Un tanc T-90M, cel mai modern vehicul de luptă al armatei ruse, a fost distrus în mod spectaculos de forțele armate ucrainene cu ajutorul unor grenade aruncate din dronă.

Tancul T-90M a fost scos definitiv din actiuneFoto: Captura video

Înregistrarea video arată cum operatorii ucraineni par să lanseze cel puțin două grenade asupra tancului înainte ca la bordul acestuia să aibă loc o detonare catastrofală a muniției sale, propulsând turela vehiculului de luptă în aer.

Deși acest lucru nu este atât de vizibil pe înregistrarea făcută din dronă, fotografiile puse de cei care au editat videoclipul la sfârșitul înregistrării arată cum turela a căzut apoi în imediata apropiere a tancului, sugerând un „zbor” vertical după lovitură.

Unii internauți au sugerat că fotografia cu tancul pusă chiar la începutul înregistrării video ar arăta că vehiculul de luptă ar fi fost deja abandonat de echipajul său înainte să fie lovit de ucraineni.

Deși acest lucru nu este în întregime clar, lovitura rămâne una remarcabilă din cel puțin două motive: 1) este vorba de un tanc principal de luptă rusesc care a intrat în dotarea forțelor armate ale țării în 2019 și care teoretic ar trebui să față facă unor astfel de lovituri; 2) ucrainenii au perfecționat această tehnică a lansării de grenade din drone de-a lungul lunilor ce au trecut după lansarea invaziei rusești pe 24 februarie.

Spre comparație, costul estimat de producție al unui tanc T-90M este de 5 milioane de dolari, în timp ce o grenadă antitanc puternic explozivă RGK-3 costă cam 15 dolari.

Câte tancuri T-90M au pierdut rușii în Ucraina

Armata rusă a aruncat în luptă în Ucraina tancul T-90 în luna mai, primul fiind distrus de ucraineni la doar câteva zile după ce acesta a ajuns pe front.

Ulterior, Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video care arată cum militarii săi au folosit un lansator de grenade antitanc „Carl Gustaf” de fabricație suedeză pentru a distruge tancul, cel mai modern din dotarea armatei ruse.

„Mulțumim poporului și Regelui suedez pentru ajutorul lor”, nota la momentul respectiv Ministerul Apărării de la Kiev, subliniind că acest lansator a fost folosit pentru a distruge „mândria industriei ruse de tancuri”.

Confirmarea distrugerii unui al doilea tanc T-90M de către ucraineni a venit abia pe 28 noiembrie, acesta făcând parte dintr-o coloană blindată care a fost spulberată în regiunea Harkov, cel mai probabil în timpul retragerii haotice a forțelor rusești de aici.

Ucrainenii au distrus un al treilea tanc T-90M la jumătatea lunii decembrie, lovitura fiind reușită în mod absolut remarcabil cu un lansator antitanc mobil Stugna-P.

Însă acestea au fost loviturile confirmate de înregistrări video apărute pe rețelele de socializare. Oryx, cunoscutul site care monitorizează pierderile suferite de ambele părți ale războiului din Ucraina, afirmă că rușii ar fi pierdut în total 8 tancuri din acest model: 3 distruse, 3 avariate puternic (dintre care unul abandonat) și două capturate de ucraineni.

Capturarea unui prim tanc T-90M de către trupele ucrainene a fost confirmată de fotografii distribuite de militarii Kievului pe 18 septembrie.

Capturarea unui al doilea T-90M a fost confirmată de o înregistrare video distribuită de ucraineni la începutul acestei luni:

Se estimează că forțele armate ruse aveau în jur de 100 de astfel de tancuri în dotarea lor înainte de declanșarea războiului, ceea ce înseamnă că Rusia a pierdut aproape 10% din efectivele celui mai modern tanc principal de luptă al său.

Urmărește ultimele evoluții din a 308-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.