Soldații ruși ar folosi din nou controversatele arme termobarice, care au un efect devastator, acestea fiind interzise de Convenția de la Geneva. Lansatorul de rachete TOS-1, supranumit „arma din iad” a lui Putin, folosește bombe cu vid care sunt considerate de două ori mai mortale, notează Blick.

Sistemul de rachete termobarice cu lansare multiplă TOS-1Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Imagini video de la canalul de televiziune Russia Today ar arăta mai multe lansatoare de rachete TOS-1, poreclite și „Burationo”, care trag cu bombe cu vid, cunoscută și sub denumirea de armă termobarică, asupra orașului Bahmut, potrivit publicației germane Merkur.

Imaginile video publicate de RT arată la început, printre altele, cum proiectilele lovesc blocuri de locuințe înalte.

Încă din primăvară au existat relatări conform cărora Rusia ar fi folosit astfel de bombe cu vid în orașul Ochtyrka din regiunea Sumî.

Bombele cu vid sunt interzise de Convenția de la Geneva, ceea ce face ca utilizarea lor să fie considerată o crimă de război.

Rusia ar fi folosit arme termobarice în luptele din Cecenia

La 27 decembrie 1999, Interfax a relatat că forțele ruse foloseau „bombe cu vid” în luptele din Cecenia.

Dincolo de efectele exploziei, armele termobarice provoacă leziuni grave ale organelor interne și asfixiere.

Poreclit „Buratino", cu referire la versiunea rusă a lui Pinnochio, din cauza nasului său lung și ascuțit, TOS-1 este un lansator multiplu de rachete cu 24 de tuburi de 220 mm și una dintre cele mai înfricoșătoare arme din arsenalul rusesc, scrie Euronews.

Arme termobarice, folosite în Lugansk

O înregistrare video publicată de propagandiști ar arăta forțele rusești folosind lansatorul TOS-1 pentru a bombarda cu arme termobarice orașul Novoselivske, la nord-vest de Svatove, din regiunea Lugansk, pe care președintele rus Vladimir Putin susține că a anexat-o în luna septembrie.

Unii analiști au sugerat că este vorba de imagini vechi din altă zonă, potrivit Daily Kos.

Alți propagandiști ruși au distribuit recent imagini cu un atac cu arme termobarice în direcția Ugledar în regiunea Donețk.

Ce este o armă termobarică?

Armele termobarice, cunoscute și sub denumirea de bombe de suprapresiune sau explozivi combustibil-aer, este un tip de muniție ce funcționează în două etape, scrie The Guardian.

TOS-1 a fost folosit pentru prima dată de Rusia în Afganistan în anii 1980 și, cel mai recent, în Cecenia și Siria, fiind conceput pentru a doborî infanteria, buncărele, fortificațiile și vehiculele, însă Jean-Marie Collin, expert și purtător de cuvânt al ICAN Franța, filiala franceză a Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare, a declarat pentru Euronews că a fost utilizat și mai devreme.

„Primele utilizări datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Și, de asemenea, a fost folosit destul de mult în războaiele, din păcate, din Irak sau Afganistan, cel mai probabil, de asemenea. Deci utilizarea unei arme termobarice este ceva care, din păcate, este folosit în diferite conflicte", a spus Jean-Marie Collin.

În cadrul primei etape sunt dispersați aerosoli alcătuiți dintr-un material foarte fin - de la explozivi pe bază de carbon la particule metalice. În a doua etapă acest nor de particule dispersate este aprins, creând o „minge de foc”, o undă de șoc uriașă și un vid care poate aspira tot oxigenul din aerul înconjurător, motiv pentru care sunt denumite și bombe cu vid.

Unda de șoc produsă de acestea poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de explozivi convenționali și poate incinera corpul uman.

Ele sunt mai puternice decât munițiile convenționale puternic explozive de dimensiuni comparabile, au mai multe șanse să omoare și să rănească oameni în buncăre, adăposturi și să ucidă și să rănească într-un mod deosebit de brutal pe o zonă largă.

Human Rights Watch a condamnat în 2000 folosirea armelor termobarice de către Rusia în Cecenia, avertizând că utilizarea lor reprezintă o „escaladare periculoasă” cu „implicații umanitare importante”.

Citește aici cele mai importante informații din a 336-a zi a războiului din Ucraina