O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins încă un „accident” al armatei ruse, arătând cum două dintre cele mai moderne tancuri ale sale sunt scoase din acțiune după ce intră unul după altul într-un câmp de mine.

Tancuri T-80BVM la un exercitiu militarFoto: WillWest News / Profimedia Images

Înregistrarea video ar fi fost filmată în apropierea orașului Vuhledar din regiunea Donețk, unde armata rusă a pierdut în ultimele zile zeci de vehicule blindate și tancuri într-o capcană pregătită de forțele ucrainene din zonă.

În apropierea acestui oraș aflat sub controlul armatei ucrainene şi situat la o intersecţie strategică între liniile frontului de est şi de sud s-au înregistrat recent unele dintre cele mai sângeroase lupte ale războiului, forțele ruse încercând să-și continue asaltul pe frontul din estul Ucrainei.

În înregistrarea video se poate observa cum o „pereche” de două tancuri T-80 intră în trombă într-un câmp de mine, fiind scoase din acțiune în urma unor explozii puternice. Deși astfel de înregistrări nu reprezintă o noutate, problemele cu minele ale vehiculor de luptă ruse fiind atestate de numeroase filmări apărute de-a lungul lunilor trecute de la declanșarea invaziei rusești, ea este una interesantă din cel puțin două motive.

Pe de-o parte ea arată cum al doilea tanc rusesc trece peste o mină imediat lângă primul vehicul imobilizat, confirmând încă o dată că precauția nu este punctul forte al echipajelor vehiculelor blindate ale Moscovei. O posibilitate însă este ca acest al doilea tanc să fi intenționat să salveze echipajul primului, înregistrarea video părând să surprindă în jurul secundei 00:15 că acesta ar fi supraviețuit.

Viteza cu care se deplasează însă al doilea tanc al armatei ruse pare însă să facă această variantă mai puțin probabilă.

Minele, o problemă și pentru tancurile moderne ale Rusiei

În al doilea rând, înregistrarea este remarcabilă și datorită faptului că a surprins distrugerea unora dintre cele mai moderne tancuri de care dispun forțele de invazie trimise în Ucraina de către președintele rus Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut.

Deși ambele sunt versiuni ale tancului de generația a treia T-80 intrat în dotarea forțelor armate sovietice în 1986, modelele T-80BVM și T-80BV au fost pe larg modernizate în ultimii ani pentru a putea face față condițiilor de pe un câmp de luptă contemporan.

Acest lucru este cu atât mai valabil în cazul modelului T-80BVM, care este o versiune modernizată recent pentru a include un tun îmbunătățit cu calibrul de 125 de milimetru, blindaj reactiv „Relikt”, sistemul de rachete antitanc ghidate prin infraroșu „Refleks-M” și sistemul de țintire „Sosna-U” - cel folosit și de tancul T-90M, cel mai modern din dotarea armatei ruse.

Și celelalte sisteme ale acestui model de tanc au fost actualizate în ultimii ani.

Rostec, compania rusă de armament care a realizat modernizările, a dezvăluit abia în 2019 existența modelului T-80BVM, afirmând că primele livrări au fost efectuate către armata rusă în 2017.

Un nou contract pentru livrarea a 50 de astfel de tancuri armatei ruse a fost semnat în august 2020, iar apoi un altul în august 2022. În luna septembrie a anului trecut Rostec a afirmat că livrările sunt în curs.

Urmărește ultimele evoluții din a 355-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.