Douăzeci și cinci de presupuși membri și susținători ai unei grupări de extremă-dreapta suspectate că ar fi pus la cale o lovitură de stat în Germania au fost reținuți miercuri de către autorități, în urma unor descinderi organizate în 11 landuri, a anunțat Procuratura federală, citată de Reuters.

Politia germanaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

În percheziții au fost implicați peste 3.000 de polițiști și forțe de securitate din 11 landuri. Suspecții au fost arestați în landurile Baden-Wuerttemberg, Bavaria, Berlin, Hesse, Saxonia Turingia, precum și în Austria și Italia, a precizat Procuratura.

Un soldat activ, membru al Comandamentului Forțelor Speciale, și mai mulți rezerviști se numără printre cei vizați de anchete, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Serviciului de Informații Militare. Ministrul Justiției, Marco Buschmann, a anunțat pe Twitter că are loc o operațiune anti-teroristă majoră.

Suspecții sunt acuzați că pregăteau, începând din noiembrie 2021, o lovitură de stat - răsturnarea republicii și organizarea unei noi forme de stat pe modelul Germaniei de la 1871.

”Heinrich al XIII-lea”

Conform anchetatorilor germani, grupul era format din membri ai micării de extremă-dreapta Reichsburger (Cetățenii Reichului), ai cărei susținători spun că „Reich-ul german încă există în granițele sale de dinainte de 1939”, scrie BBC. Gruparea se afla de mai mult timp în atenția poliției germane din cauza unor atacuri violente și a teoriilor conspiraționiste pe care le promovau.

Ei ar fi pus la cale un asalt asupra clădirii parlamentului, iar un rol important l-ar fi avut un cetățean german în vârstă de 71 de ani, cunoscut sub numele de „prințul Heinrich al XIII-lea”, el fiind unul dintre cei doi presupuși lideri ai grupării care au fost arestați.

Anchetatorii estimează că din acest grup care complota o lovitură de stat făceau parte aproximativ 50 de bărbați și femei. „Nu avem încă un nume pentru acest grup”, a declarat un purtător de cuvânt al Procuraturii federale, conform BBC.

Anchetatorii mai spun că suspecții avea deja planuri pentru a conduce Germania, prin „mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului”.