Rusia este pregătită să negocieze cu Ucraina, dar fără condiții prealabile, a declarat, potrivit presei de stat, Serghei Verșinin, adjunctul ministrului rus de externe, relatează The Guardian.

Viceministrul rus de externe Serghei VerșininFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Într-un interviu pentru televiziunea de stat rusă Zvezda, Serghei Verșinin a declarat:

  • „Da, conform clasicilor, orice ostilități se termină cu negocieri și, bineînțeles, așa cum am mai spus, vom fi pregătiți pentru astfel de discuții, dar numai dacă acestea sunt negocieri fără precondiții, discuții care să se bazeze pe realitatea existentă”.

Oficialul rus a mai declarat că nu Ucraina, ci SUA și UE sunt cele care ar trebui să ia decizia cu privire la negocierile cu Rusia.

„Deciziile nu sunt luate la Kiev, deciziile sunt luate în alte capitale, în principal la Washington și Bruxelles. Așadar, întrebări ar trebui trimise acolo”, a afirmat el.

Moscova a susținut în repetate rânduri că este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina, dar că Kievul și aliații săi au refuzat să se angajeze în discuții.

Reacția Kievului

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, care a punctat anterior că „negocierile ies din discuție”, a reacționat, într-o nouă postare pe Twitter, la comentariile viceministrului rus.

„Zi de război: 106 rachete, 30 de drone, zeci de clădiri distruse, peste 1.000 de ocupanți uciși în apropiere de Donețk. Și Putin declară zâmbitor că „noi n-am început războaie, noi nu ucidem”. Definiți acest comportament. V-ar plăcea să intrați în orice fel de înțelegere cu el?”, a scris Mihailo Podoliak, unul din principalii consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

___