Șantierul naval Sevmash a predat Marinei Ruse „Belgorodul”, cel mai mare submarin construit în Rusia despre care Moscova spune că va fi folosit pentru „expediții științifice” deși a fost dotat cu infamele torpile cu focos nuclear Poseidon.

Submarinul BelgorodFoto: Sergey Yakovlev / Alamy / Profimedia Images

„Pe 8 iulie, la întreprinderea de construcții navale JSC PO Sevmash a avut loc o ceremonie solemnă de semnare a certificatului de acceptare și transferare a submarinului de cercetare Belgorod către Marină”, afirmă șantierul naval într-un comunicat remis presei și citat de Interfax.

Amiralul Nikolai Yevmenov, comandantul Marinei Ruse, a declarat după recepție că „submarinul Belgorod deschide noi oportunități Rusiei în realizarea diferitelor studii, permite efectuarea diverselor expediții științifice și operațiuni de salvare în cele mai îndepărtate zone ale Oceanului Mondial”

Moscova a anunțat anterior că submarinul nuclear Belgorod a fost dotat cu torpile Poseidon purtătoare de focoase nucleare, cărora oficialii ruși le spun „drone subacvatice”.

Submarinul Belgorod a fost dotat cu torpile Poseidon

Belgorod, poreclit „monstrul marin” a fost lansat la apă în aprilie 2019 cu mare fast însă el a petrecut ultimii doi ani în teste navale, intrarea sa în serviciul Marinei Ruse, programată inițial pentru 2020, fiind amânată de mai multe ori.

Ministerul rus al Apărării a raportat în iulie 2020 că operațiunile de dotare ale submarinului Belgorod cu torpile nucleare Poseidon au fost finalizate.

Dronele submarine Poseidon, botezate de presa occidentală „armele Apocalipsei”, sunt capabile să se deplaseze cu o viteză de aproape 110 noduri, adică cu peste 200 km/oră. În plus, drona este capabilă de manevrare, schimbându-şi direcţia şi adâncimea.

Dmitri Kiseliov, considerat cel mai toxic propagandist al Kremlinului, a amenințat în luna mai că Marea Britanie ar putea fi transformată într-un „deșert radioactiv” de o singură torpilă nucleară Poseidon.

Belgorod este cel mai mare submarin din componenţa Marinei Ruse, cântărind aproape 24.000 de tone, având o lungime de 184 m și o lățime de 18,2 m. Celelalte caracteristici tehnice ale sale sunt secretizate.

Urmărește ultimele evoluții din a 135-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.