Jumătate din tancurile grele ale Rusiei au fost probabil distruse sau capturate de Ucraina, a declarat vineri un oficial al Pentagonului, citat de AFP.

Rămășițele unor tancuri rusești distruse în războiul din UcrainaFoto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia

Rusia „a pierdut probabil jumătate din principala sa rezervă de tancuri de luptă în urma luptelor și capturilor ucrainene”, a declarat Celeste Wallander în cadrul unui eveniment online pentru Center for a New American Security.

Estimarea lui Wallander, care nu a oferit o cifră exactă a pierderilor de tancuri de către Rusia de la invazia sa în Ucraina în februarie 2022, vine în contextul în care Kievul se pregătește să primească tancuri grele de la aliații săi occidentali.

Marea Britanie a declarat că tancurile sale Challenger 2 vor fi trimise în Ucraina în martie, în timp ce Germania și aliații săi intenționează să trimită batalionul lor de tancuri Leopard 2 la Kiev până în aprilie.

Washingtonul a promis, de asemenea, un batalion de 31 de Abrams, dar e de așteptat ca livrarea lor să dureze mai mult timp.