu focuri de mortier în timp ce erau în Bahmut:

18:00 Ucraina impune sancțiuni împotriva a 200 de persoane, majoritatea ruși, anunță The Kyiv Independent.

Măsurile sunt preponderent economice, iar singurul ucrainean de pe listă este un fost inginer-șef adjunct de la centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia, care ar fi fost de acord să colaboreze cu ocupanții ruși.

17:05 De frică sau pentru bani, producătorii occidentali de bunuri de larg consum au rămas în Rusia

A trecut un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, dar locuitorii Moscovei pot cumpăra în continuare iaurturi Activia, periuţe de dinţi Oral-B şi cosmetice L'Oreal, în condiţiile în care multe produse de larg consum sunt furnizate în continuare de companiile europene şi americane cu subsidiare în Rusia, scrie Bloomberg.

16:43 Noi imagini cu tancuri și blindate rusești scoase din uz în zona Vuhledar, acolo unde ofensiva rușilor a eșuat dramatic:

16:02 Doi foști luptători ai companiei militare private Wagner au povestit pentru CNN experiențele lor terifiante pe câmpul de luptă din estul Ucrainei și cum oricine șovăia era imediat împușcat de proprii comandanți. Cei doi luptători au fost capturați de forțele ucrainene la sfârșitul anului trecut.

„Eram în număr de 90. Șaizeci au murit în acel prim asalt, uciși de tiruri de mortiere. Alți câțiva au rămas acolo răniți", a spus unul dintre ei despre un atac desfășurat în apropierea satului Bilohorivka.

„Dacă un grup nu reușește, se trimite imediat un altul. Dacă nici al doilea nu reușește, se trimite un alt grup", a afirmat acesta.

15:46 Sergii Marchenko, ministrul ucrainean de finanțe a declarat că „este timpul să eliminăm Rusia din sistemul financiar global".

„Avem la dispoziție mecanisme puternice pentru a aplica regulile. A venit timpul să le folosim", a scris el în Financial Times înainte de reuniunea FATF.

FATF, Grupul de Acțiune Financiară Internațională, este organismul global de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului. Membrii săi vor avea o reuniune pe 24 februarie.

Trei rachete rusești S-300 au lovit orașul Harkov

15:04„O mare victorie pentru Polonia”. Canalul prin care polonezii nu vor mai depinde de ruși va fi gata anul acesta

14:34 Ministrul german de interne vrea „o mai bună distribuire a refugiaţilor ucraineni” în Europa​:

„Polonia a primit până acum peste 1,5 milioane de refugiaţi din Ucraina, Spania - 160.000. Lucrurile nu pot rămâne aşa”

14:34 Rusia recrutează operatori de drone iranieni și kurzi, afirmă serviciile secrete ucrainene, citate de Kyiv Independent.

Într-o conversație interceptată de agenția de informații militare din Ucraina, doi operatori de drone kamikaze Shahed 136 de fabricație iraniană discută coordonatele țintelor folosind limba kurdă, dar și câteva cuvinte farsi.

14:23 Trei rachete rusești S-300 au lovit orașul Harkov din estul Ucrainei în noaptea de sâmbătă spre duminică, a scris guvernatorul regional Oleh Sinehubov pe Telegram.

„O instalație de infrastructură a fost avariată. Informațiile privind victimele și amploarea distrugerilor sunt în curs de clarificare", a adăugat el.

Ucraina ar putea fabrica armament sub licență

13:52 O femeie în vârstă de 53 de ani a fost ucisă duminică dimineața după ce forțele rusești au bombardat o clădire de apartamente din orașul Nikopol, din sud-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional.

Lysak a adăugat că o femeie în vârstă de 87 de ani a fost, de asemenea, rănită în atac, pe care l-a descris ca fiind o lovitură de artilerie.

Nikopol se află pe malul fluviului Nipru, vizavi de centrala nucleară Zaporojie, ocupată de forțele rusești din primele zile ale invaziei. (reuters)

13:19Arme și vehicule militare britanice ar putea fi fabricate în Ucraina sub licență, reducând astfel dependența țării de livrările de arme de la aliații occidentali, a relatat duminică The Telegraph.

Ziarul scrie că directori din industria de apărare britanică s-au deplasat la Kiev pentru a discuta planurile de înființare a unor societăți mixte pentru fabricarea de arme și vehicule la nivel local.

Producători din alte țări europene au fost, de asemenea, în discuții cu Ucraina, a spus acesta, citând un director executiv care a declarat că există o competiție pentru a pune Marea Britanie „în fruntea listei”

13:14Imagini greu de explicat: Doi soldați ruși observă o dronă deasupra lor, dar o ignoră / O grenadă aruncată apoi explodează fix în capul unuia dintre militari

O săptămână de coșmar pentru armata lui Putin

12:45 Ucrainenii au folosit o mică dronă kamikaze să distrugă un post de observație rusesc din zona barajului de la Nova Kakhova:

12:21 Ucrainenii au distrus două ambarcațiuni rusești în delta fluviului Nipru, potrivit Comandamentului de Sud, citat de Kyiv Independent.

Se presupune că forțele ruse pregăteau bărcile pentru grupuri de sabotaj care să acționeze în delta Niprului, în sudul regiunii Herson, a declarat purtătorul de cuvânt militar Natalia Humeniuk.

12:08 Unul dintre cei mai apropiați aliați ai Ucrainei a pus sub semnul întrebării ideea de a furniza Kievului avioanele de luptă despre care acesta spune că îi sunt necesare pentru a câștiga războiul cu Rusia.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda a declarat pentru BBC că trimiterea de avioane F-16 ar fi o „decizie foarte serioasă" care „nu este ușor de luat".

11:217 zile de coșmar pentru armata lui Putin: Ce pierderi record de soldați, tancuri și tehnică militară ar fi avut în săptămâna când au pornit o nouă ofensivă.

NATO spune că Stoltenberg nu-și va prelungi mandatul

10:34 O nouă zi cu pierderi foarte mari – atât de soldați, cât și de echipamente militare – pentru trupele rusești, potrivit noii estimări a armatei ucrainene.

Astfel, forțele Moscovei ar fi pierdut în ultima zi 900 de soldați, 13 tancuri, 14 blindate de luptă ale infanteriei, 17 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 avion, 10 drone, 14 diferite vehicule și 1 echipament special.

10:12 Evgheni Prigojin, liderul grupării Wagner afirmă că forțele sale de mercenari au cucerit satul Krasna Hora, situat la marginea de nord a orașului Bahmut din regiunea ucraineană Donețk, transmite Reuters, precizând că nu a putut verifica dacă, într-adevăr, localitatea a trecut sub controlul forțelor ruse.

Într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă pe Telegram, Prigojin a declarat: „Astăzi, așezarea Krasna Hora a fost cucerită de trupele de asalt ale companiei militare private Wagner".

Prigojin a publicat, de asemenea, o scurtă înregistrare video, care aparent arată luptători Wagner la indicatorul de intrare în Krasna Hora, sat care avea o populație de 600 de locuitori înainte de război.

10:05Reacția NATO la speculațiile privind Stoltenberg: „Secretarul general al Alianței nu intenţionează să obţină o nouă prelungire a mandatului său”.

Rușii pierd soldați ca în primele zile ale invaziei

09:51 Rușii au ajuns la un nivel de pierderi de soldați comparabil cu primele zile ale invaziei / Care sunt cauzele și o comparație cu perioada iunie-iulie

09:15 NATO va prelungi din nou mandatul secretarului general Jens Stoltenberg, a scrie Welt am Sonntag, citând surse diplomatice.

Membrii Alianței vor prelungi mandatul lui Stoltenberg până în aprilie 2024, datorită „realizărilor sale remarcabile" și pentru a garanta stabilitatea alianței militare în timpul războiului din Ucraina, potrivit ziarului.

Există un acord informal între cele 30 de state membre ca Stoltenberg să rămână în funcție și după încheierea mandatului său la 30 septembrie, a precizat ziarul, adăugând că o decizie oficială va fi luată în următoarele săptămâni.

Moscova cere ca NATO să discute exploziile de la Nord Stream

08:49 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, au discutat despre „prioritățile" Ucrainei, inclusiv despre echipamene antiaeriene șii artilerie, pentru următoarele reuniuni ale aliaților Kievului de la Bruxelles.

Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei se va reuni marți la sediul NATO, ca urmare a unei conferințe care a avut loc la 20 ianuarie la baza aeriană Ramstein din Germania.

Austin și Reznikov au discutat despre importanța livrării capacităților promise cât mai repede posibil, a declarat purtătorul de cuvânt principal al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.

08:24 NATO ar trebui să organizeze o reuniune de urgență pentru a discuta despre informațiile recente privind exploziile din septembrie la gazoductele Nord Stream, a afirmat sâmbătă seară târziu purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Declarația vine după ce jurnalistul de investigație Seymour Hersh, care a câștigat un premiu Pulitzer în 1970, a afirmat într-o postare pe blog, citând o sursă neidentificată, că scafandrii marinei americane au distrus conductele, cu explozibili, la ordinul președintelui Joe Biden.

Casa Albă a respins ca fiind „complet falsă și o ficțiune totală" afirmația potrivit căreia Statele Unite s-ar fi aflat în spatele exploziilor conductelor. (Reuters)

08:20 Capitala Ucrainei, Kiev, și regiunea înconjurătoare, precum și regiunile Odesa și Dnipro, pot evita duminică întreruperile de energie electrică, a anunțat principala companiei din domeniu, DTEK, în timp ce autoritățile se străduiesc să repare rețelele avariate de valul de atacuri rusești de vineri.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind agresiunea rusă:

------------------