Interconectorul de gaze Grecia - Bulgaria a fost inaugurat vineri, relatează The Associated Press, citată de news.ro. Premierul bulgar interimar Kiril Petkov spune că noul gazoduct joacă un rol serios pentru ca țara sa să scape de monopolul rusesc în ceea ce privește gazele.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi omologul său bulgar Kiril Petkov la inaugurarea interconectorului de gaze Grecia - BulgariaFoto: AFP / AFP / Profimedia

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi omologul său bulgar Kiril Petkov spun că noul gazoduct va aproviziona Bulgaria cu gaze naturale din Azerbaidjan, deoarece aprovizionarea vitală a Sofiei cu gaze provenite din Rusia a fost întreruptă în aprilie, pe fondul consecinţelor invaziei Moscovei în Ucraina.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a subliniat importanţa noului gazoduct ca o linie alternativă de alimentare pentru Bulgaria, întrucât Grecia încearcă să devină un hub regional de transport al energiei.

„Acesta nu este doar o conductă de gaz, ci un pod energetic sud-nord crucial”, a declarat Mitsotakis în timpul unei ceremonii în nord-estul Greciei.

Premierul bulgar interimar, Kiril Petkov, a subliniat rolul gazoductului în înlăturarea monopolului rusesc al gazelor în ţara sa.

La sfârşitul lunii aprilie, Rusia a întrerupt livrările de gaze către Bulgaria, după ce oficialii au refuzat cererea Moscovei de a plăti facturile în ruble.

Mai mult decât atât, relaţiile dintre cei doi foști aliaţi ai blocului sovietic s-au răcit în ultimele luni, iar în luna iunie, Bulgaria a ordonat expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi, decizie care a declanşat un răspuns furios din partea Moscovei.

Când vor fi livrate primele gaze prin noul gazoduct

Gazoductul de 182 de kilometri inaugurat vineri leagă oraşul Komotini, din nord-estul Greciei, de oraşul Stara Zagora, din centrul Bulgariei, şi are o capacitate iniţială de 3 miliarde de metri cubi de gaz. De asemenea, există perspectiva extinderii în viitor la 5 miliarde de metri cubi.

Livrările sunt estimate să ajungă în Bulgaria în săptămânile următoare.

Grecia îşi doreşte să îşi atribuie rolul de centru energetic în regiunea Balcanilor, folosind combustibili fosili din Marea Caspică şi sud-estul Mării Mediterane şi, precum şi energie regenerabilă din Egipt, pentru a aproviziona regiunea pe fondul consecinţelor războiului din Ucraina.

De asemenea, Grecia construieşte un terminal de gaze naturale lichefiate în largul portului din nord-estul oraşului Alexandroupolis, în apropiere de Komotini.

Și România ar putea primi gaze prin noul gazoduct

Miniştrii Energiei din România şi Grecia vor semna un memorandum pentru continuarea proiectelor comune în domeniul energiei, pe termen mediu şi lung, a scris, joi, pe Facebook, ministrul român de resort, Virgil Popescu.

„Astăzi am participat alături de prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, la întâlnirea de lucru cu prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, şi ministrul Energiei, Kostas Skrekas. Salut anunţul premierului grec de reactualizare a colaborării noastre în domeniul energetic, având în vedere că Grecia va deveni un nod de transport a gazului natural, care va acoperi inclusiv nevoile României”, a precizat Popescu.

Inaugurarea interconectorul de gaze Grecia - Bulgaria este o veste bună pentru România, a mai spus ministrul român al energiei.

„Iar asta este o veste foarte bună şi pentru ţara noastră, din perspectiva diversificării rutelor şi surselor de aprovizionare. În urma discuţiilor de astăzi, urmează ca împreună cu omologul meu Kostas Skrekas să semnăm un memorandum care să asigure continuarea proiectelor noastre comune în domeniul energiei, pe termen mediu şi lung. Cooperarea dintre România şi Grecia în domeniul energiei este una puternică”, a completat oficialul executivului de la București.

---