În timp ce focul de artilerie explodează în apropiere, Dmitro ridică privirea și ascultă. „Este al nostru”, spune comandantul adjunct al unității sale de infanterie, în vârstă de 28 de ani, așezat pe marginea unui buncăr de pământ adânc acoperit cu bușteni și saci de nisip, lângă drumul către orașul Siversk din estul Ucrainei.

HotNews.roFoto: Hotnews

El povestește cum este de fapt realitatea de pe noua linie a frontului de lângă Siversk, relatează Reuters.

„Acest sunet ne calmează”, spune el. „În acest moment, este mai mult din artileria noastră decât a lor, așa că este bine. Dar s-ar putea să vină în curând.”

Mitralierele ușoare sunt pregătite în vârful unui terasament, deoarece unitatea, care s-a retras recent din orașul Lisiceansk, acum ocupat, se pregătește să apere o nouă linie de front în lupta pentru Donbas.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut din capturarea regiunii industrializate în numele separatiști pro-ruși un obiectiv principal de război după un atac eșuat asupra Kievului la începutul invaziei.

Trupele spun că o piesă de artilerie din apropiere, care trage din câmp, dar ascuns vederii, este un obuzier M777 donat de SUA. În apropiere sunt folosite și sisteme de rachete din epoca sovietică.

Instructorii americani din alte țări europene antrenează din aprilie grupuri de artilerişti ucraineni pe obuziere.

Se speră că aceste arme și alte arme străine vor ajuta Ucraina să schimbe cursul războiului și să respingă avansul Rusiei, dar trupele se îndoiesc că angajamentele actuale privind armele și munițiile cu rază lungă de acțiune vor fi suficiente.

„Putem rezista, dar nu îi putem împinge înapoi cu ceea ce avem acum”, a spus Dymtro.

Pentru oamenii din restul Europei, aceasta este ca o emisiune TV

Forțele ruse nu au făcut progrese semnificative în ultimele zile, iar Reuters a văzut tancuri ucrainene cu oameni deasupra deplasându-se pe frontul de lângă Siversk, alături de camioane care transportau bușteni pentru a construi noi poziții defensive.

Cele două părți au făcut schimb de focuri de artilerie în jurul orașului Bakhmut și de-a lungul drumului din acel oraș până la Siversk, aprinzând adesea incendii mari în lanurile de grâu nerecoltate.

„Probabil că Rusia concentrează echipamente pe prima linie în direcția Siversk”, a declarat vineri Ministerul Apărării britanic. „Forțele sale se opresc probabil pentru a se reface înainte de a întreprinde noi operațiuni ofensive”, care s-ar putea concentra asupra Siversk, a spus ministerul.

Dincolo de Siversk, următoarele ținte pentru forțele ruse sunt probabil orașele importante din punct de vedere simbolic Sloviansk și Kramatorsk din vest, unde pro-ruse au lansat pentru prima dată o campanie de capturare a Donbasului în 2014.

Voron, un comandant al unei unități de artilerie ucraineană, a vorbit cu Reuters în timp ce se ascundea vederii și s-a identificat cu un nume de război. El a spus că, pe lângă muniția insuficientă pentru a-i egala pe ruși, susținătorii occidentali ai Ucrainei au dat adesea Ucrainei muniție cu rază de acțiune mai mică decât sunt capabile să tragă armele de înaltă tehnologie.

„Unii dintre prietenii noștri străini vorbesc mai mult decât fac de fapt”, a spus Voron, în vârstă de 23 de ani, despre sprijinul occidental pentru Ucraina.

„Pentru oamenii din restul Europei, aceasta este ca o emisiune TV, dar pentru noi, este real”, a spus el. „Da, ne pierdem unii dintre băieții noștri, dar acesta este un război”.

Urmărește ultimele evoluții din a 135-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.