Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a părăsit mai devreme summitul G20 din Indonezia, deranjat de criticile repetate aduse la întâlnire de liderii occidentali Moscovei din cauza invadării Ucrainei, relatează AFP.

Serghei LavrovFoto: Imago via GSP

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a criticat Moscova despre care a spus că blochează dialogul după ce diplomații germani au informat-o că Lavrov a părăsit sala în timpul discursului pe care aceasta l-a ținut la summitul G20.

În declarații făcute pentru televiziunile germane, ea a spus că Lavrov „a părăsit prima sesiune la jumătatea sa” și a sărit cu totul peste a doua, „lucru care arată chiar și mai clar decât înainte că nu este interesat de cooperarea internațională sau dialog cu ceilalți parteneri din G20”.

Șefa diplomației germane a mai spus că, deși celelalte state ale grupului au opinii diferite cu privire la „războiul de agresiune dus de Rusia, ele au lansat un apel „foarte clar” față de Rusia să pună capăt conflictului.

Serghei Lavrov spune că „nu va alerga după SUA” pentru o întâlnire

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a acuzat la rândul său Rusia că se joacă de-a „Jocurile Foamei”, o referință la cunoscutul film din 2012, afirmând că „nu există niciun loc pentru Moscova la un forum internațional”. Kuleba s-a adresat summitului ținut la Bali prin videoconferință.

„Comunitatea internațională nu are dreptul să permită Rusiei să șantajeze lumea cu prețuri energetice ridicate, foamete și amenințări privind securitatea”, a mai spus oficialul ucrainean.

Înainte să plece de la summit, Serghei Lavrov a afirmat că Moscova poate negocia cu Kievul pentru deblocarea exportului de cereale cu medierea Turciei.

Însă anterioara tentativă de mediere a Ankarei ce a avut loc pe 8 iunie a eșuat, Lavrov afirmând atunci că Rusia nu are nicio responsabilitate pentru această situație și că este la latitudinea Ucrainei să își deblocheze porturile.

Șeful diplomației ruse a declarat vineri că nu este deranjat de refuzul secretarului american de stat Antony Blinken de a se întâlni cu el, afirmând că „nu noi suntem cei care au abandonat contactele, ci SUA (...). Nu vom alerga după nimeni ca să propunem o întrevedere”.

Urmărește ultimele evoluții din a 135-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.