O nouă amenințare din partea Occidentului pentru Rusia lui Putin ar fi crearea unei „Armate a Națiunilor Unite”, care ar putea trimite trupe în Ucraina, pentru a preveni furtul de cereale. La rândul său, NATO ar putea interveni în Ucraina, dacă Rusia atacă trupele ONU. Sunt afirmațiile fostului ofițer de armată, Hamish de Breton-Gordon, potrivit publicatiei britanice Express.

Razboi in UcrainaFoto: Profimedia Images

Expertul în arme chimice a descris acest pas drept o opțiune „realistă” în lupta împotriva trupelor lui Putin. Cu toate acestea, De Bretton-Gordon a avertizat că o astfel de mișcare va fi, „cu siguranță”, privită ca o provocare, de către Kremlin. În virtutea articolului 5 al NATO, principiul apărării colective, aceasta ar putea declanșa un conflict global.

Colonelul în rezervă, Hamish Stephen de Bretton-Gordon OBE (58 de ani), este expert în arme chimice și a fost director al SecureBio Limited, până la dizolvarea acesteia la 17 august 2017. El a fost ofițer al armatei britanice timp de 23 de ani, comandant al Regimentului Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear al Marii Britanii și al Batalionului de Reacție Rapidă (CBRN) al NATO. S-a retras din armata britanică la 12 septembrie 2011.

Războiul cerealelor

Ucraina a acuzat forțele ruse că au furat cereale și alte produse de la fermierii locali. Potrivit ministrului ucrainean al Agriculturii, Mykola Solskyi, Rusia ar fi furat „câteva sute de mii de tone” de cereale, numai în luna aprilie. „Este un jaf pur. Și se întâmplă peste tot, în teritoriile ocupate”, a spus Solskyi.

Iar acesta este doar începutul, consideră De Bretton-Gordo. „Cred că asta va fi o problemă mai mare”, a spus expertul, în interviul acordat portalului online britanic.

„Am sentimentul că NATO și alte țări se gândesc la cum să scoată cerealele din Ucraina și cred că este timpul ca ONU să desfășoare trupe la sol, pentru a recupera cerealele”.

El a adăugat: „Rusia nu a fost niciodată la un apogeu moral, dar acum s-a cufundat atât de jos, încât va face aproape orice pentru a câștiga teren”. De fapt, cerealele sunt destinate țărilor mai sărace precum Africa sau Asia, spune De Bretton-Gordo. „De aceea cred că o armată a Națiunilor Unite este o opțiune realistă”.