O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare confirmă că soldații ucraineni au reușit să distrugă un al doilea tanc T-90M, cel mai modern din dotarea forțelor armate ale Rusiei.

Nou convoi distrus al armatei ruseFoto: Captura video

Înregistrarea a fost filmată în apropierea satului Kyslivka din regiunea Harkov aflată în nord-estul Ucrainei, imaginile video surprinzând o coloană blindată spulberată de forțele Kievului.

Pe lângă rămășițele tancului T-90M, în înregistrare mai poate fi observat ce a rămas din două tancuri T-72BR, un blindat BMP-2, un camion militar și un vehicul IMR-2 folosit de geniștii armatei ruse.

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează că se crede că acest convoi a fost distrus de ucraineni în luna septembrie, când a avut loc prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din Harkov, dar că o înregistrare video de la sol cu vehiculele distruse a apărut pe rețelele de socializare abia acum.

Primul tanc T-90M a fost distrus de ucraineni în urmă cu mai bine de jumătate de an

Armata rusă a aruncat în luptă în Ucraina tancul T-90 în luna mai, primul fiind distrus de ucraineni la doar câteva zile după ce acesta a ajuns pe front.

Ulterior, Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video care arată cum militarii săi au folosit un lansator de grenade antitanc „Carl Gustaf” de fabricație suedeză pentru a distruge tancul, cel mai modern din dotarea armatei ruse.

„Mulțumim poporului și Regelui suedez pentru ajutorul lor”, nota la momentul respectiv Ministerul Apărării de la Kiev, subliniind că acest lansator a fost folosit pentru a distruge „mândria industriei ruse de tancuri”.

De atunci însă nu a mai apărut vreo altă înregistrare video care să confirme distrugerea unui T-90M, până la aceasta.

Se crede că în jur de 100 de tancuri T-90M se aflau în dotarea celor mai bine echipate unități rusești înainte de declanșarea războiului din Ucraina de către președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

Blindajul îmbunătățit al vehiculului de luptă, conceput pentru a contracara armamentul antitanc, rămâne însă vulnerabil dacă nu este susținut de alte elemente de luptă. În cazul de față tancul pare să fi fost distrus în timpul unui atac cu rachete HIMARS.

Deși acest lucru ar fi extrem de neobișnuit, o altă înregistrare video distribuită de militarii ucraineni la sfârșitul lunii octombrie arată că aceștia au început să folosească sistemele HIMARS și în lovituri directe împotriva unor vehicule de luptă ale armatei ruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 278-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.