Imagini dramatice, greu de explicat, au apărut pe rețelele de socializare. O filmare realizată de ucraineni cu o dronă arată mai multe atacuri cu grenade asupra unor forțe rusești, iar unul dintre atacuri atrage atenția în mod special.

Soldati rusi in transeeFoto: Colaj foto

Pe imaginile publicate de armata ucraineană se vede cum, în prima secvență, o dronă eliberează o grenadă defensivă asupra unui camion în spatele căruia era un soldat și un tun montat. Grenada cade și se duce spre spatele camionului, iar soldatul rus se aruncă în disperare spre interior, să scape de suflul exploziei.

A doua înregistrare este cu adevărat dramatică: deasupra unui tranșeu, o dronă filmează cum doi militari ruși se uită la ea. Din imagini pare clar că cei doi soldați sunt conștienți că deasupra lor se află o dronă și par că o văd. Însă după câteva secunde cei doi revin cu privirea spre sol și își văd de alte treburi.

În acel moment drona eliberează o grenadă care cade fix pe casca unuia dintre militari, explodând pe capul acestia la contact.

În a treia secvență se vede un militar rus care pare agitat într-un tranșeu, cel mai probabil fiind angajat cu foc dintr-o direcție. Imaginea din dronă este pe plan foarte apropiat, nu se vede dacă eliberează sau nu o grenadă, dar o explozie are loc fix în zona soldatului.

Atenție! Imagini dramatice!

Din ce în ce mai multe momente inexplicabile pe front: Soldații ruși, victimele frigului?

Nu este prima înregistrare recentă care pare greu de explicat: O altă înregistrare video a surprins un moment aproape suprarealist, arătând cum un grup de soldați ruși așteaptă să cadă o grenadă lansată de ucraineni asupra lor, fără a încerca să fugă să-și salveze viața.

Numeroși internauți au comentat la postarea cu înregistrarea video că soldații ruși n-ar fi încercat să fugă fiindcă erau „înțepeniți” din cauza frigului, un lucru care ar putea explica și de ce stau toți lipiți unii de alții în craterul lăsat de explozia unui obuz de artilerie (pentru a încerca să se încălzească).

De altfel în înregistrare se poate vedea că, deși par relativ gros îmbrăcați, soldații ruși n-au echipament de iarnă cu camuflajul alb specific, ci tot uniformele kaki de vară/toamnă.

7 zile de coșmar pentru armata lui Putin: Pierderi record de soldați, tancuri și tehnică militară în săptămâna când au pornit o nouă ofensivă

Pierderile Rusiei pe frontul din Ucraina au crescut foarte mult în ultimele zilei, asta și pe fondul unei ofensive demarate în mai multe direcții. Rușii au avut un asalt eșuat în zona Vuhledar, forțează ofensiva în zona Kremina, iar în jurul orașului Bahmut încă se duc lupte, după multe săptămâni fără un vreun avans considerabil și unde ucrainenii încă spun că au controlul.

În total în ultima săptămână Rusia ar fi pierdut pe frontul din Ucraina aproape 6.500 de militari, 60 de tancuri, 137 de blindate de luptă, 61 de sisteme de artilerie, 5 lansatoare multiple de rachete MLRS, 7 sisteme antiaeriene, 2 avioane și 1 elicopter. De menționat că în această statistică am luat în calcul doar ultimele 7 zile, dar pierderile erau la cote mari și înainte, cel puțin conform estimărilor ucrainene.

Desigur, informațiile nu pot fi verificate independent, ele vin doar dintr-o parte a taberelor beligerante și trebuie privite cu o doză mare de scepticism. De cealaltă parte Rusia nu confirmă și nu dă informații despre ce pierderi a suferit.

Pentru zona Vuhledar de exemplu, acolo unde rusii au suferit un eșec usturător și unde dovezile vizuale arată că ar fi pierdut circa 30 de tancuri și blindate, ministerul Apărării de la Moscova a spus doar că „operaţiunile militare de capturare a oraşelor Vuhledar şi Bahmut progresează bine”.