Ministrul rus al Sporturilor, Oleg Matițin, a declarat sâmbătă că apelurile miniștrilor din peste 30 de țări de a interzice sportivilor ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice din 2024 sunt inacceptabile, relatează agenția de presă TASS, preluată de Reuters.

Olimpiada din 2024 va avea loc la ParisFoto: DreamsTime / Valerio Rosati

Un grup de 35 de țări, printre care Statele Unite, Germania și Australia, vor cere ca sportivilor ruși și belaruși să le fie interzisă participarea la Jocurile Olimpice din 2024, a declarat vineri ministrul lituanian al sportului, adâncind incertitudinea privind Jocurile de la Paris.

Măsura sporește presiunea asupra unui Comitet Olimpic Internațional (CIO) care este disperat să evite ca evenimentul sportiv să fie dezbinat de conflictul care se desfășoară în Ucraina. CIO a lăsat o portiță deschisă pentru ca sportivii ruși și belaruși să concureze ca neutri.

„Aceasta este o interferență directă a miniștrilor în activitățile organizațiilor sportive internaționale independente, o încercare de a dicta condițiile de participare a sportivilor la competițiile internaționale, ceea ce este absolut inacceptabil", a declarat Matițin, citat de TASS.

„Acum vedem o dorință nedisimulată de a distruge unitatea sportului internațional și a mișcării olimpice internaționale, de a face din sport un mijloc de presiune pentru a rezolva problemele politice", a declarat Matițin.

Agenția de știri RIA Novosti a relatat, de asemenea, că Matițin a calificat drept „umilitoare" o propunere a ministrului polonez al sportului, Kamil Bortniczuk, de a crea o echipă de refugiați care să includă disidenți ruși și belaruși.

(foto articol: © Valerio Rosati | Dreamstime.com)