Forțele armate ale Ucrainei ar fi distrus „aproape întreaga brigadă” 155 de Pușcași Marini în luptele de la Vuhledar din regiunea Donețk, a raportat Politico, citând oficialul militar ucrainean Oleksii Dmitrașkivski. Aceasta ar fi a treia oară când brigada Forțelor navale ar fi fost decimată, de la începutul războiului.

puscasi marini rusiFoto: Yuri Smityuk / TASS / Profimedia

„Un număr mare de forțe inamice, inclusiv personalul de comandă, au fost distruse lângă Vuhledar și Mariinka din regiunea Donețk”, a declarat pentru POLITICO Oleksii Dmitrașkivski, șeful centrului de presă unit al districtului Tavriski al forțelor de apărare ucrainene. „În plus, în ultima săptămână, inamicul a pierdut aproximativ 130 de unități de echipament, inclusiv 36 de unități de tancuri.”

De asemenea, forțele ruse pierdeau 150-300 de pușcași pe zi în apropiere de Vuhledar, a spus Dmitrașkivski. El a estimat că brigada cuprindea în total aproximativ 5.000 de soldați, ai căror membri au fost uciși, răniți sau luați prizonieri.

În apropierea oraşului Vuhledar, aflat sub controlul armatei ucrainene şi situat la o intersecție strategică între liniile frontului de est şi de sud, s-au înregistrat unele dintre cele mai sângeroase lupte ale războiului, în timp ce trupele ruse îşi continuă asaltul pe frontul din estul Ucrainei, potrivit Ministerului Britanic al Apărării.

Au pierdut probabil zeci de vehicule blindate și tancuri în timpul unui atac eșuat. Din dronă, ucrainenii au urmărit desfășurarea ostilităților și apoi i-au luat la țintă cu grenade pe cei care au scăpat exploziilor inițiale.

„Trupele ruse probabil au fugit şi au abandonat cel puţin 30 de vehicule blindate în mare parte intacte, într-un singur incident, după un asalt eşuat", afirmă Ministerul britanic al Apărării.

Pe rețelele de socializare circulă numeroase clipuri video cu tancuri și blindate care explodează, cel mai probabil după ce trec peste mine puse de ucraineni. În explozii sunt prinși și militarii care atacau pe jos.

Eșecul din Vulhledar sugerează probleme care ar putea avea ecou și în alte părți ale frontului

Vuhledar, este locul unor scenele haotice, în timp ce bloggerii militari ruși îl numesc un fiasco: tancuri rusești care virează sălbatic înainte de a exploda sau conduc direct în câmpurile de mine, soldați care aleargă în toate direcțiile, unii în flăcări, cadavrele soldaților prinse în șine de tancuri, scrie CNN.

Aceste scene au fost înregistrate de dronele militare ucrainene în ultimele două săptămâni în jurul orașului Vuhledar din Donețk, estul Ucrainei, unde atacurile rusești succesive au eșuat.

Dezastrul de la Vuhledar sugerează eșecuri cronice în comanda și tactica rușilor în timp ce aceștia se pregătesc pentru o ofensivă de primăvară. Dacă sunt replicate în altă parte pe frontul militar lung din Donețk și Lugansk, astfel de eșecuri ar putea pune în pericol planurile Kremlinului de a ocupa mai mult teritoriu.

Ministerul rus al Apărării a insistat că atacul asupra Vuhledar, unde Brigada 155 Marină este implicată în mod proeminent, se desfășoară conform planului. În declarațiile înregistrate pentru o emisiune televizată duminică, președintele rus Vladimir Putin a spus că „infanteria marină funcționează așa cum ar trebui. Chiar acum. Luptă eroic.”

Brigadă de elită, decimată pentru a treia oară într-un an

Nu este prima dată când această brigadă de elită a forțelor navale ar fi fost decimată.

„Brigada 155 a trebuit deja recompletată de trei ori. Prima data dupa Irpin si Bucha; a doua oară au fost învinși lângă Donețk — și-au revenit din nou. Și acum aproape întreaga brigadă a fost deja distrusă lângă Vuhledar”, a spus Dmitrașkivski.

O scrisoare deschisă atribuită pușcașilor marini ai Brigăzii 155 ce aparține de Flota Pacificului s-a viralizat pe rețelele de socializare rusești și canalele de Telegram din Rusia după ce aceștia s-au plâns că au fost decimați în timpul unei bătălii despre care au spus că a fost inițiată de comandanții lor pentru a câștiga bonusuri și medalii.

La puțin timp după ce scrisoarea acestora a fost pe larg distribuită și de faimoșii bloggeri militari din Rusia, care au sute de mii de urmăritori pe Telegram, pe rețelele de socializare a apărut și o înregistrare video care arată cum unii pușcași marini sunt loviți de artileria ucraineană în satul Pavlivka din regiunea Donețk.

Pușcașii marini i-au cerut în scrisoarea lor lui Oleg Kozhemyako, guvernatorul Ținutului Primorie, regiunea rusă de la Oceanul Pacific în care unitatea își are baza, să demareze o anchetă independentă de Ministerul rus al Apărării cu privire la motivele pentru care au fost trimiși la atac.

Militarii ruși afirmau că au pierdut 300 de oameni în doar 4 zile de lupte, unitatea suferind mai multe pierderi decât în timpul ambelor războaie cecene la care a participat.

Unul dintre motivele pentru care mesajul lor s-a viralizat pe rețelele de socializare rusești a fost fiindcă atacul a părut într-adevăr unul fără vreun obiectiv militar clar, el având loc la aproape 150 de kilometri distanță de orașul Bahmut, unde se desfășoară principala ofensivă a rușilor din regiunea Donețk.

Urmărește ultimele evoluții din a 355-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.