Rusia a declarat luni că trupele sale au avansat câțiva kilometri de-a lungul liniei de front din Ucraina, în timp ce Kievul a declarat că forțele sale au respins atacurile rusești în mai multe zone. La aproape un an de la începutul invaziei, o mare parte din lupte se desfășoară în jurul orașului Bahmut din estul țării, aflat încă în mâinile ucrainenilor, o bătălie care se dă de luni de zile. Luni, armata ucraineană a raportat bombardamente rusești intense de-a lungul întregii linii de front și a declarat că 16 așezări au fost bombardate în apropiere de Bahmut.

Război în Ucraina. Militari ucraineni în DonbasFoto: Adrien Vautier / Zuma Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele Volodimir Zelenski a trasat luni seara „sarcini clare” diplomaţiei: să ajungă în toate regiunile lumii cu care a dialogat mai puţin şi să facă Ucraina şi interesele ucrainene „uşor de înţeles”, precizând că se referă la destinaţiile asiatice, dar şi la Africa şi America Latină, regiuni care au fost mai reticente în a sprijini efortul de război al Kievului şi unde Rusia încearcă să-şi extindă influenţa.
  • Noua ofensivă majoră a Rusiei, confirmată luni de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pare să fi reluat vechile probleme ale rușilor mobilizați - soldații sunt trimiși pe front fără echipamente adecvate.
  • Forțele armate ale Ucrainei ar fi distrus „aproape întreaga brigadă” 155 de Pușcași Marini în luptele de la Vuhledar din regiunea Donețk, a raportat Politico, citând oficialul militar ucrainean Oleksii Dmitrașkivski. Aceasta ar fi a treia oară când brigada Forțelor navale ar fi fost decimată, de la începutul războiului.
  • Forțele rusești bombardează Nikopol, rănind un civil. Forțele rusești au continuat să bombardeze Nikopol pe 13 februarie, rănind un bărbat în vârstă de 69 de ani, a anunțat șeful Consiliului din regiunea Dnipropetrovsk, Mykola Lukașuk. Nikopol, aflat sub control ucrainean, este situat peste râul Dnipro, aproape de orașul Enerhodar, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află sub ocupație rusă din martie 2022.
  • Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat pe 13 februarie că vor exista noi viceminiștri în cadrul Ministerului Apărării, dar nu a menționat încă numele candidaților. El a adăugat că schimbările sunt menite să "îmbunătățească eficiența muncii", potrivit Kyiv Independent.
  • Partidul de opoziţie prorus al controversatului om de afaceri Ilan Şor a acuzat-o pe Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii şi a chemat la noi proteste duminică, după ce preşedinta Republicii Moldova a propus ca organismelor de securitate să le fie acordate mai multe prerogative, scrie presa de la Chișinău.
  • Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că Rusia nu are forță acum să atace Republica Moldova și sugerează că ceea ce încearcă acum să facă este să descurajeze vectorul pro-occidental al țării și să divizeze populația, conform Radio Chișinău.
  • Sportivii ruşi ar trebui să adopte o poziţie publică împotriva războiului din Ucraina dacă doresc să li se permită să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, a declarat, luni, primarul oraşului Kiev şi fost campion mondial la box, Vitali Kliciko.
  • Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, spune că se așteaptă ca toți membrii NATO, inclusiv Turcia și Ungaria, să ratifice „fără întârziere” cererile Finlandei și Suediei de a adera la alianță, conform The Guardian.
  • Rusia a spus că ar fi „nepotrivit” să extindă acordul privind transportul de cereale la Marea Neagră dacă nu sunt ridicate sancțiunile care îi afectează exporturile agricole, relatează The Guardian.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 355, LIVETEXT:

Forțele rusești bombardează Nikopol

01:04 Ministerul Apărării de la Kiev anunţă că Danemarca a predat armatei ucrainene toate obuziere autopropulsate Caesar pe care le avea în serviciu. "Danemarca a predat Ucrainei toate obuzierele sale autopropulsate Caesar. Un prieten adevărat care știe că lupta noastră este lupta Europei" - se arată într-un mesaj postat, luni, pe contul de Twitter al instituţiei.

00:50 Zelenski trasează sarcini noi diplomaţiei ucrainene: să obţină sprijin pentru Kiev şi în Asia, Africa şi America Latină

Preşedintele Volodimir Zelenski a trasat luni seara „sarcini clare” diplomaţiei: să ajungă în toate regiunile lumii cu care a dialogat mai puţin şi să facă Ucraina şi interesele ucrainene „uşor de înţeles”, precizând că se referă la destinaţiile asiatice, dar şi la Africa şi America Latină, regiuni care au fost mai reticente în a sprijini efortul de război al Kievului şi unde Rusia încearcă să-şi extindă influenţa.

00:09Ce sunt Gepardurile, blindatele antiaeriene germane trimise în Ucraina

Guvernul german a anunțat că livrat Ucrainei 32 de sisteme mobile antiaeriene Gepard, în creștere față de cifra anterioară de 30. Alte cinci sisteme Gepard sunt „în planificare”, potrivit site-ului guvernului german.

23:35Un decret prezidențial permite oficialilor militari să devină prim-adjunct al ministrului apărării.

Președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret pe 13 februarie care permite personalului militar cu gradul de general-locotenent sau viceamiral să fie numit prim-vice-ministru al Ministerului Apărării.

23:01Sportivii ruşi ar trebui să adopte o poziţie publică împotriva războiului din Ucraina dacă doresc să li se permită să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, a declarat, luni, primarul oraşului Kiev şi fost campion mondial la box, Vitali Kliciko, relatează News.ro.

22:07Forțele rusești bombardează Nikopol, rănind un civil

Forțele rusești au continuat să bombardeze Nikopol pe 13 februarie, rănind un bărbat în vârstă de 69 de ani, a anunțat șeful Consiliului din regiunea Dnipropetrovsk, Mykola Lukașuk.

Nikopol, aflat sub control ucrainean, este situat peste râul Dnipro, aproape de orașul Enerhodar, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află sub ocupație rusă din martie 2022. Forțele rusești au folosit centrala ca bază pentru a lansa atacuri pe teritoriul controlat de Ucraina.

21:55Reznikov anunță viitoarele schimbări de personal din Ministerul Apărării.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat pe 13 februarie că vor exista noi viceminiștri în cadrul Ministerului Apărării, dar nu a menționat încă numele candidaților. El a adăugat că schimbările sunt menite să "îmbunătățească eficiența muncii", potrivit Kyiv Independent.

Noua ofensivă majoră a Rusiei, confirmată luni de secretarul general al NATO

21:15Un general de rang înalt din Ucraina vorbește despre ajutor și instruire cu comandantul american al NATO

Cel mai înalt general ucrainean și cel mai înalt comandant al armatei americane în Europa au discutat despre ajutorul militar și instruirea forțelor ucrainene într-o conversație telefonică luni, în ajunul unei reuniuni a aliaților Kievului la Bruxelles, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit Reuters.

Ministerul a precizat într-o declarație pe canalul său Telegram că Valeriy Zalujni, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, a împărtășit viziunea sa asupra victoriei cu comandantul suprem al forțelor NATO combinate din Europa, generalul american Christopher Cavoli.

20:21Noua ofensivă majoră a Rusiei, confirmată luni de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pare să fi reluat vechile probleme ale rușilor mobilizați - soldații sunt trimiși pe front fără echipamente adecvate.

19:52O fregată rusă andochează în Africa de Sud înaintea unor exerciții militare

O fregată militară rusă a acostat luni în portul Cape Town înaintea unor exerciții militare controversate cu Africa de Sud și China, în contextul în care Moscova este pe cale să marcheze un an de la invazia Ucrainei, potrivit AFP.

19:34Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, spune că se așteaptă ca toți membrii NATO, inclusiv Turcia și Ungaria, să ratifice „fără întârziere” cererile Finlandei și Suediei de a adera la alianță, conform The Guardian.

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO va consolida alianța în ansamblu, a declarat Baerbock la o conferință de presă susținută alături de omologul său finlandez, Pekka Haavisto.

19:07Partidul de opoziţie prorus al controversatului om de afaceri Ilan Şor a acuzat-o pe Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii şi a chemat la noi proteste duminică, după ce preşedinta Republicii Moldova a propus ca organismelor de securitate să le fie acordate mai multe prerogative, scrie presa de la Chișinău.

Geoană: Rusia nu are forță acum să atace Republica Moldova

18:54Rusia a spus că ar fi „nepotrivit” să extindă acordul privind transportul de cereale la Marea Neagră dacă nu sunt ridicate sancțiunile care îi afectează exporturile agricole, relatează The Guardian.

18:18Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că Rusia nu are forță acum să atace Republica Moldova și sugerează că ceea ce încearcă acum să facă este să descurajeze vectorul pro-occidental al țării și să divizeze populația, conform Radio Chișinău.

17:34Forțele armate ale Ucrainei ar fi distrus „aproape întreaga brigadă” 155 de Pușcași Marini în luptele de la Vuhledar din regiunea Donețk, a raportat Politico, citând oficialul militar ucrainean Oleksii Dmitrașkivski. Aceasta ar fi a treia oară când brigada Forțelor navale ar fi fost decimată, de la începutul războiului.

17:06Franţa şi-a îndemnat luni cetăţenii să părăsească fără întârziere Belarusul din cauza ofensivei armate a Rusiei împotriva Ucrainei, a anunţat Ministerul de Externe de la Paris.

„Cetăţenii francezi aflaţi în Belarus sunt sfătuiţi să părăsească ţara pe cale rutieră, fără întârziere, prin punctele de trecere a frontierei cu Lituania, Polonia sau Letonia”, a precizat ministerul într-o alertă de călătorie postată pe site-ul său.

16:54 Iranul a folosit ambarcațiuni și o companie aeriană de stat pentru a introduce noi tipuri de drone armate avansate cu rază lungă de acțiune în Rusia pentru a fi folosite în războiul său împotriva Ucrainei, spun surse citate de The Guardian.

16:50Prezenţa militară a forţelor NATO în Polonia, în România, în Slovacia şi în alte state din zona estică a Alianţei protejează spaţiul folosit de aliaţi pentru a susţine Ucraina, a declarat luni, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Orașul Bahmut, sub tiruri intense de artilerie rusească

16:38Circa 20.000 de refugiaţi ucraineni au beneficiat de asistenţă medicală de la declanşarea războiului şi până la începutul lui 2023, potrivit unui raport privind accesul acestora la servicii medicale în România şi fondurile alocate de Guvern şi instituţii europene pentru sprijinirea persoanelor strămutate din Ucraina, lansat, luni, de Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copil (FONPC).

Datele oficiale comunicate de Guvern arată că, în acest interval, 19.594 de refugiaţi ucraineni au beneficiat de asistenţă medicală, iar 3.170 au fost spitalizaţi. Dintre aceştia, 4.590 au fost transportaţi cu ambulanţa la spital. Un număr de 462 de copii au fost vaccinaţi împotriva poliomielitei şi alţi 444 împotriva rujeolei - prima doză. De asemenea, peste 1.000 de persoane vârstnice au solicitat servicii sociale.

16:18Dacă Europa ar lupta împotriva Rusiei, unele state ar rămâne fără muniție în câteva zile, a declarat un diplomat european pentru Reuters, care scrie că NATO va cere, probabil, statelor sale membre să îşi creeze stocuri mai mari de muniţie. De altfel, secretarul general al alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat luni că Ucraina are nevoie de mai multă muniție decât pot furniza aliații la acest moment, astfel că NATO are în plan creșterea stocurilor, golite din cauza războiului.

16:02 Germania a început să antreneze soldați ucraineni pe tancurile sale Leopard 2, a declarat luni jurnaliştilor un purtător de cuvânt al guvernului, relatează CNN.

Antrenamentul are loc în orașul Munster din vestul Germaniei și este programat să se termine până la sfârșitul lunii martie, când Germania este de așteptat să livreze tancurile în Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt.

15:58Orașul Bahmut din estul Ucrainei se află luni sub tiruri intense de artilerie rusească, în timp ce forțele ucrainene din orașul-fortăreață se pregătesc pentru posibile atacuri terestre, au declarat oficiali militari ucraineni, potrivit Reuters.

15:50Autoritățile ruse din regiunea Primorie, situată în Orientul Îndepărtat, au anunțat că inginerii locali au început testele cu o dronă făcută specială pentru război și că o vor produce în curând în masă. Jurnaliștii ruși de la Sirena au descoperit că acest tip de aeronavă fără pilot „cu decolare verticală” este chinezească și se vinde pe internet.

15:39Preşedinţia ucraineană a recunoscut luni că situaţia este „complicată” la nord de Bahmut, regiunea cea mai disputată în estul Ucrainei, la o zi după ce grupul de mercenari Wagner anunţase capturarea localităţii Krasna Hora.

Șeful NATO: Putin nu se pregătește pentru pace

15:29 Rusia a anunțat luni lansarea „Okulus”, sistemul său de monitorizare a internetului pentru depistarea conținutului despre care afirmă că este interzis de legislația țării.

15:00 Eduard Novak, ​ministrul Sportului, a afirmat că România este parte a demersului lansat de mai multe ţări prin care se solicită Comitetului Internaţional Olimpic interzicerea sportivilor ruşi și belaruși la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

14:48 La aproape un an de la invazia în Ucraina, Vladimir Putin nu se pregătește pentru pace, ci lansează o nouă ofensivă majoră, a avertizat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

14:45La scurt timp după ce fondatorul grupului paramilitar Wagner a anunțat că a cucerit o mică localitate la nord de Bahmut, Ministerul rus al Apărării a făcut același anunț, potrivit agenției TASS.

Publicația indepenenta The Moscow Times a scris presa de stat controlată de Kremlin a primit ordin să nu mai relateze despre acțiunile Wagner și despre liderul mercenarilor.

14:31 FOTO Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a efectuat luni o vizită în Belarus, afirmând că scopul acesteia a fost de a „păstra deschise canalele de comunicare”.

Stoltenberg: Ucraina are nevoie de mai multă muniție decât pot furniza aliații la acest moment

14:11Ucraina are nevoie de mai multă muniție decât pot furniza aliații la acest moment, astfel că NATO are în plan creșterea stocurilor de armament și muniție, a declarat luni secretarul general al alianței nord-atlantice, care a subliniat că este necesar să fie produsă mai multă muniție inclusiv pentru ca statele aliate să își completeze stocurile golite pentru a sprijini Ucraina.

Stoltenberg a făcut aceste declarații înaintea reuniunii miniștrilor apărării din statele NATO, el afirmând că războiul din Ucraina presupune cantități uriașe de muniție, iar asta golește stocurile statelor, astfel că este necesară refacerea acestor stocuri prin creșterea bugetelor pentru apărare și semnarea de contracte pe termen lung.

„Am decis să stabilim o nouă celulă de coordonare la sediul NATO pentru a ne da seama de vulnerabilitățile noastre”, a mai spus Stoltenberg.

13:55Rusia acuză armata americană că recrutează militanți jihadiști afiliați ISIS pentru a comite atacuri teroriste pe teritoriul Rusiei și al fostelor state sovietice ce fac parte din Comunitatea Statelor Independente.

13:51Rusia ar avea în plan să trimită în Republica Moldova grupuri de ceceni pentru o lovitură de stat, a avertizat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov. De altfel, Maia Sandu a avertizat luni că planul Moscovei ar presupune acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, prin folosirea unor persoane din afara ţării.

13:44Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a declarat luni că Apti Alaudinov, unul dintre apropiații săi și comandantul forțelor cecene Akhmat din Ucraina, a fost recent ținta unei tentative de asasinat prin otrăvire, scrie Meduza.

12:55Ramzan Kadîrov, liderul regiunii rusești Cecenia, a declarat într-un interviu difuzat luni că Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina până la sfârșitul anului și că ar fi greșit să negocieze cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

12:51Björn Seibert, șeful de cabinet al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a informat în cursul acestui weekend pe ambasadorii țărilor membre cu privire la noile sancțiuni pregătite împotriva Rusiei, scrie Politico, citând mai multe surse familiare cu discuțiile.

12:05Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni că Moscova are în desfășurare un plan de subminare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

11:57 Nota de plată pentru criza energetică din Europa a ajuns la o sumă uriașă, au anunţat luni cercetătorii, cerând ţărilor să fie mai orientate în cheltuielile lor pentru soluţionarea crizei energetice.

Grupul Wagner a executat încă un mercenar cu barosul

11:42VIDEO O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins încă un „accident” al armatei ruse, arătând cum două dintre cele mai moderne tancuri ale sale sunt scoase din acțiune după ce intră unul după altul într-un câmp de mine.

11:28O nouă înregistrare video ce arată execuția cu barosul a unui fost mercenar rus care a fugit din grupul Wagner în timp ce lupta în Ucraina a fost distribuită luni pe rețelele de socializare, transmite Reuters și The Moscow Times.

10:29„E ca la Verdun”. Cea mai lungă și sângeroasă bătălie de la începutul războiului din Ucraina se dă în continuare în Bahmut, un oraș pe care ucrainenii îl apără cu îndârjire și pe care rușii vor să îl cucerească după un lung șir de înfrângeri cu un cost extrem de ridicat. O confruntare care amintește de o altă bătălie cu multă vărsare de sânge din istorie care a transformat câmpul de luptă de la Verdun într-un adevărat abator.

10:06China a confirmat că Wang Yi, diplomat de top, va vizita Rusia în această lună, scrie Reuters.

Agenția de presă notează că de la invazia rușilor în Ucraina, în urmă cu aproape un an, China nici nu a oferit sprijin explicit pentru invazia Rusiei, dar nici nu a condamnat-o în mod explicit. În octombrie 2022, China a lansat un apel pentru detensionare, spunând că „toate țările merită respect pentru suveranitatea și integritatea lor teritorială” și că „ar trebui să se acorde sprijin tuturor eforturilor care conduc la rezolvarea pașnică a crizei”.

10:00Postul de stat al Ucrainei Suspilne transmite pe Telegram că o persoană a fost ucisă peste noapte în regiunea Herson, după ce forțele ruse au lansat cinci bombardamente asupra acesteia, conform The Guardian. Conform sursei citate, bombardamentele rusești au deteriorat șinele de cale ferată în regiunea Herson, astfel că trenurile din Kiev și Liov către Herson vor merge până la Nikolaev, iar de acolo călătorii vor fi transferați cu autobuzele la destinație.

SUA cer cetățenilor americani să plece imediat din Rusia

09:20Rusia a vândut Indiei arme în valoare de 13 miliarde de dolari în ultimii cinci ani ani şi New Delhi are comenzi de echipament militar şi arme ruse în valoare de peste 10 miliarde de dolari, informează Reuters, citând agenţii de presă ruse.

09:11Forțele armate ucrainene susțin că au respins atacurile rusești asupra orașului Zaporojie din sud-estul țării, potrivit The Guardian.

09:05Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, a declarat luni dimineață că mai multe explozii puternice s-au auzit în Mariupol, precum și în Manhush și Nikolske, transmite Ukrainska Pravda.

„Una dintre bazele invadatorilor, de la școala nr. 3 din satul Nikolske, a fost lovită”, susține Andriușcenko.

09:00SUA le-au spus cetățenilor americani să părăsească imediat Rusia din cauza războiului din Ucraina și a riscului de arestări arbitrare sau hărțuire din partea forțelor de ordine rusești, transmite Reuters.

08:40Armata ucraineană susține că 560 de soldați ruși au murit pe front de la începutul războiului, bilanțul total ajungând la 138.340.

07:51Trupele ruse au reușit să avanseze 2 km spre vest în patru zile de-a lungul frontului din Ucraina, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, potrivit agenției ruse Interfax, citată de Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind agresiunea rusă:

  • Forțele ucrainene își mențin apărarea de-a lungul liniei frontului în regiunea estică Donețk, inclusiv în orașul asediat Bahmut, cele mai aprige lupte fiind purtate pentru orașele Vuhledar și Mariinka, a declarat sâmbătă comandantul militar suprem al Kievului.
  • Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, a declarat duminică că mercenarii au cucerit satul Krasna Hora, la nord de orașul Bakhmut.
  • 7 zile de coșmar pentru armata lui Putin: Ce pierderi record de soldați, tancuri și tehnică militară ar fi avut în săptămâna când au pornit o nouă ofensivă.
  • Trupele ruse obţin câştiguri tactice în estul Ucrainei, dar cu preţul unor mari pierderi.
  • Prigojin a spus sâmbătă că ar putea dura doi ani pentru ca Moscova să controleze regiunile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, a căror capturare a declarat-o drept obiectiv-cheie al războiului.
  • Reacția NATO la speculațiile privind Stoltenberg: „Secretarul general al Alianței nu intenţionează să obţină o nouă prelungire a mandatului său”.
  • O femeie în vârstă de 53 de ani a fost ucisă duminică dimineața după ce forțele rusești au bombardat un bloc în orașul Nikopol, din sud-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional.
  • Galina Danilchenko, primarul instalat de Rusia în orașul ucrainean Melitopol din sud-estul regiunii Zaporojie, a declarat sâmbătă că un civil a murit și două persoane au fost rănite în bombardamentele efectuate în timpul nopții de forțele ucrainene.
  • Armele și vehiculele militare britanice ar putea fi fabricate în Ucraina sub licență, reducând dependența țării de livrările de arme de la aliații occidentali, a relatat duminică ziarul Telegraph.
  • Fostul premier italian Silvio Berlusconi susține că nu ar solicita o întâlnire cu Zelenski dacă ar fi încă șef al guvernului, deoarece îl consideră pe președintele ucrainean vinovat de războiul cu Rusia. Guvernul italian asigură că sprijină ferm Ucraina​.
  • Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, au discutat despre prioritățile, inclusiv apărarea aeriană și artileria, pentru următoarele reuniuni ale aliaților Kievului la Bruxelles, au declarat sâmbătă ambele părți.
  • Ministrul rus al sporturilor, Oleg Matițin, a declarat că apelurile din partea a peste 30 de țări de a interzice sportivilor ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice din 2024 sunt inacceptabile, a relatat agenția de știri TASS, citată de Reuters.
  • „O mare victorie pentru Polonia”. Canalul prin care polonezii nu vor mai depinde de ruși va fi gata anul acesta.

------------------

Evenimentele de duminică au fost LIVE aici pe HotNews.ro