Ambasada Rusiei la București anunță că pe 9 februarie a găzduit „o recepție cu ocazia Zilei Diplomatului Rus, la care au fost prezenți reprezentanți ai corpului diplomatic, ai Parlamentului României, ai mai multor agenții guvernamentale, medii de afaceri, mass-media, ONG-uri, oameni de știință și de cultură, precum și compatrioți”.

Diana Șoșoacă la recepția Ambasadei Rusiei în RomâniaFoto: Facebook / Ambasada Rusiei

„Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în România, Valery Kuzmin, s-a adresat audienței cu un discurs de bun venit”, iar „în hol au fost desfășurate expoziții de fotografie dedicate Operațiunii Militare Speciale a Rusiei în Ucraina (OMS), misiunii umanitare a Rusiei în regiunile Donbas, Zaporojie și Herson, precum și aniversării a 210 ani de la Victoria în Războiul Patriotic”.

Postarea Ambasadei Rusiei în România a venit însoțită cu numeroase fotografii de la eveniment, iar printre invitați poate fi remarcată senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă. Aceasta nu e la prima participare la evenimente ținute de Ambasada Rusiei după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina.

În noiembrie 2022, Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a sărbătorit Ziua Unității Naționale a Rusiei cu numeroase figuri cunoscute din România, precum senatorul Diana Șoșoacă, fostul europarlamentar Adrian Severin și „peste 20 de membri ai corpului diplomatic din statele prietenoase”.

Ambasadorul Rusiei la București: „Occidentul vrea ca Moldova să urmeze exemplul Ucrainei. Care este soarta Ucrainei, puteţi vedea”

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, susține că declaraţiile făcute de şeful său, ministrul de Externe Serghei Lavrov, legate de Republica Moldova ar fi fost interpretate greşit și dă vina pe Polonia. Lavrov susține că Moscova nu ar fi vrut să ameninţe Chișinăul, ci dimpotrivă, ar fi vrut să atragă atenţia că Occidentul se foloseşte de Republica Moldova, aşa cum s-ar fi folosit de Ucraina.

„Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea”, a punctat ambasadorul Valery Kuzmin.

Kuzmin a susținut că Polonia ar fi distorsionat sensul comentariilor făcute de Serghei Lavrov într-un interviu acordat televiziunii ruse Rossia 24, dar a reluat practic amenințările Moscovei la adresa Chișinăului.

El a susținut propaganda Moscovei că Ucraina ar fi fost „sacrificată pe altarul NATO”, iar rezultatul ar fi o depopulare masivă a ţării, astfel că fosta republică sovietică a ajuns în prezent „o ţară relativ mică”.

„Noi nu căutăm niciun fel de escaladare. Escaladarea este motto-ul părţii occidentale, dacă te uiţi la faptele lor. Şi dacă mă puteţi contrazice, aş fi curios să aud”, a mai susținut diplomatul rus.