​Orașul Bahmut din estul Ucrainei se confruntă cu focuri grele de artilerie, în timp ce șeful NATO a susținut informațiile oficialilor locali potrivit cărora a început o nouă ofensivă majoră a Rusiei, cu câteva zile înainte de a se împlini un an de la începutul invaziei Moscovei. Pozițiile din Bahmut au fost fortificate și doar persoanele cu rol militar au fost lăsate să intre, în timp ce civilii care mai doresc să părăsească orașul vor trebui să înfrunte focurile de armă, a declarat luni un comandant adjunct al batalionului.

Război în Ucraina: Rușii trag cu un lansator multiplu de rachete BM-21 GradFoto: - / Sputnik / Profimedia

07:33Noul material LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

Sinteza zilei

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis marți seara un apel apăsat pentru urgentarea ajutorului occidental pentru Ucraina, în ziua în care la Ramstein, în Germania, a avut loc o nouă reuniune a ţărilor aliate Kievului care au discutat despre sprijinul militar ce urmează să fie acordat în continuare.
  • Liderul de la Kiev a anunţat că Ucraina, care face faţă unei ofensive relansate de ruşi în Donbas, pregăteşte, la rândul ei, o ofensivă şi se bazează pe sosirea cât mai rapidă a armamentului performant.
  • Ucrainenii ar fi aruncat în aer podul din Bahmut, pe fondul informațiilor că rușii se apropie. Forțele ucrainene ar fi aruncat în aer un pod în apropierea orașului Bahmut din estul țării, semn că ar putea plănui să se retragă din zonă, ceea ce ar da Rusiei un impuls simbolic semnificativ înainte de împlinirea unui an de la începutul războiului, scrie The Guardian.
  • Oraşul ucrainean Bahmut, scena unor lupte înverşunate de mai multe luni, nu este pe punctul să cadă, în pofida recentelor progrese ruseşti, a apreciat marţi patronul grupului paramilitar privat Wagner, Evgheni Prigojin, care a subliniat că acolo are loc un măcel. „Nu vom sărbători prea curând”, a admis Prigojin. „Bahmut nu va fi luat mâine, pentru că există o rezistenţă puternică, bombardamente, iar maşina de tocat carne este în acţiune”, a adăugat el
  • Generalul Milley: Rusia nu are capacitatea de a lansa un nou atac asupra Kievului. Șeful Statului Major interarme al SUA, Mark Milley, a adăugat că rușii și-au lansat deja noua ofensivă în Bakhmut, în estul Ucrainei. Rusia și-a consolidat forțele acolo, iar luptele pot dura mai multe săptămâni, a spus el.
  • Guvernele Olandei și Danemarcei au anunțat că niciuna dintre țări nu va livra tancuri Leopard-2. Cu toate acestea, atât Olanda, cât și Danemarca au angajat resurse financiare pentru recondiționarea a 100 de tancuri Leopard-1 aflate în depozitele germane.
  • Care sunt, în opinia șefului NATO Jens Stoltenberg, cele „două greşeli strategice” pe care le-a făcut Vladimir Putin când a decis să invadeze Ucraina
  • Avionul lui Prigojin, lovit de ucraineni la Bahmut. Șeful Wagner îl provocase la duel pe Zelenski de la manșa bombardierului
  • Posibilă crimă de război în timp ce Rusia reține mii de copii: Raport american. Rusia a mutat mii de copii ucraineni - cel puțin 6.000 - în zonele aflate sub controlul său în Ucraina, precum și pe propriul teritoriu, potrivit unui raport publicat marți de Conflict Watch, un grup de cercetare independent finanțat de Departamentul de Stat al SUA, citează AFP.
  • Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Întrunit al SUA, a declarat marți că Rusia a pierdut „din punct de vedere strategic, operaţional şi tactic” în Ucraina şi că „plăteşte un preţ enorm pe câmpul de luptă”.
  • Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a dat marți un prim semnal că Finlanda și Suedia ar putea adera separat la Alianța Nord-Atlantică.
  • Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, a recunoscut că a fondat şi a finanţat Internet Research Agency (IRA), o companie pe care SUA a descris-o drept o „fermă de troli ruși” și care s-ar fi amestecat în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 356, LIVETEXT:

01:40Volodimir Zelenski, în mesajul său de marţi seară: Viteza este foarte importantă. Viteza în toate - în luarea deciziilor, punerea lor în aplicare, în livrare, în formare / Pregătim o ofensivă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis marți seara un apel apăsat pentru urgentarea ajutorului occidental pentru Ucraina, în ziua în care la Ramstein, în Germania, a avut loc o nouă reuniune a ţărilor aliate Kievului care au discutat despre sprijinul militar ce urmează să fie acordat în continuare. Liderul de la Kiev a anunţat că Ucraina, care face faţă unei ofensive relansate de ruşi în Donbas, pregăteşte, la rândul ei, o ofensivă şi se bazează pe sosirea cât mai rapidă a armamentului performant.

00:52Welt: Olanda și Danemarca nu vor furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei.

Guvernele Olandei și Danemarcei au anunțat că niciuna dintre țări nu va livra tancuri Leopard-2. Cu toate acestea, atât Olanda, cât și Danemarca au angajat resurse financiare pentru recondiționarea a 100 de tancuri Leopard-1 aflate în depozitele germane.

00:10Washingtonul face presiuni pentru măsuri mai dure împotriva băncilor cu legături cu Rusia

Statele Unite ar putea sancționa mai multe bănci care au legături cu Rusia și vor intensifica măsurile de aplicare a legii împotriva celor care se sustrag de la regulile existente, a declarat un oficial american de rang înalt pentru Reuters, în timp ce puterile occidentale încearcă să revigoreze eforturile de a izola Moscov, potrivit Reuters.

22:58Moscova acuză Japonia de rusofobie din cauza poziției privind războiul din Ucraina

Rusia, blocată într-o dispută teritorială veche de zeci de ani cu Tokyo în legătură cu un lanț de insule din Pacific, a acuzat marți Japonia că a crescut în rusofobie și că organizează „atacuri vicioase” în legătură cu războiul din Ucraina, potrivit Reuters.

Ucrainenii ar fi aruncat în aer podul din Bahmut

22:36Zelenski: Situație „extrem de dificilă” în estul țării, lupte „pentru fiecare metru”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marți că situația din estul țării este „extrem de dificilă” în fața trupelor ruse, care au câștigat teren în ultimele săptămâni, în special în apropiere de Bahmut, potrivit AFP.

22:10Ucrainenii ar fi aruncat în aer podul din Bahmut, pe fondul informațiilor că rușii se apropie

Forțele ucrainene ar fi aruncat în aer un pod în apropierea orașului Bahmut din estul țării, semn că ar putea plănui să se retragă din zonă, ceea ce ar da Rusiei un impuls simbolic semnificativ înainte de împlinirea unui an de la începutul războiului, scrie The Guardian.

21:43 Care sunt, în opinia șefului NATO Jens Stoltenberg, cele „două greşeli strategice” pe care le-a făcut Vladimir Putin când a decis să invadeze Ucraina

21:04Avionul lui Prigojin, doborât de ucraineni la Bahmut. Șeful Wagner îl provocase la duel pe Zelenski de la manșa bombardierului

20:47Generalul Milley: Rusia nu are capacitatea de a lansa un nou atac asupra Kievului

Președintele Statului Major interarme al SUA, Mark Milley, a adăugat că rușii și-au lansat deja noua ofensivă în Bakhmut, în estul Ucrainei. Rusia și-a consolidat forțele acolo, iar luptele pot dura mai multe săptămâni, a spus el.

20:15 Posibilă crimă de război în timp ce Rusia reține mii de copii: Raport american

Rusia a mutat mii de copii ucraineni - cel puțin 6.000 - în zonele aflate sub controlul său în Ucraina, precum și pe propriul teritoriu, potrivit unui raport publicat marți de Conflict Watch, un grup de cercetare independent finanțat de Departamentul de Stat al SUA, citează AFP.

Bahmut nu va cădea prea curând, afirmă Prigojin

19:00 Șeful mercenarilor Wagner spune că Bahmut este „departe de a fi cucerit”

Oraşul ucrainean Bahmut, scena unor lupte înverşunate de mai multe luni, nu este pe punctul să cadă, în pofida recentelor progrese ruseşti, a apreciat marţi patronul grupului paramilitar privat Wagner, Evgheni Prigojin, care a subliniat că acolo are loc un măcel.

„Nu vom sărbători prea curând”, a admis Prigojin. „Bahmut nu va fi luat mâine, pentru că există o rezistenţă puternică, bombardamente, iar maşina de tocat carne este în acţiune”, a adăugat el, referindu-se la pierderile grele pe câmpul de luptă.

18:19 Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Întrunit al SUA, a declarat marți că Rusia a pierdut „din punct de vedere strategic, operaţional şi tactic” în Ucraina şi că „plăteşte un preţ enorm pe câmpul de luptă”.

17:57 Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a dat marți un prim semnal că Finlanda și Suedia ar putea adera separat la Alianța Nord-Atlantică.

17:45 Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, a recunoscut că a fondat şi a finanţat Internet Research Agency (IRA), o companie pe care SUA a descris-o drept o „fermă de troli ruși” și care s-ar fi amestecat în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

17:00Șeful NATO, despre livrarea de avioane de luptă Ucrainei: Nu e cea mai urgentă problemă acum, urgent e să livrăm ce s-a promis

Problema livrării de avioane de luptă Ucrainei nu e acum cea mai urgentă, deşi e o discuţie care se poartă între aliaţi, urgent e să se livreze ce s-a promis deja, precum vehicule blindate şi tancuri, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a oferit acest răspuns când a fost întrebat înainte de o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina dacă pregăteşte o decizie unanimă a NATO privind livrarea de avioane de luptă Ucrainei, după cum a solicitat premierul polonez Mateusz Morawiecki la reuniunea Consiliului European de săptămâna trecută.

Putin apreciază Serbia pentru „politica externă echilibrată”

16:43VIDEO O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată o lovitură a forțelor ucrainene care a provocat o explozie spectaculoasă pe front, deși nu este clar ce au lovit ucrainenii.

16:28Din Moscova, cu dragoste. Rusia apreciază foarte mult „politica externă echilibrată" a Serbiei și susține eforturile acesteia de a-și proteja integritatea teritorială în disputa cu Kosovo, a declarat președintele Vladimir Putin într-o scrisoare adresată omologului său sârb, transmite Reuters.

15:52Un fost oficial al gigantului energetic rusesc Gazprom afirmă că sancțiunile impuse de Occident împotriva companiei și a economiei ruse din cauza războiului din Ucraina declanșat de președintele Vladimir Putin au ruinat decenii de muncă ale companiei în ceea ce privește exporturile.

14:38Navele Flotei de Nord a Rusiei au ieșit pe mare cu arme nucleare tactice la bord pentru prima dată de la prăbușirea URSS, în 1991, se arată în raportul anual de evaluare a ameninţărilor făcut de PST, agenția de securitate a Norvegiei, scrie The Moscow Times.

14:20Norvegia, țară membră NATO, va trimite opt tancuri de luptă Leopard 2 și alte echipamente în Ucraina, relatează Reuters.

„Este mai crucial ca niciodată să sprijinim lupta Ucrainei pentru libertate", a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Stoere.

Norvegia, care împarte o graniță cu Rusia în zona arctică, are în total 36 de tancuri Leopard 2.

O nouă sinucidere suspectă în Rusia

13:46Vladimir Marakov, un fost general al poliției ruse care a fost responsabil de suprimarea protestelor apărute în țară, a fost găsit mort în urma unui aparent suicid după ce a fost demis din funcție de către președintele Vladimir Putin.

13:02VIDEO O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins încă o lovitură dramatică a dronelor ucrainene asupra unui grup de soldați ruși aflați într-o poziție improvizată pe front, militarii Moscovei părând tot mai mult victime sigure ale unor astfel de atacuri.

13:00Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut marţi că NATO îşi „demonstrează zilnic ostilitatea faţă de Rusia” şi „devine din ce în ce mai implicată” în războiul din Ucraina, scrie Reuters.

12:56Unul dintre pușcașii marini care a făcut parte din brigada de elită pe care forțele armate ucrainene susțin că au distrus-o în apropiere de Vuhledar a povestit ce se întâmplă pe câmpul de luptă în timp ce Vladimir Putin se laudă la televiziunea de stat că militarii ruși „luptă eroic”, relatează Meduza.

12:37După invazia declanşată în Ucraina în 24 februarie 2022, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a schimbat avionul prezidenţial cu un tren special blindat pentru călătoriile în ţară, din raţiuni de securitate, scrie The Moscow Times, citând o anchetă a jurnaliştilor de la Centrul media independent „Dosie” (Dossier Center).

11:30Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, marţi, că Alianţa Nord-Atlantică şi aliaţii săi nu sunt parte a conflictului dintre Rusia şi Ucraina, dar a subliniat că este important ca ucrainenii să fie ajutaţi să se apere.

"Nici NATO, nici aliaţii NATO nu sunt parte din acest conflict. Susţinem Ucraina pentru a se apăra împotriva acestui război de agresiune. Preşedintele Putin şi Federaţia Rusă au atacat un stat suveran şi este important ca noi să ajutăm Ucraina să se poată apăra. Nu suntem parte a conflictului, dar ajutăm Ucraina în acest război de agresiune. Tipul de susţinere s-a schimbat de la începutul războiului, am decis să trimitem şi alte tipuri de sisteme. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina are armele de care are nevoie pentru a-şi recupera pământurile şi a câştiga războiul", a spus Stoltenberg.

Miniştrii Apărării din ţările membre NATO se întâlnesc marţi şi miercuri la Bruxelles, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina.

Minele navale plutesc de-a lungul coastei Ucrainei

11:13Populaţia din zona de coastă situată în apropiere de portul ucrainean Odesa a fost avertizată marţi de oficialităţile militare în legătură cu minele navale care plutesc de-a lungul coastei Ucrainei, potrivit Reuters.

10:43VIDEO O înregistrare video publicată de agenția Reuters arată că lotul de vehicule blindate de luptă Bradley, descrise drept „ucigași de tancuri”, a ajuns în Germania, unde militarii ucraineni sunt instruiți pentru a le folosi pe câmpul de luptă.

10:23Fregata militară rusă „Amiral Gorşkov” a acostat luni la Cape Town, pentru exerciţii navale comune în largul coastelor sud-africane, a anunţat Consulatul general al Rusiei în Africa de Sud, în timp ce acest antrenament a stârnit critici virulente din partea opoziţiei sud-africane, scrie AFP.

09:56Doi civili au fost uciși și alți trei au fost răniți după ce trupele rusesști au bombardat regiunea Herson de 54 de ori în ultimele 24 de ore, potrivit autorităților ucrainene citate de Ukrinform.

09:47Portul din Odesa au primit marți un avertisment din partea oficialilor militari cu privire la riscul ridicat ca minele navale să plutească în derivă de-a lungul coastei și să ajungă la țărm, transmite Reuters.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de utilizarea de mine în largul coastei ucrainene, ceea ce împiedică navigarea în siguranță în regiune. Minele de fabricație sovietică au fost ancorate, dar în timpul unei furtuni unele dintre ele s-ar putea desprinde și ar putea fi purtate de curent.

„Din luna martie a anului trecut, Rusia a continuat să folosească minele navale ca armă neghidată împotriva Ucrainei", a spus Serghei Bratciuk, purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa.

Mercenarii grupului Wagner înaintează spre orașul Bahmut

09:36În ultimele trei zile, grupul Wagner al Rusiei a obținut noi câștiguri mici în jurul periferiei de nord a orașului Bahmut din Donbas, în Ucraina, a declarat marți Ministerul britanic al Apărării, scrie Reuters.

09:21Alertă de raid aerian răsună în mai multe zone din sudul Ucrainei, inclusiv în Nikolaev, Herson și Odesa, scrie The Guardian. Mai multe avioane ruseşti au decolat din Belarus, transmite agenția ucraineană de știri RBC. Potrivit unui grup local de monitorizare, este vorba despre trei avioane, inclusiv un purtător de rachete Kinjal.

09:13 Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a explicat într-un interviu pentru The Washington Post că decizia de a elibera vize pentru mai mulți politicieni ruşi sancţionaţi, pentru ca aceştia să poată participa la o viitoare reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, a fost o „necesitate”.

08:27 Două avioane de vânătoare F-35 au interceptat o formație de trei avioane militare rusești în apropiere de Polonia și le-au escortat în afara spațului NATO, a anunțat luni seară Ministerul olandez al Apărării, transmite Reuters. Una din aeronave era de spionaj.

08:06Cum a lăsat Polonia în urmă rănile istorice cu Ucraina și acum obține profit de pe urma refugiaților / Pentru că deseori, cel puțin în media, se face comparația între Polonia și România în ceea ce privește recunoașterea internațională a implicării de partea Ucrainei în războiul declanșat de Rusia, încercăm să explicăm, pe puncte, cum se văd lucrurile de la Varșovia. Mai ales în contextul în care președintele american, Joe Biden, va face în această lună a doua vizită în Polonia de la începutul războiului.

07:45Bloggerii militari ruși continuă să aibă îndoieli serioase că armata rusă poate cuceri întregul teritoriu anexat din Ucraina, în timp ce unii oficiali pro-ruși din Donbas îndeamnă înaltul comandament rus să-și schimbe strategia, potrvit La Razon, citat de Rador.

07:23Miniștrii apărării din NATO urmează să se întâlnească la Bruxelles marți și miercuri. NATO intenționează să își mărească țintele privind stocurile de muniții, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, adăugând că alianța a finalizat un studiu al stocurilor rămase, notează Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind agresiunea rusă:

  • Preşedintele Volodimir Zelenski a trasat luni seara „sarcini clare” diplomaţiei: să ajungă în toate regiunile lumii cu care a dialogat mai puţin şi să facă Ucraina şi interesele ucrainene „uşor de înţeles”, precizând că se referă la destinaţiile asiatice, dar şi la Africa şi America Latină, regiuni care au fost mai reticente în a sprijini efortul de război al Kievului şi unde Rusia încearcă să-şi extindă influenţa.
  • Noua ofensivă majoră a Rusiei, confirmată luni de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pare să fi reluat vechile probleme ale rușilor mobilizați - soldații sunt trimiși pe front fără echipamente adecvate.
  • Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că plănuiește să folosească sabotori străini pentru a doborî conducerea țării, pentru a o împiedica să adere la UE și pentru a o folosi în războiul împotriva Ucrainei. Rusia a negat anul trecut că ar vrea să intervină în Moldova.
  • Forțele armate ale Ucrainei ar fi distrus „aproape întreaga brigadă” 155 de Pușcași Marini în luptele de la Vuhledar din regiunea Donețk, a raportat Politico, citând oficialul militar ucrainean Oleksii Dmitrașkivski. Aceasta ar fi a treia oară când brigada Forțelor navale ar fi fost decimată, de la începutul războiului.
  • Forțele rusești bombardează Nikopol, rănind un civil. Forțele rusești au continuat să bombardeze Nikopol pe 13 februarie, rănind un bărbat în vârstă de 69 de ani, a anunțat șeful Consiliului din regiunea Dnipropetrovsk, Mykola Lukașuk. Nikopol, aflat sub control ucrainean, este situat peste râul Dnipro, aproape de orașul Enerhodar, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află sub ocupație rusă din martie 2022.
  • Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat pe 13 februarie că vor exista noi viceminiștri în cadrul Ministerului Apărării, dar nu a menționat încă numele candidaților. El a adăugat că schimbările sunt menite să "îmbunătățească eficiența muncii", potrivit Kyiv Independent.
  • Partidul de opoziţie prorus al controversatului om de afaceri Ilan Şor a acuzat-o pe Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii şi a chemat la noi proteste duminică, după ce preşedinta Republicii Moldova a propus ca organismelor de securitate să le fie acordate mai multe prerogative, scrie presa de la Chișinău.
  • Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că Rusia nu are forță acum să atace Republica Moldova și sugerează că ceea ce încearcă acum să facă este să descurajeze vectorul pro-occidental al țării și să divizeze populația, conform Radio Chișinău.
  • Sportivii ruşi ar trebui să adopte o poziţie publică împotriva războiului din Ucraina dacă doresc să li se permită să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, a declarat, luni, primarul oraşului Kiev şi fost campion mondial la box, Vitali Kliciko.
  • Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, spune că se așteaptă ca toți membrii NATO, inclusiv Turcia și Ungaria, să ratifice „fără întârziere” cererile Finlandei și Suediei de a adera la alianță, conform The Guardian.
  • Rusia a spus că ar fi „nepotrivit” să extindă acordul privind transportul de cereale la Marea Neagră dacă nu sunt ridicate sancțiunile care îi afectează exporturile agricole, relatează The Guardian.

------------------

Evenimentele de luni au fost LIVE aici pe HotNews.ro