Un fost soldat, un conspiraționist, un astrolog și un anti-vaxxer sunt printre primele persoane care vor fi judecate pentru tentativa de răsturnare violentă a guvernul german, pusă la cale de autoproclamatul prinț Heinrich al XIII-lea, în unul dintre cele mai mari procese din istoria recentă a Germaniei și care începe luni. 27 de persoane sunt judecate în total, relatează The Guardian. Planul grupului viza și „executarea” unor oficiali, inclusiv pe cancelarul Olaf Scholz.

Autoproclamatul print Heinrich al XIII-lea voia sa fie seful noului stat germanFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Luni, un grup de nouă persoane, identificat drept „aripa militară” a grupului condus de autoproclamatul prinț Heinrich al XIII-lea, care provine dintr-o veche familie nobiliară, cunoscută sub numele Casa de Reuss, va fi primul judecat în orașul Stuttgart pentru acuzații de terorism. Alți nouă, inclusiv Reuss, vor fi judecați la Frankfurt pe 21 mai. Celălalt proces care îi vizează pe restul puciștilor începe pe 18 iunie.

Acuzații sunt suspectați că sunt liderii unui grup alimentat de ideologii conspirative și de extremă dreaptă, care plănuia să invadeze Bundestagul, camera inferioară a parlamentului german de la Berlin, pentru a-i reține pe deputații de acolo și a răsturna guvernul.

Aceștia vor fi judecați pentru „participare la o organizație teroristă”, în timpul a aproximativ cincizeci de audieri.

Dacă lovitura de stat ar fi reușit, Henric al XIII-lea ar fi fost șeful unui nou stat german

Tribunalul Frankfurt îi va judeca în special presupușii lideri ai grupării: un aristocrat și om de afaceri septuagenar, Henric al XIII-lea, cunoscut drept Prințul Reuss și descendent al unei familii aristocrate din landul Turingia.

În castelul său din Bad Lobenstein au avut loc majoritatea întâlnirilor clandestine pentru a gândi tot planul, notează AFP.

Considerată „cea mai importantă chestiune care vizează securitatea statului din istoria recentă” a Germaniei, potrivit săptămânalului Spiegel, ancheta se cufundă în „lumea bizară și delirantă” a unui grup hrănit „de mituri ale internetului, ură și credința în forțele cosmice”.

„Un amestec care, se pare, i-a radicalizat din ce în ce mai mult – și i-a făcut să viseze la un atac asupra Bundestagului, la „epurări” și la curți marțiale militare”, scrie săptămânalul.

Scopul rețelei „era să elimine cu forța ordinea publică existentă în Germania și să o înlocuiască cu una nouă”, potrivit procurorilor.

„Convinși că Germania este guvernată de un stat paralel” sau stat în stat, care reprezintă o entitate nebuloasă care, potrivit conspiraționiștilor, acționează în culisele guvernului, acuzații, cufundați în „numeroase mituri ale conspirației” „resping profund instituțiile și democrația”, afirmă parchetul.

Prințul Reuss, un om de afaceri antisemit, a fondat grupul cu dorința expresă a loviturii de stat. În cazul succesului loviturii de stat, el urma să fie declarat șef provizoriu al unui nou stat german, care ar fi redesenat țara conform granițelor din 1937.

Umbra Rusiei planează asupra tentativei de lovitură de stat

O femeie rusă pe nume „Vitalia B” este suspectată că „l-a pus pe aristocrat în contact cu consulatul general rus la Leipzig și l-a însoțit acolo în iunie 2022”, iar Henric al XIII-lea a încercat să-și asigure sprijinul autorităților ruse, chiar dacă la momentul dezmembrării grupului, Kremlinul a negat orice „amestec rus”.

Puciștii aveau sute de arme de foc

Potrivit procurorilor federali, grupul plănuia să intre în clădirea Parlamentului Reichstag cu sprijin armat pentru a reține membri ai Bundestagului cu intenția de a „răsturna sistemul”. Puciștii voiau să elimine cu forța ordinea de stat existentă și să o înlocuiască cu propriul guvern.

Ei făureau planurile din august 2021, până când au fost descoperite, în decembrie 2022, într-o serie de raiduri antiteroriste pe scară largă, care au implicat mii de ofițeri care au perchezitionat 150 de proprietăți în 11 state germane, precum și în străinătate.

Membrii, mulți din mișcarea de extremă dreaptă germană Reichsbürger, au avut acces „la un arsenal masiv de arme”, au spus procurorii, inclusiv 380 de arme de foc, 350 de arme albe, aproape 500 de alte arme și 148.000 de muniții, la care se refereau cu numele de cod „bomboane”.

Olaf Scholz, pe lista persoanelor care urmau să fie executate

Printre planurile lor foarte detaliate se număra o listă de persoană ce urmau să fie executate, întocmită de un fost soldat de elită și instructor de tehnici de supraviețuire, Peter Wörner, poreclit „Lupul”, și pe care era și numele cancelarului Olaf Scholz, precum și două personalități de televiziune, Markus Lanz și Sandra Maischberger, și liderul CDU Friedrich Merz.

Cine sunt membrii grupării și cine ar fi făcut parte din noul guvern german

În pregătirea pentru noul „regim”, în care se aștepta să aibă un rol, Wörner a făcut comandă la un croitor să-i facă o uniformă de soldat „în stil nazist”.

Puciștii au plătit o bandă criminală elvețiană cu aproximativ de 140.000 de euro (120.000 de lire sterline) pentru arme și plănuiau să caute „închisori subterane pentru copii” în care credeau că un „guvern mondial” secret efectuează experimente pe copii.

Thomas T, împreună cu viitorul „ministru al transcomunicațiilor” grupului, Hildegard Leiding, de asemenea în vârstă de 60 de ani, membru al partidului de dreapta AfD și astrolog, ar fi căutat candidați pentru „viitorul guvern” pe „o bază spirituală”, în funcție de datele lor de naștere, au spus procurorii.

Un bucătar din Austria, cu mandat de a găti alimente sănătoase pentru noul regim, ar fi fost, de asemenea, implicat.

Alături de T, va fi judecată și Melanie Ritter, 57 de ani, „un medic specializat în metoda de a prezice viitorul cu ajutorul ouălor” și o sceptică a vaccinului anti-Covid, care se așteptase să devină ministru al Sănătății în urma loviturii de stat.

Potrivit rechizitoriului, fostul locotenent colonel Rüdiger von Pescatore, în vârstă de 70 de ani, a interpretat moartea Reginei Elisabeta în septembrie 2022, ca „semnalul pentru atac al forțelor aliate asupra Germaniei” care ar marca „Ziua X”, data puciului, conform mesajelor pe care le-a scris în două dintre diferitele grupuri de chat a rețelei.