Războiul din Ucraina a fost declanșat de „Occidentul colectiv”, care este „vinovat pentru ceea ce se întâmplă astăzi”, a susținut președintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu conducerea Dumei de Stat și liderii grupurilor parlamentare. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris lupta din Donbas, care cuprinde regiunile Luhansk și Donețk, ca fiind "cea mai dură - extrem de dificilă". Ucrainenii și-au ridicat iar joi steagul național pe Insula Șerpilor, într-un simbol al sfidării față de Moscova, dar forțele rusești și-au consolidat pozițiile câștigate în estul Ucrainei și au început să testeze apărarea unor noi potențiale ținte. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că dacă vor fi impuse în continuare sancțiuni împotriva Rusiei prețurile pe piețele de energie ar putea ajunge „crește catastrofal”.

Militari ucraineni pe un blindat pe un drum din Siversk, regiunea DonetkFoto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Cele mai importante evenimente din ziua 135 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

h3. Sinteza celor mai importante știri ale zilei de pe frontul ucrainean:

00:50Ramzan Kadîrov a anunțat că luptătorii ceceni au revenit în Cecenia, după eliberarea autoproclamatei republici populare Luhansk

00:30 Un oficial ucrainean avertizează căsituaţia umanitară din Severodoneţk va deveni "catastrofală" în curând

00:07Serbia trebuie să impună sancțiuni Rusiei pentru a avansa spre UE, menționează rezoluția Parlamentului European

Parlamentul European a adoptat cu o mare majoritate de voturi Rezoluția privind progresele Serbiei în procesul de integrare europeană, în care se exprimă sprijinul pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană și se face apel ca Belgradul să adere rapid la sancțiunile pe care UE le-a impus Rusiei și Belarus, aceasta fiind o condiție pentru avansarea Serbiei spre UE, potrivit RTS, citat de Rador.

23:29Armata ucraineană spune că a distrus 2 posturi de comandă rusești în apropiere de Herson.

Potrivit Nataliei Humeniuk, purtător de cuvânt al comandamentului de sud al Forțelor Armate ale Ucrainei, armata ucraineană a lovit posturile de comandă cu rachete.

23:24Statul Major al Ucrainei a declarat că unitățile militare din Belarus efectuează misiuni de recunoaștere pe fronturile din Volîn și Polesia, relatează Ukrainska Pravda.

22:27Mamele soldaților ruși uciși în Ucraina dau vina pe reporterii pro-Kremlin că le-au dezvăluit pozițiile

Mamele soldaților ruși uciși săptămâna trecută în Ucraina au acuzat corespondenții de război pro-Kremlin că le-au provocat moartea prin dezvăluirea pozițiilor lor, a declarat joi un jurnalist al serviciului rusesc BBC.

22:03Canada l-a sancționat pe patriarhul Kiril al Moscovei / Kremlin: „Sancțiunile nu puteau fi introduse decât de sataniști”

21:45Statele Unite au anunțat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina, inclusiv lansatoare de rachete și obuze, care vor îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a viza depozitele de arme și lanțul de aprovizionare al armatei ruse, relatează AFP.

Armata ucraineană va avea în total 12 sisteme HIMARS în total.

21:30Occidentul "a eșuat" în izolarea Rusiei la G20, afirmă diplomația rusă / Zaharova: Nimeni nu i-a susținut

Țările occidentale au "eșuat" în a impune un boicot al Rusiei la reuniunea G20 din Indonezia, unde ofensiva Moscovei în Ucraina a fost aspru criticată, a declarat vineri diplomația rusă, citată de AFP.

20:40Cinci civili au fost uciși în urma atacurilor ruse asupra orașelor Bakhmut și Siversk din Donețk, a declarat procurorul general al Ucrainei, potrivit The Guardian.

20:21Mărturisiri de pe frontul de luptă și cum văd militarii ucraineni ajutorul occidentalilor. „Pentru oamenii din restul Europei, aceasta este ca o emisiune TV”.

19:50 Putin îndeamnă companiile energetice rusești să fie pregătite pentru un embargo al UE

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri companiile rusești să fie pregătite pentru un embargo petrolier și un nou pachet de sancțiuni din partea Uniunii Europene, a relatat agenția de presă de stat rusă TASS.

19:37Cele trei scenarii ale ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, pentru încheierea războiului cu Rusia

19:19Canada introduce sancțiuni împotriva altor 29 de persoane, printre care Patriarhul Kirill al Moscovei, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova și propagandista Olga Skabeeval, precum și mai multe instituții media de stat ruse.

19:10 Eliberatori sau ocupanți? Pe măsură ce furia față de Rusia crește, națiunile baltice înlătură memorialele sovietice

Înlăturarea monumentelor sovietice a luat amploare în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar problema rămâne una care divizează, scrie Al Jazeera.

18:30 Separatiștii susținuți de Rusia ridică moratoriul asupra pedepselor cu moartea

Separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei au ridicat moratoriul asupra pedepsei cu moartea care fusese suspendată până în 2025, potrivit agenției de presă ruse de stat RIA Novosti.

18:21Rusia a avertizat vineri Lituania și Uniunea Europeană că ar putea adopta „măsuri dure” împotriva lor dacă nu va relua tranzitul unor mărfuri către și dinspre exclava rusă Kaliningrad. (Reuters)

„Dacă situația nu se stabilizează în zilele următoare, atunci Rusia va lua măsuri dure împotriva Lituaniei și a Uniunii Europene”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, într-un comunicat. „Durează prea mult să se rezolve problema”.

18:03Fost comandant NATO: Ucraina ar putea bombarda podul peste Strâmtoarea Kerci cu rachete Harpoon / Este o țintă legitimă

17:42Germania a ratificat vineri aderarea Finlandei și Suediei la NATO, la trei zile după ce cele 30 de state membre au semnat cea mai importantă extindere a alianței, informează Reuters.

Parlamentul de la Berlin și Bundesrat au aprobat protocoalele de aderare pentru ambele țări nordice.

„Acest lucru creează mai multă securitate pentru toți membrii NATO și pentru Europa", a declarat pe Twitter cancelarul german Olaf Scholz.

17:20Putin avertizează Europa că sancțiunile împotriva Rusiei vor avea „consecințe catastrofale” pe piața energiei

16:30Bulgaria face un pas mare spre independența de gaz rusesc după inaugurarea unui „pod energetic crucial”. Cum ar putea beneficia și România de noul gazoduct

16:27VIDEO Tancuri rusești, distruse și avariate într-un peisaj dezolant / Detaliul greu de înțeles din imagini

15:54Rusia își continuă ofensiva în Donețk după ce a capturat aproape întreaga regiune vecină Lugansk, potrivit șefului administrației civile regionale din Lugansk, controlată de Ucraina.

Serghei Gaidai spune că nu este de acord cu recentele evaluări occidentale potrivit cărora Rusia și-a întrerupt ofensiva și se odihnește pentru a se regrupa. Institutul pentru Studiul Războiului și serviciile de informații militare britanice au declarat în ultimele zile că forțele rusești se odihnesc și își iau timp pentru a se repoziționa pentru următoarea ofensivă.

„Nu a existat niciun fel de pauză operațională sau de reducere a bombardamentelor. Încercările lor de a avansa sunt constante", a declarat Haidai.

El a spus că evaluările au fost făcute cel mai probabil după ce Ucraina a distrus niște depozite de muniții în zonele ocupate de Rusia săptămâna trecută, care ar provoca Moscovei probleme logistice reale.

Rusia va lua „măsuri serioase” pentru a contracara un posibil flux de arme occidentale

15:37Moscova va lua „măsuri serioase” dacă armele occidentale îi vor pune strategia în pericol - diplomat rus

15:23Kievul reacționează la mesajul lui Putin: Mantra războiului până la ultimul ucrainean, o dovadă a genocidului deliberat

15:11 Serghei Lavrov a plecat mai devreme de la summitul G20, deranjat de criticile aduse Rusiei

15:04Scenariul lansat de un colonel britanic despre cum ar putea interveni NATO în Ucraina.

Diplomații britanici nu mai au voie în parlamentul rus

14:50Consiliul Federației, forul superior camera superioară a parlamentului rus, a interzis vineri accesul diplomaților britanici, inclusiv ambasadorul, să intre în clădirea sa, transmite Reuters.

Senatorul Grigori Karasin a declarat vineri că interdicția este un răspuns la decizia Marii Britanii de a nu mai permite accesul diplomaților ruși în parlamentul din Londra.

„Decizia este destul de simplă, deși neplăcută, dar este necesară pentru această situație. Țara noastră trebuie să fie fermă în susținerea propriilor sale poziții și în susținerea propriilor sale onoarea", a declarat Grigori Karasin.

Cotidianul britanic The Guardian relata pe 20 iunie că diplomaților ruși li s-a interzis să intre în parlamentul britanic, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, citând un document semnat de președinții Camerelor Comunelor și Lorzilor.

14:40 Marina Rusă a primit cel mai mare submarin nuclear construit în țară: „Va fi folosit pentru expediții științifice” / Arma temută de la bord

14:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că drapelul Ucrainei va flutura din nou în peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, la fel cum se întâmplă deja în Insula Şerpilor, transmite vineri EFE.

„Celor condamnaţi să se târască nu vor reuşi să le ia celor care sunt sortiţi să zboare nici măcar Insula Şerpilor. De aceea, steagul albastru şi galben a revenit pe insulă, iar într-o zi va reveni fără îndoială şi în peninsulă, precum şi în toate oraşele şi satele noastre ocupate, în timp ce imnul nostru naţional va răsuna în fiecare dintre ele”, a declarat preşedintele ucrainean, citat în noaptea de joi spre vineri de agenţia locală Ukrinform.

Zelenski şi-a exprimat totodată recunoştinţa pentru etapa finală a luptei pentru Insula Şerpilor.

„Drapelul nostru a fost ridicat acolo. Această operaţiune a durat două luni. Servicii secrete, forţe de operaţiuni speciale, unitatea 'Alfa' a serviciului de securitate, gărzi de frontieră, genişti, forţe navale, forţe aeriene. Şi acum că toţi căpitanii ruşi - fie de pe o navă sau dintr-un avion - văd drapelul ucrainean pe Insula Şerpilor, să ştie că statul nostru nu poate fi înfrânt”, a subliniat președintele Ucrainei. (Agerpres)

Un opozant rus a fost condamnat la Moscova

14:20Un opozant rus a fost condamnat la închisoare pentru că a criticat războiul din Ucraina. Este cea mai aspră pedeapsă de până acum

14:05Pierderile Rusiei conform Armatei Ucrainei, după 135 de zile de Război:

- 36.900 de militari

- 1.637 tancuri

- 3.811 blindate de luptă

- 828 sisteme de artilerie

- 247 sisteme de rachete de artilerie (MLRS)

- 107 sisteme antiaeriene

- 217 avioane

- 187 de elicoptere

- 15 nave / bărci

- 669 drone

- 155 de rachete de croazieră interceptate

13:20 Fostul ministru lituanian de externe și al apărării Linas Linkevicius a declarat vineri că țările occidentale ar trebui să ofere mai multe arme Ucrainei după ce președintele rus Vladimir Putin a spus că acesta este doar începutul războiului, transmite Sky News.

„După declarația lui Putin că înseamnă un singur lucru: va merge până la capăt indiferent de resurse. Ritmul sprijinului militar occidental pentru Ucraina trebuie să fie dublat sau chiar triplat", a scris Linas Linkevicius pe Twitter.

Rusia a folosit doar o mică parte din potențialul său

12:55Peskov: Rusia a folosit doar o mică parte din potențialul său în ”operațiunea” din Ucraina

12:26Lavrov spune că Moscova poate negocia cu Kievul pentru deblocare exportului de grâne. „Rusia poate garanta siguranța navelor”

11:12 Secretarul de Stat al SUA de stat Antony Blinken s-a adresat vineri direct Rusiei, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din cadrul G20 de la Bali, și a cerut Moscovei să nu mai blocheze cerealele din Ucraina, a declarat un oficial occidental, citat de Reuters.

Blinken a vorbit în cadrul unei sesiuni plenare a reuniunii, care a fost axată pe insecuritatea alimentară și energetică, a declarat oficialul.

„El s-a adresat direct Rusiei, spunând: ”, a declarat oficialul.

10:50Ucraina solicită Canadei să nu ajute Rusia cu un echipament pentru transportul gazelor. „S-ar crea un precedent pentru ocolirea sancțiunilor”

Unde ar putea avea loc următoarea ofensivă rusească

10:34Unde cred britanicii că va avea loc următoarea ofensivă rusească din Ucraina - evaluarea ministerului Apărării

10:14 Poliţia de Frontieră a anunţat vineri că 10.890 de cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore , în creştere cu 3,8 % faţă de ziua precedentă.

10:04Noi imagini cu lovituri ale ucrainenilor lansate din drone pe timp de noapte. În imagini par să fi fost lovite mai multe tancuri și blindate rusești:

09:25 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un mesaj video postat joi noapte, spune că e încrezător în victoria ţării sale în războiul pornit de Rusia

„Cu cât este mai mare ajutorul pentru apărarea Ucrainei acum, cu atât mai repede războiul se va sfârşi cu victoria noastră şi cu atât mai mici vor fi pierderile tuturor ţărilor din lume", afirmă el. Zelenski vorbeşte şi despre arborarea drapelului ucrainean pe Insula Şerpilor, potrivit News.ro

”Şi acum să vadă orice căpitan rus - indiferent dacă este al unei nave sau aeronave - drapelul ucrainean pe Zmiinyi şi să ştie că statul nostru nu poate fi înfrânt", subliniază el.

Zelenski a spus că partenerii au informaţii exacte despre nevoile de apărare ale Ucrainei, fiind vorba despre apărare anti-aeriană, sisteme MLRS moderne.

„Cu cât este mai mare ajutorul pentru apărarea Ucrainei acum, cu atât mai repede războiul se va sfârşi cu victoria noastră şi cu atât mai mici vor fi pierderile tuturor ţărilor din lume, pierderile Statelor Unite din cauza presiunii ruseşti asupra societăţilor democratice", a subliniat el.

09:11 Imagini cu încă un tanc rusesc capturat pe front. Din video însă se poate observa cum tancul T-72B3M pare să fi suferit mai multe distrugeri:

08:23Bombardamente la Harkiv: Cel puțin trei morți și mai mulți răniți

07:33 Ucraina va introduce răspunderea penală pentru acțiunile ilegale privind fondurile UE. Directorul Biroului pentru Securitate Economică, Vadym Melnyk, a declarat că mai multe autorități de stat lucrează la modificarea Codului Penal în acest sens. ”Primirea ilegală sau utilizarea abuzivă a fondurilor UE” va fi considerată infracțiune, potrivit Kyiv Independent.

01:10Vladimir Putin spune că războiul din Ucraina a fost declanșat de Occident: „Este instigatorul direct, vinovatul de ceea ce se întâmplă astăzi”

Sinteza celor mai importante știri ale zilei de pe frontul ucrainean: