Podul Zatoka, din sudul Ucrainei din apropiere de Odesa, pe cel mai important drum care duce spre Republica Moldova și România, a fost zguduit de o explozie, cel mai probabil în urma unui atac cu o dronă marină de suprafață.

Atac asupra Podului ZatokaFoto: Colaj foto

Pe imaginile apărute pe rețelele de socializare se vede cum în timpul nopții un obiect se apropie pe suprafața apei de pod și explodează când ajunge sub tablier. Din primele informații pagubele nu ar fi foarte mari.

Rusia a mai atacat podul Zatoka și anul trecut, fără să-l doboare cu totul, dar atunci a folosit rachete ghidate.

Acum, conform analistului H.I. Sutton atacul ar fi fost executat cu o dronă kamikaze de suprafață, similar cu cele pe care Ucraina le-a folosit anul trecut să atace portul Sevastopol.

„Aceasta este o nouă dezvoltare majoră, de Rusia nu se știa să aibă aceste tipuri de drone sau să gândească în acești termeni. Chiar dacă atacul a produs pagube limitate (după cum s-a raportat), este o nouă amenințare majoră pentru Ucraina”, spune Sutton.

Acesta mai aduce în discuție și situația tensionată din Ucraina pe tema dronelor marine de suprafață.

Ucraina ar fi folosit rețeaua de internet asigurată de sateliții Starlink, însă compania lui Elon Musk a luat măsuri pentru a împiedica armata ucraineană să folosească serviciul de internet Starlink pentru a controla dronele.

Utilizarea dronelor prin Starlink a depășit sfera de aplicare a unui acord pe care SpaceX îl are cu guvernul ucrainean, a declarat președintele companiei.