Rusia, blocată într-o dispută teritorială veche de zeci de ani cu Tokyo în legătură cu un lanț de insule din Pacific, a acuzat marți Japonia că a crescut în rusofobie și că organizează „atacuri vicioase” în legătură cu războiul din Ucraina, potrivit Reuters.

Insula Iturup, una dintre Insulele KurileFoto: Sergei Krasnoukhov / TASS / Profimedia Images

Trupele sovietice au capturat insulele din largul coastei nordice a Japoniei chiar la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Conflictul nerezolvat cu privire la cine deține suveranitatea asupra lanțului - cunoscut în Rusia sub numele de Insulele Kurile și în Japonia sub numele de Teritoriile de Nord - a împiedicat cele două părți să semneze un tratat de pace oficial.

Japonia - care s-a alăturat altor aliați în impunerea de sancțiuni Rusiei din cauza invaziei din Ucraina - marchează o comemorare a Zilei Teritoriilor de Nord în fiecare an la 7 februarie pentru a reaminti populației de revendicarea sa.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că evenimentul din acest an „a fost marcat de o intensitate deosebită a rusofobiei”, citând declarații ale unor oficiali și ceea ce ea a numit „acțiuni agresive” ale forțelor japoneze de extremă dreapta în apropierea misiunilor rusești.

„Am observat că de data aceasta revendicările teritoriale nefondate asupra insulelor Kurile de sud au fost însoțite de atacuri vicioase împotriva Rusiei în legătură cu situația din Ucraina”, a spus ea într-o declarație. Armata rusă este prezentă pe aceste insule, care au o populație de aproximativ 20.000 de locuitori.

Zakharova, reiterând poziția de lungă durată a Rusiei potrivit căreia aceasta deține suveranitatea asupra insulelor, a acuzat Japonia că rescrie istoria și ignoră realitățile postbelice. Ministerul de Externe al Japoniei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Japonia și-a înăsprit luna trecută sancțiunile împotriva Rusiei în urma atacurilor cu rachete asupra Ucrainei, adăugând bunuri pe o listă de interdicție a exporturilor și înghețând activele unor oficiali și entități rusești. Acest lucru a determinat Moscova să avertizeze cu privire la un impact nespecificat asupra relației sale cu Japonia.