Șeful grupării rusești de mercenari Wagner a declarat într-un interviu că ar putea dura doi ani până când Moscova va controla în întregime cele două regiuni din estul Ucrainei, a căror capturare a fost declarată drept un obiectiv-cheie al războiului, transmite Reuters.

Șeful Wagner Evgheni PrigojinFoto: Not specified / WillWest News / Profimedia

Evgheni Prigojin a spus că, din câte a înțeles el, planul Moscovei este de a controla în totalitate regiunile Donețk și Lugansk, pe care Moscova le-a revendicat anul trecut ca „republici" ale Federației Ruse, într-o mișcare condamnată de majoritatea țărilor din cadrul ONU ca fiind ilegală.

„Asta va conveni tuturor deocamdată”

„Din câte am înțeles, trebuie să obținem republicile Donețk și Lugansk și, în principiu, asta va conveni tuturor deocamdată", i-a spus el bloggerului militar rus Semion Pegov, potrivit unui videoclip publicat vineri.

El a afirmat că acest lucru ar putea dura între un an și jumătate și doi ani.

„Dacă trebuie să ajungem la Nipru, atunci va dura aproximativ trei ani", a adăugat Prigojin, referindu-se la o zonă mai mare care s-ar extinde până la vastul fluviu, care curge de la nord la sud, împărțind Ucraina aproximativ în două.

Declarațiile liderului Wagner sunt o dezvăluire importantă în privința așteptărilor rusești privind durata probabilă a conflictului, mai ales că vin din partea cuiva a cărui armată privată se află în centrul unora dintre cele mai aprige lupte.

Evgheni Prigojin susține că are „zero" ambiții politice

Prigojin nu vorbește în numele armatei ruse, dar a devenit o persoană importantă din punct de vedere al expunerii publice în ultimele luni, inclusiv prin criticile la adresa conducerii armatei pentru eșecurile din cele aproape 12 luni de război.

Cu toate acestea, în interviu, el a insistat că are „zero" ambiții politice.

Prigojin s-a abținut în interviu de la alte atacuri la adresa conducerii militare a Rusiei, uitându-se direct în camera de filmat pentru a sublinia că nu critică pe nimeni.

Dar a spus că este important ca cei din comandamentul de vârf să înțeleagă situația oamenilor de pe linia întâi.

„Deci, dacă un general ar merge în tranșee și ar vorbi cu soldații, atunci soldații, sincer, în situația actuală, vor fi pur și simplu al naibii de uimiți și foarte mulțumiți. Asta va fi suficient pentru ca ei să înțeleagă că nu stau singuri acolo cu problemele lor", a declarat el.

Statele Unite evaluează că Wagner are în prezent aproximativ 50.000 de oameni desfășurați în Ucraina, inclusiv 10.000 cu contract și 40.000 de condamnați recrutați din închisorile rusești.