O nouă înregistrare video distribuită de forțele armate ucrainene arată mai multe tancuri rusești avariate și distruse într-un peisaj dezolant, marcat de cratere și pământ pârjolit.

HotNews.roFoto: Hotnews

Înregistrarea a fost redistribuită de administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker, aceștia notând că inginerii și forțele de artilerie ucrainene au distrus recent cel puțin două tancuri T-80/T-72 în timp ce alte patru au fost avariate și abandonate de militarii ruși.

În mod cu totul greu de înțeles, tancul rusesc care poate fi văzut explodând chiar în prima parte a înregistrării pare să treacă peste o mină plasată de ucraineni printre alte 4 tancuri abandonate în formație compactă de soldații Moscovei.

Numeroasele cratere văzute în înregistrarea video amintesc în parte de o fotografie care s-a viralizat pe platformele social media la sfârșitul lunii mai după ce a fost distribuită de analistul de securitate și jurnalistul Michael A. Horowitz, acesta vorbind despre „un duel de artilerie la o scară nemaivăzută de zeci de ani, dacă nu mai mult. Ca la Verdun”.

Rușii s-ar pregăti pentru o nouă ofensivă în estul Ucrainei

După cum notează și Ukraine Weapons Tracker, imaginile cu tancurile rusești distruse au fost surprinse în estul țării, peisajul dezolant putând fi explicat prin luptele puternice care s-au dat aici în ultimele luni, întâi în jurul Severodonețului, apoi la Lisciansk, oraș capturat în cele din urmă de ruși duminica trecută.

În evaluarea sa de vineri dimineața, ministerul britanic al Apărării nota că Rusia își concentrează probabil echipamente pe linia frontului în direcția Siversk, un alt oraș din estul Ucrainei aflat la aproximativ 8 kilometri de actuala linie a frontului ocupat de ruși.

„Există o posibilitate realistă ca obiectivul tactic imediat al Rusiei să fie Siversk în contextul în care forțele sale încearcă să înainteze spre obiectivul operațional cel mai probabil, zona urbană Sloviansk-Kramatorsk”, mai afirma analiza britanicilor.

Aceasta nota însă că, pentru moment, forțele rusești s-au oprit pentru a se reface înainte de a întreprinde noi operațiuni ofensive în regiunea Donețk.

Urmărește ultimele evoluții din a 135-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.