Fregata militară rusă „Amiral Gorşkov” a acostat luni la Cape Town, pentru exerciţii navale comune în largul coastelor sud-africane, a anunţat Consulatul general al Rusiei în Africa de Sud, în timp ce acest antrenament a stârnit critici virulente din partea opoziţiei sud-africane, scrie AFP.

Fregata „Amiral Gorşkov”Foto: Social Media / East2West News / Profimedia Images

Această ţară din Africa australă a anunţat în ianuarie că va găzdui, începând de vineri, timp de două zile, forţe navale ale Chinei și Rusiei pentru un „exerciţiu multilateral” şi pentru „a întări relaţiile” dintre cele trei ţări.

Pretoria a adoptat o poziţie neutră de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie 2022, refuzând să se ralieze apelurilor Occidentului de a condamna Moscova.

Consulatul rus la Cape Town a postat luni pe contul său de Twitter o fotografie a navei în portul oraşului de coastă, precizând că aceasta este în drum spre Durban (sud-est). Peste 350 de militari sud-africani ar urma să participe la antrenamentele prevăzute să aibă loc în largul acestui cel mai mare port din regiune.

„Această navă va naviga spre Marea Neagră şi va participa la invazia asupra Ucrainei”

Aceste exerciţii militare au fost criticate virulent de opoziţia din Africa de Sud.

  • „Această navă va naviga spre Marea Neagră şi va participa la invazia asupra Ucrainei.
  • Africa de Sud ar putea fi foarte uşor considerată drept complice la aceste crime de război”, a declarat Kobus Marais, membru al Alianţei Democratice (DA), primul partid de opoziţie din parlament, care reproșează guvernului sud-african că se lasă „angrenat în propaganda Rusiei”.

Contactate de AFP, consulatul şi ambasada Rusiei în Africa de Sud nu au dorit să facă vreun comentariu.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, care a făcut o vizită la Pretoria luna trecută, a evocat „lucruri iritante” cu privire la relaţiile strânse dintre Africa de Sud şi Rusia, în plin război rus contra Ucrainei. (Sursa: Agerpres)