O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum o întreagă formație de atac alcătuită din vehicule blindate rusești a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp de mine.

Minele antitanc par un mare mister pentru armata rusaFoto: Captura video

Filmarea a fost redistribuită de Ukraine Weapons Tracker, administratorii paginii identificând vehiculele în flăcări din imagini: două transportoare blindate de personal MT-LB, un vehicul blindat de luptă al infanteriei de tip BMP-1, un tanc și un vehicul de inginerie militară IMR-2.

Se crede că înregistrarea video a fost filmată în regiunea Donețk din estul Ucrainei însă ea nu a fost geolocalizată cu exactitate.

Amintim că imediat după prăbușirea frontului rusesc din regiunea Harkov, lupte puternice au fost filmate și în Donețk, regiune pe care armata rusă nu a reușit să o cucerească decât în proporție de aproximativ 60%, în pofida ofensivelor repetate ale armatei trimise de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Singura ofensivă pe care forțele armate rusești o mai încearcă în prezent în Ucraina, cea de pe axa Bahmut, este tot în regiunea Donețk din Donbas.

Probleme ale invadatorilor ruși în Ucraina din cauza minelor

Numeroase filmări apărute pe rețelele de socializare în ultimele luni au surprins situații adesea greu de înțeles în care tancuri sau vehicule blindate rusești trec peste mine și explodează spectaculos, deși pericolul pare evident.

O astfel de înregistrare distribuită la jumătatea lunii trecute arată cum un vehicul de luptă al infanteriei de tip BMP, precum cel care poate fi văzut în noua înregistrare, trece peste o mină în timp ce încearcă să treacă în trombă printre alte două vehicule blindate abandonate de militarii ruși.

Soldații aflați pe vehicul sar imediat de pe acesta după explozie, doi căzând la pământ deși nu este clar dacă au fost răniți sau doar au încercat să se adăpostească.

Filmarea a amintit imediat de una diferită apărută cu o lună în urmă în care un tanc al armatei ruse explodează după ce trece peste o mină printre alte 4 tancuri abandonate în formație compactă de militarii ruși.

O altă înregistrare distribuită pe rețelele social media înspre sfârșitul lunii trecute a surprins două vehicule blindate ale rușilor sărind în aer după ce au trecut peste mine chiar în timp ce avansau rapid și trăgeau spre pozițiile armatei ucrainene.

Aici pericolul pentru blindate nu este atât de evident, deși deznodământul este același.

Totuși, militarii ruși par să fi conștientizat pericolul reprezentat de mine pentru propriile forțe blindate, o înregistrare video apărută în urmă cu mai puțin de două săptămâni arătând cum un tanc rusesc este lovit de artileria ucraineană chiar în timp ce încerca să curețe un câmp de mine.

În cazul respectiv însă tancul rusesc a supraviețuit impactului mulțumită blindajului său reactiv.

Nu același lucru poate fi spus însă despre un camion rusesc ce transporta sute de mine antitanc și care a sărit în aer după ce a trecut peste o mină la începutul lunii septembrie.

Urmărește ultimele evoluții din a 216-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.