Filip Hăvârneanu, deputat USR de Iași, a anunțat că a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) privind afirmația lui Marcel Ciolacu că „Buzăul nu e în Moldova şi vă rog să nu mă jigniţi”.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Într-o postare pe Facebook, politicianul subliniază că „un astfel de derapaj, fie el și verbal” nu poate fi trecut cu vederea și acceptat și premierul Marcel Ciolacu trebuie să fie amendat de CNCD.

„Nu voi accepta ca premierul României să transforme locuitorii din Moldova în subiect de bancuri. La rândul meu, ca ieșean, m-am simțit discriminat și nu încape îndoială că și ceilalți români din regiunea Moldovei au catalogat atitudinea premierului drept o insultă. Fapta lui Marcel Ciolacu trebuie considerată contravenție și amendată”, a scris Filip Hăvârneanu.

Deputatul cataloghează declarațiile lui Marcel Ciolacu o formă de discriminare care „trebuie penalizată pentru ca niciun alt politician să nu mai exerseze o asemenea grosolănă”.

„Marcel Ciolacu nu a fost întrebat dacă județul Buzău se află în Moldova, nici chiar într-un sens ironic, dar discursul lui s-a încheiat prin a menționa că județul Buzău nu se află în Moldova, arătând că s-ar simți ofensat de o asemenea asociere. Avem un premier care simte deci o indignare la simpla bănuială că cineva l-ar fi putut asocia ca fiind originar din zona regiunii Moldova”, mai afirmă Filip Hăvârneanu.

„Adevărul este că Marcel Ciolacu și baronii PSD care sunt bine înfiletați în funcții publice au de multă vreme o atitudine de sfidare cu privire la regiunea de nord-est la României, insinuând că este o zonă geo-politică slab dezvoltată, din care nu și-ar dori să facă parte nici chiar ipotetic, dar uită că tunurile pe care le-au dat constant au lăsat Moldova fără infrastructură, investiții și stabilitate economică”, conchide deputatul USR.

Marcel Ciolacu și-a cerut scuze

După ce a stârnit un val de critici, inclusiv apeluri la demisie, cu o declarație făcută joi la Timișoara în care invoca faptul că județul Buzău nu e Moldova și cerea oamenilor „să nu mai jignească” cu această afirmație, Marcel Ciolacu spune că a fost vorba de o glumă.

„Asta e, a venit bănățeanul de Grindeanu să facă Autostradă în Moldova. Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți. Dar a venit și un buzoian care totuși împreună cu domnul Grindeanu și restul colegilor din guvern am început să aducem timișorenilor ce e corect să aducem”, a spus Marcel Ciolacu răspunzând unei întrebări puse de un jurnalist.

A doua zi și după ce Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei i-a cerut demisia, premierul a ieșit cu un mesaj postat pe pagina sa de Facebook spunând că nu a vrut să îi jignească pe moldoveni, că mama lui este din Tecuci și că îi iubește pe toți românii la fel.

„Înainte de orice sunt român. Îmi iubesc țara și cred în Dumnezeu. Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean. Mama era din Tecuci. Deci departe de mine sa jignesc pe cineva. Văd ca s-a interpretat o glumǎ pe care am făcut-o în Timișoara și unii încearcă să o speculeze politic. Nu a fost nimic peiorativ. Dacă cineva s-a simțit jignit îmi cer scuze, nu asta mi-am dorit”, a scris Ciolacu.

Premierul susține că respectul său pentru Moldova se vede în „proiectele mari de infrastructură pe care le facem aici în ultimii ani, tocmai pentru a recupera decalajale față de celelalte regiuni ale țării. Jignirea adevărată este când propui candidați precum un hoț de tablă și un primar penal dintr-un grup infracțional organizat și te aștepți ca oamenii să îi voteze”.

Ciolacu încheie spunând că mereu a simțit multă căldură atunci când a fost în Moldova și că va reveni de fiecare dată cu același respect și prețuire.