Canada l-a sancționat vineri pe patriarhul Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, ca parte a unui nou set de măsuri care vizează „agenții de dezinformare și propagandă ruși”, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

Patriarhul Kirill al RusieiFoto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Măsurile au fost denunțate rapid de Moscova, prin purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse Maria Zaharova - care a fost la rândul ei sancționată - potrivit căreia „sancțiunile împotriva patriarhului nu puteau fi introduse decât de sataniști”.

Patriarhul Kiril, liderul ortodocșilor ruși din 2009, și-a pus Biserica în slujba președintelui rus Vladimir Putin, numindu-l „miracol”, împărtășindu-i ambiția pentru o Rusie conservatoare dominatoare și susținând ofensiva din Ucraina.

Pe lângă Canada, și Regatul Unit l-a sancționat pe Patriarhul Kiril, în vârstă de 75 de ani, în iunie, după ce Uniunea Europeană a renunțat să îl mai adauge pe lista neagră.

„Pentru a contracara campania de dezinformare a Kremlinului, Canada impune sancțiuni împotriva a 29 de agenți de dezinformare și propagandă sponsorizați de stat și a 15 entități controlate sau deținute de guvernul rus și implicate în eforturile de dezinformare”, a spus ministrul Afacerilor Externe Mélanie Joly.

Sancțiunile îl vizează și pe Sumbatovici Gasparyan, șeful departamentului internațional al grupului rus de media RT. În ultimele luni, Ottawa a interzis difuzarea canalelor RT în Canada, provocând represalii din partea Moscovei, care a închis biroul postului public canadian CBC/Radio-Canada din Rusia.

"Mașina de propagandă rusă trebuie să răspundă pentru minciunile sale. Canada este hotărâtă să lupte cu dezinformarea, oriunde și în orice moment", a spus Joly, avertizând că "cei care răspândesc falsuri" vor fi "trași la răspundere".

În total, Ottawa a impus sancțiuni asupra a peste 1.150 de persoane și entități din Rusia, Ucraina și Belarus.

Sancțiunile îl vizează și pe Sumbatovici Gasparyan, șeful departamentului internațional al grupului de media rus RT. În ultimele luni, Ottawa a interzis difuzarea canalelor RT în Canada, provocând represalii din partea Moscovei, care a închis biroul presei publice canadiene CBC/Radio-Canada din Rusia.

"Mașina de propagandă rusă trebuie să răspundă pentru minciunile sale. Canada este hotărâtă să lupte cu dezinformarea, oriunde și în orice moment", a ciocănit doamna Joly, avertizând că "cei care răspândesc înșelăciune" vor fi "trași la răspundere".

În total, Ottawa a impus sancțiuni asupra a peste 1.150 de persoane și entități din Rusia, Ucraina și Belarus.