Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia „plănuiește noi lovituri" asupra țării sale, îndemnând forțele de apărare și cetățenii să fie pregătiți să suporte o nouă săptămână de presiune asupra rețelei de electricitate, pe fondul temperaturilor scăzute. „Am aflat că teroriștii plănuiesc noi lovituri. Știm acest lucru cu certitudine. Și atâta timp cât au rachete, ei, din păcate, nu se vor potoli", a declarat președintele ucrainean.

Soldați ucraineni care încarcă un lansator Grad în zona Bahmut, unde se duc lupte greleFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:40Noul material LIVE, cu informațiile de marți, îl găsiți aici

SINTEZA ZILEI

Lupte grele: Ucraina în ofensiva, dar și în defensivă

  • Forțele rusești încearcă să avanseze în direcțiile Liman, Bahmut și Avdiivka în regiunea Donețk, a declarat Statul Major General al Ucrainei, citat de Kyiv Independent.
  • Rusia se află în defensivă în alte patru direcții - Kupiansk, în nord-estul regiunii Harkov, Krivi Rih, în centrul Ucrainei, Zaporojie, în sud-est, și Herson, în sud, potrivit Statului Major General.
  • Armata ucraineană a avariat un pod de cale ferată din apropierea satului Starobohdanivka din regiunea Zaporojie, care fusese folosit de trupele rusești pentru a livra arme și echipamente militare, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei la 28 noiembrie.
  • Statul Major General a adăugat că trupele rusești își apără pozițiile din regiune, în loc să încerce să avanseze, și că șapte așezări din regiune au fost bombardate.
  • Luptele din jurul orașului Bahmut, un oraș cheie din estul Ucrainei, au degenerat într-un marasm sângeros, cu sute de morți și răniți raportați zilnic. În timp ce Rusia a mutat formațiuni noi în zonă în ultimele săptămâni, nici forțele rusești, nici cele ucrainene nu au reușit să facă o breșă semnificativă după luni de lupte

Rusia continuă să vizeze infrastructura civilă a Ucrainei

  • Forțele rusești continuă să bombardeze infrastructura rezidențială și locuințele din orașul Herson, recent eliberat, potrivit armatei ucrainene. În cea mai recentă actualizare a sa, thinktank-ul american Institute for the Study of War (ISW) a declarat că trupele rusești sapă tranșee și își fortifică pozițiile în vederea unei posibile contraofensive ucrainene în estul Hersonului.â
  • Președintele Volodimir Zelenski a declarat în discursul său de seară că forțele ruse au tras de 258 de ori asupra a 30 de localități din regiunea Herson în ultima săptămână, potrivit Kyiv Independent. El a adăugat că trupele rusești au avariat și o stație de pompare care furniza apă în Nikolaev.
  • Ucraina testează importul de electricitate din România
  • Compania de stat ucraineană de tranzacţionare a energiei, EKU, a efectuat în cursul zilei de duminică un import de probă, de un megawatt, de energie electrică din România, a anunțat compania luni, potrivit Reuters.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Rusia va continua probabil să atace rețeaua electrică, infrastructura de gaz și serviciile de bază ale Ucrainei. El a declarat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, încearcă să folosească "iarna ca armă de război împotriva Ucrainei".

Alte știri:

  • De la începutul războiului din Ucraina, americanii şi ruşii au folosit o singură dată linia directă de comunicare între armatele lor
  • Eludarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei, sancționată de asemenea. Guvernele europene au adoptat „în unanimitate” decizia de a considera „o infracţiune” încălcarea sancţiunilor europene, se arată într-un comunicat emis luni de preşedinţia cehă a Consiliului UE.
  • O nouă filmare apărută pe rețelele de socializare confirmă că soldații ucraineni au reușit să distrugă un al doilea tanc T-90M, cel mai modern din dotarea forțelor armate ale Rusiei.
  • Rusia a "amânat în mod unilateral" discuțiile cu SUA în vederea reluării inspecțiilor privind armele nucleare la Cairo în această săptămână, a confirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american. Discuțiile dintre oficialii americani și ruși urmau să înceapă mâine. Ministerul rus de Externe a confirmat într-o declarație că discuțiile nu vor mai avea loc săptămâna aceasta.
  • Centrala nucleară din Zaporojie rămâne sub control rusesc, a declarat administrația instalată de Rusia în orașul ocupat Enerhodar. Anunțul vine după ce șeful companiei de stat ucrainene de energie nucleară a sugerat că există semne că forțele rusești s-ar putea pregăti să părăsească centrala ocupată. Kremlinul a negat aceste informații.
  • Miniștrii de externe ai Estoniei, Finlandei, Islandei, Letoniei, Lituaniei, Norvegiei și Suediei au vizitat astăzi Kievul pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina. Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de externe, a promis că Ucraina va învinge în ciuda "brutalității barbare" a Rusiei.
  • Olena Zelenska, soția premierului ucrainean, a vizitat Downing Street în timpul vizitei sale la Londra pentru a discuta despre prevenirea violenței sexuale în conflicte. Zelenska s-a întâlnit cu ministrul britanic de externe, James Cleverly, și cu soția premierului Rishi Sunak, Akshata Murty.

Cele mai importante informații de luni, ziua 278 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:10Zelenski anunţă că România se numără printre ţările care sprijină iniţiativa „Cereale din Ucraina”

Preşedintele Volodimir Zelenski a menţionat România între ţările şi organizaţiile care sprijină noua iniţiativă a Kievului denumită „Cereale din Ucraina” (Grain from Ukraine), care are drept scop facilitarea transportului de cereale ucrainene, potrivit News.ro.

00:52 De la începutul războiului din Ucraina, americanii şi ruşii au folosit o singură dată linia directă de comunicare între armatele lor

O linie de comunicare directă creată între armatele Statelor Unite şi Rusiei la începutul războiului din Ucraina a fost folosită o singură dată până acum, a declarat un oficial american pentru Reuters, citează News.ro.

00:22 Zelenski: Rusia a atacat regiunea Herson de 258 de ori în ultima săptămână

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în discursul său de seară că forțele ruse au tras de 258 de ori asupra a 30 de localități din regiunea Herson în ultima săptămână, potrivit Kyiv Independent.

23:42Washingtonul aprobă vânzarea de rachete către Finlanda

Washingtonul a aprobat vânzarea a peste 80 de rachete de precizie către Finlanda, în valoare totală de 323 de milioane de dolari, a anunțat luni Departamentul de Stat, în timp ce această țară, în mod tradițional neutră, se pregătește să adere la NATO, potrivit AFP.

22:25 ONU califică drept "critică" situația umanitară din sudul Ucrainei, în timp ce oamenii se luptă fără curent și căldură

Organizația Națiunilor Unite afirmă că situația din orașele Nikolaiev și Herson din sudul Ucrainei rămâne "gravă" și "critică". Aproape un sfert de milion de oameni numai în Nikolaiev se confruntă cu lipsa căldurii, a apei și a energiei electrice.

Trupele rusești încearcă să avanseze în trei direcții în Donbas

22:12 Armata ucraineană a avariat un pod de cale ferată din apropierea satului Starobohdanivka din regiunea Zaporojie, care fusese folosit de trupele rusești pentru a livra arme și echipamente militare, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei la 28 noiembrie.

Statul Major General a adăugat că trupele rusești își apără pozițiile din regiune, în loc să încerce să avanseze, și că șapte așezări din regiune au fost bombardate.

21:50Trupele rusești încearcă să avanseze pe trei direcții în Donbas

Forțele rusești încearcă să avanseze în direcțiile Liman, Bahmut și Avdiivka în regiunea Donețk, a declarat Statul Major General al Ucrainei, citat de Kyiv Independent.

Rusia se află în defensivă în alte patru direcții - Kupiansk, în nord-estul regiunii Harkov, Krivi Rih, în centrul Ucrainei, Zaporojie, în sud-est, și Herson, în sud, potrivit Statului Major General.

21:10 Eludarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei, sancționată de asemenea

Guvernele europene au adoptat „în unanimitate” decizia de a considera „o infracţiune” încălcarea sancţiunilor europene, se arată într-un comunicat emis luni de preşedinţia cehă a Consiliului UE.

Concret, această decizie va face posibilă sancţionarea ţărilor terţe şi a cetăţenilor acestora sau a entităţilor lor vinovate de eludarea sancţiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei.

Europenii au adoptat opt serii de sancţiuni, în special oprirea achiziţiilor lor de petrol şi cărbune, pentru a priva Moscova de sursele sale de finanţare pentru războiul din Ucraina.

Ucraina testează importul de electricitate din România

20:45 Rusia a lansat peste 16.000 de atacuri cu rachete asupra Ucrainei de la începutul războiului, dintre care 97% au fost ținte civile, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

20:25 Primarul din Nikolaev (sudul Ucrainei) anunță că nu există alimentare cu apă potabilă în oraș, după ce forţele ruse au avariat o staţie de pompare din regiunea învecinată Herson.

„În timpul unui atac cu rachete, teroriştii ruşi au avariat o staţie de pompare a MKP Nikolaevvodokanal, situată în regiunea Herson. Prin urmare, pe o perioadă nedeterminată, suntem nevoiţi să furnizăm oraşului apă din estuarul Bugului, doar pentru utilităţi”, a scris primarul Oleksandr Senkevici pe Telegram.

19:20 Ucraina testează importul de electricitate din România

Compania de stat ucraineană de tranzacţionare a energiei, EKU, a efectuat în cursul zilei de duminică un import de probă, de un megawatt, de energie electrică din România, a anunțat compania luni, potrivit Reuters.

19:12Secretarul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, s-a întâlnit cu prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, în timpul vizitei sale la Londra, cei doi discutând despre„folosirea îngrozitoare a violenței sexuale de către forțele ruse”.

„Regatul Unit este alături de Ucraina și de toți supraviețuitorii acestor crime josnice”, a scris pe Twitter James Cleverly.

Rusia tergiversează negocierile privind controlul armelor nucleare

19:05Imagini cu soldați ucraineni care lansează o rachetă Javelin de la geamul unei clădiri:

18:40Rusia tergiversează negocierile privind controlul armelor nucleare, acuză SUA

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat că Rusia „a amânat unilateral” discuțiile programate să înceapă marți la Cairo vizând singurul acord referitor la armele nucleare care mai este în vigoare între cele două ţări.

„Statele Unite și Federația Rusă urmau să convoace o reuniune a Comisiei Consultative Bilaterale a Noului Tratat START la Cairo, în Egipt, pentru a discuta despre implementarea Noului Tratat START marți, 29 noiembrie. Partea rusă a informat Statele Unite că Rusia a amânat unilateral întâlnirea și că va propune noi date.

Washingtonul este gata să reprogrameze cât mai curând posibi întâlnirea întrucât reluarea inspecțiilor este o prioritate pentru susținerea tratatului ca instrument de stabilitate”, a spus reprezentantul Departamentului de Stat.

18:19VIDEO O nouă filmare apărută pe rețelele de socializare confirmă că soldații ucraineni au reușit să distrugă un al doilea tanc T-90M, cel mai modern din dotarea forțelor armate ale Rusiei.

18:03 Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său kazah Kasîm-Jomart Tokaev şi-au afişat luni unitatea, lăudând legăturile istorice dintre ţările lor, după divergenţe asupra conflictului din Ucraina.

Iohannis, alături de șeful NATO: E nevoie de planuri concrete pe flancul estic, pentru ca în cazul unui atac să se știe foarte exact cine, ce trupe și unde trimite

17:30Este nevoie de mai multă forță de apărare pe flancul estic al NATO - nu numai de un număr sporit de militari din statele aliate, ci și de echipamente prepoziționate, a declarat președintele Klaus Iohannis, în conferința de presă susținută alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat la București. „În plus, este nevoie de planuri foarte concrete, pentru ca în cazul unui atac să se știe foarte exact cine, ce trupe și unde trimite. Nu putem lăsa aceste decizii pe ultimul moment și să fim atunci luați prin surprindere”, a spus Iohannis.

17:11Serviciul de Securitate (SBU) al Ucrainei și Poliția Națională au făcut percheziții în Seminarul Teologic Pochaiv din regiunea Ternopil și Eparhia Ivano-Frankivsk a Bisericii Ortodoxe Ucrainene-Patriarhia Moscovei, scrie The Kyiv Independent. Oamenii legii ar fi descoperit cărţi de propagandă care neagă existenţa limbii şi a statalităţii Ucrainei.

Prețul pentru petrolul Ural, marca fanion a Rusiei, o nouă scădere

17:05Miniştrii de externe ai statelor NATO care se vor reuni marţi şi miercuri la Bucureşti îşi vor reafirma unitatea şi hotărârea de a sprijini Ucraina în faţa invaziei ruse atât timp cât este nevoie, a declarat luni, în România, ambasadoarea SUA la Alianţa Nord-Atlantică, Julianne Smith, în opinia căreia orice decizie privind eventuale negocieri de pace cu Rusia trebuie lăsate în mâna preşedintelui Volodimir Zelenski şi a poporului ucrainean.

În cadrul unui briefing online cu presa internaţională la scurt timp după aterizarea sa la Bucureşti, reprezentanta SUA la NATO a precizat că reuniunea va începe marţi după-amiază cu o evaluare a situaţiei privind Ucraina şi Rusia şi că unul despre mesaje va fi unitatea Alianţei Nord-Atlantice.

"Nu văd fisuri în unitatea Alianţei (...) Nu văd semne că ar exista o lipsă de unitate a Alianţei în prezent. Aliaţii înţeleg în mod fundamental care este miza în Ucraina. Evident, este vorba de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, dar este vorba şi despre valorile la care ţinem. Cred că miniştrii şi liderii statelor reprezentate în Alianţă înţeleg care este miza şi sunt hotărâţi să continue să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a spus Julianne Smith, conform Agerpres.

Julianne Smith a subliniat totodată că miniştrii de externe din cadrul NATO vor avea marţi un dineu de lucru cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba, de la care vor putea afla "la prima mână" care continuă să fie nevoile ucrainenilor.

16:55Prețul pentru petrolul Ural, marca fanion a Rusiei, a scăzut din nou, ajungând sub nivelul plafonului de preț discutat la nivelul Uniunii Europene și a grupului G7

16:53 Președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vor susține declarații comune de presă în jurul orei 17.00, la Cotroceni.

16:40SUA includ violenţa sexuală în zonele de conflict printre motivele pentru instituirea sancţiunilor

16:31Pro-rusul Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova, eliberat recent din arest la domiciliu, condamnă bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, care au lăsat în beznă şi Moldova. Totodată, preşedintele de onoare al socialiştilor a mulţumit României pentru livrarea de energie electrică.

Igor Dodon a făcut aceste declarații pentru Publika TV, acestea fiind în contradicție cu poziția de până acum a lui Dodon, un aliat al lui Vladimir Putin. „Cred că Rusia va rezista, iar Occidentul, din cauza sancțiunilor va pierde mult mai mult, pe termen scurt și mediu. În orice caz, soluția trebuie să fie identificată la masa de negocieri și sper că acest lucru se va întâmpla cât mai curând. Cu Rusia, cu Putin trebuie să fim prieteni. Noi trebuie să menținem relații bune cu toți. Această perioadă dificilă va trece, nu trebuie să ardem podurile cu nimeni”, declara Dodon în luna martie.

15:56 Efortul Rusiei de a echipa trupele proaspăt mobilizate și de a crește cheltuielile pentru campania militară din Ucraina ajută sectorul industrial al țării să treacă peste furtuna economică mai bine decât se aștepta.

Producția industrială rusă a scăzut cu doar 2,6% pe an în octombrie, potrivit serviciului federal de statistică Rosstat, o îmbunătățire față de declinul de 3,1% înregistrat în septembrie și peste previziunile privind o scădere de 3,8%.

„Impactul mobilizării și al cheltuielilor militare este vizibil în mod clar în producția industrială, mascând declinul din alte sectoare civile", a declarat Dmitri Polevoy, director de investiții la Locko Invest. (Reuters)

Discuțiile cu SUA privind dezarmarea, programate în aceste zile, amânate de Rusia

15:48 Rusia a amânat în mod unilateral discuțiile cu americanii privind dezarmarea nucleară care trebuiau să aibă loc săptămâna aceasta la Cairo, a anunțat ziarul rus Kommersant, citând ambasada SUA.

Oficiali din cele două țări urmau să se întâlnească în capitala egipteană în perioada 29 noiembrie - 6 decembrie pentru a discuta despre reluarea inspecțiilor în cadrul tratatului de reducere a armelor nucleare New START.

15:44VIDEO O înregistrare distribuită pe rețelele de socializare de ministerul ucrainean al Apărării arată cum un lunetist al său scoate din acțiune mai mulți soldați ruși care încercau să vâneze un iepure pe timpul nopții cu ajutorul grenadelor, imaginile greu de crezut fiind comparate de unii internauți cu secvențe din desenele animate Looney Tunes.

15:35 Organizaţia Salvaţi Copiii a inaugurat, luni, la Bucureşti, un centru de consiliere şi servicii integrate pentru copii şi părinţi veniţi din Ucraina. Centrul se află pe Strada Matei Basarab și este deschis de luni până vineri, între rele 9.00 - 17.00. Alte şapte astfel de centre sunt la Iaşi, Suceava, Baia Mare, Tulcea, Galaţi, Timişoara şi Târgu Mureş.

Potrivit preşedintelui executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, centrul oferă mai multe tipuri de servicii, în primul rând consiliere şi informare din toate zonele utile ucrainenilor - juridic, piaţa muncii, educaţie, servicii medicale, orientare în limba ucraineană, servicii pentru copii, adolescenţi, adulţi, cursuri de limba română pentru cine doreşte, loc de joacă pentru copii, suport în bunuri nealimentare, în vouchere pentru perioada de iarnă.

15:30 Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat luni că l-a convocat pe ambasadorul norvegian în legătură cu ceea ce a declarat că a fost arestarea motivată politic a unor cetățeni ruși pentru că ar fi folosit drone în mod ilegal.

„S-a observat că sentințele împotriva rușilor au fost motivate politic și nu au avut nimic de-a face cu principiile unei justiții corecte și imparțiale", a susținut ministerul într-o declarație.

Mai mulți cetățeni ruși ar fi fost arestați de autoritățile norvegiene pentru că au pilotat drone în apropierea frontierei arctice dintre cele două țări sau au fotografiat instalații clasificate, în contextul în care Norvegia își sporește securitatea în urma unor suspiciuni de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream de sub Marea Baltică.

15:25 NATO București 2022: Ministrul turc de externe va discuta cu omologii săi din Suedia și Finlanda pe tema aderării lor la Alianță

14:33 Kazahstanul dorește să gestioneze volume mai mari în ceea ce privește transportul de mărfuri între Rusia și Iran, a declarat luni un oficial kazah de rang înalt.

Iranul, vizat și el de sancțiuni occidentale din cauza programului său nuclear, a devenit un aliat-cheie pentru Rusia, oferindu-i atât bunuri de care are mare nevoie, cum ar fi dronele militare, cât și acces la porturile din Golf, de unde mărfurile rusești pot ajunge în Asia.

Kazahstanul, o fostă republică sovietică, s-a distanțat de Moscova din punct de vedere politic, dar Rusia rămâne cel mai mare partener comercial al său, iar vicepremierul Serik Zhumangarin a declarat că Astana dorește să își sporească rolul de tranzit în așa-numitul coridor Nord-Sud dintre Rusia și Iran.

Astfel de transporturi pot trece fie prin Marea Caspică, fie pe calea ferată la est de aceasta, prin Kazahstan și Turkmenistan, a declarat Zhumangarin la o întâlnire cu oficialii ruși la care au participat prin legătură video președinții Vladimir Putin și Kassym-Jomart Tokayev. (Reuters)

Șapte miniștri de externe s-au dus la Kiev

14:24 La o lună după ce Rusia a declarat că a pus capăt mobilizării, bărbații care au fugit în Georgia vecină pentru a evita recrutarea spun că nu se grăbesc să se întoarcă acasă, transmite Reuters.

Mai mult de 110.000 de ruși au fugit în Georgia în acest an, arată statisticile guvernului georgian - un aflux care a alimentat atât un boom economic, cât și resentimente într-o țară în care sentimentele antirusești sunt foarte răspândite.

În ciuda faptului că Vladimir Putin și ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, au anunțat în urmă cu o lună încetarea mobilizării, mulți dintre cei fugiți spun că este puțin probabil să se întoarcă acasă prea curând.

„În primul rând, conflictul trebuie să ia sfârșit", a declarat Emil, un dezvoltator de jocuri în vârstă de 26 de ani, care a stat două zile la coadă la graniță pentru a părăsi Rusia.

14:10 Șapte miniștri de externe din țările baltice și nordice au călătorit luni la Kiev pentru a-și arăta sprijinul față de Ucraina, care se confruntă cu întreruperi de energie electrică cauzate de atacurile aeriene rusești asupra infrastructurii energetice.

„Noi, miniștrii de externe ai Estoniei, Finlandei, Islandei, Letoniei, Lituaniei, Norvegiei, Suediei, ne aflăm astăzi la Kiev în deplină solidaritate cu Ucraina", a scris pe Twitter ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis.

„În pofida ploilor de bombe și a brutalității barbare a Rusiei, Ucraina va învinge!", a scris el, postând o fotografie cu colegii săi.

13:19 Ucraina se poate descurca pentru următorii doi ani cu rezervele de combustibil nuclear existente, a declarat Petro Kotin președintele companiei nucleare de stat a țării (Energoatom), într-un interviu acordat presei ucrainene.

De la începutul războiului, Ucraina nu a cumpărat combustibil nuclear rusesc, bazându-se pe propriile rezerve. Energoatom spune că face tranziția oricăror unități din centralele sale nucleare care se bazau pe combustibil rusesc către Westinghouse Electric, o companie de tehnologie nucleară din Statele Unite.

Doar 3% dintre loviturile rusești au vizat obiective militare

12:58 Premierul japonez Fumio Kishida a dat instrucțiuni miniștrilor-cheie să ridice cheltuielile pentru apărare și măsurile complementare la echivalentul a 2% din PIB-ul actual al țării în următorii cinci ani, a declarat luni ministrul apărării, Yasukazu Hamada.

„Ne-a spus să depunem toate eforturile pentru a asigura (finanțarea) necesară rapid și ferm", a declarat Hamada reporterilor după o întâlnire cu premierul și cu ministrul de finanțe Sunhichi Suzuki.

12:41 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat luni informațiile potrivit cărora trupele rusești fac pregătiri pentru a părăsi centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa.

12:06 Atacurile rusești din Ucraina au provocat pagube la aproximativ 32.000 de obiective civile și peste 700 de facilități de infrastructură esențială de la începutul invaziei, în februarie, a declarat duminică un oficial guvernamental ucrainean.

„Așa cum ne-am aștepta de la teroriști, rușii vizează obiective civile. Până în prezent, aproximativ 32.000 de astfel de obiective au fost deteriorate de rachetele și obuzele rusești. Acestea sunt în principal case private sau clădiri de apartamente civile", a declarat Evghenii Ienin, un diplomat ucrainean, într-un interviu acordat duminică presei ucrainene.

"Doar 3% din atacurile înregistrate au fost asupra unor instalații militare. Până în prezent, peste 700 de facilități de infrastructură critică - aerodromuri, poduri, depozite de petrol, substații de electricitate etc. - toate acestea au fost lovite", a adăugat el. (CNN)

Boeing propune pentru Ucraina rachete cu rază mare de acțiune

11:57 Kremlinul a declarat luni că salută oferta Vaticanului de a oferi o platformă de negociere pentru a rezolva conflictul din Ucraina, dar că poziția Kievului face acest lucru imposibil.

Reacția vine după ce Papa Francisc a subliniat în urmă cu 10 zile că Vaticanul este gata să facă tot ce este posibil pentru a media și a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina, într-un interviu acordat cotidianului italian La Stampa.

11:53Pentagonul analizează o propunere făcută de Boeing de a trimite Ucrainei bombe mici de precizie ridicată care pot fi lansate cu rachete disponibile pe larg, acestea putând lovi cu mult în spatele liniilor rusești din cauza razei lor de acțiune, aproape dublă decât a sistemelor HIMARS primite deja de Ucraina.

11:28 Ucraina are rezerve de combustibil nuclear pentru o perioadă de doi ani, spune directorul companiei ucrainene nucleare Energoatom, Petro Kotin, citat de CNN. Kievul nu a mai cumpărat combustibil nuclear din Rusia de la începutul războiului şi s-a bazat pe propriile rezerve.

Potrivit acestuia, Kievul face o tranziţie a unităţilor centralelor nucleare care depindeau de combustibilul nuclear rus către compania americană de tehnologie nucleară Westinghouse Electric, cu sediul în Pennsylvania: ”Lucrăm împreună cu Westinghouse pentru a ne crea propria linie de producţie, în baza tehnologiei (americane). Producem deja elemente pentru cartuşe de combustibil care au fost autorizate de către această companie americană. Aşadar, noi vom produce jumătate, iar cealaltă jumătate va fi furnizată de Westinghouse”.

Cel puțin 382 de copii au fost uciși, iar peste 800 răniți, de la invazia Rusiei în Ucraina

11:00Un copil în vârstă de nouă luni este cea mai tânără victimă a războiului declanşat de Rusia în Ucraina, susţine adjunctul şefului Departamentului de investigaţii al Poliţiei Naţionale din Ucraina, Serhii Panteleev. Potrivit acestuia, numărul totalul al deceselor confirmate în rândul copiilor se ridică la 382. Totodată, peste 800 de copii au fost răniţi, numărul acestora crescând în urma atacurilor cu rachete asupra oraşelor ucrainene.

Poliţia Naţională anchetează și dispariţia a peste 6.000 de copii din teritoriile ocupate, despre care există informaţii că ar fi fost transportaţi în Rusia. "Avem dovezi că au transportat copii mici, peste 6.000 de copii, care după câteva zile de ocupaţie au dispărut de pe teritoriile noastre. Au fost duşi în Federaţia Rusă. Care este soarta copiilor acolo este foarte greu de spus astăzi", a afirmat Panteleev într-o declaraţie pentru Agerpres. Oficialul Poliţiei ucrainene precizează că numeroşi copii au fost ucişi în maşini în timp ce încercau, alături de părinţii lor, să fugă din calea armatei ruse.

10:42O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de soldații ucraineni a surprins o încă o lovitură inedită a acestora: distrugerea unui vehicul al armatei ruse cu o armă antitanc montată pe un UTV.

10:36 Potrivit armatei ucrainene, în ultima zi rușii au pierdut: 590 de soldați, 3 tancuri, 5 blindate de luptă ale infanteriei, 4 diferite vehicule, 2 piese de arilerie și 75 de rachete de croazieră:

Gazprom ține sub presiune Republica Moldova

10:05 Producătorul rus de gaze naturale Gazprom a decis să nu reducă livrările de gaze către R. Moldova, dar a precizat luni, într-o declarație, că își rezervă dreptul de a reduce sau de a întrerupe livrările în cazul în care R. Moldova nu efectuează plățile convenite.

Săptămâna trecută, Gazprom a acuzat Ucraina că reține livrările de gaze care trec prin această țară în drum spre Moldova și a declarat că ar putea începe să reducă aceste fluxuri.

Ucraina a negat că a reținut gazul rusesc destinat Moldovei.

09:24 Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre situația din zona încă ocupată de ruși în regiunea Herson:

  • Armata rusă estimează în mod evident că forțele ucrainene ar putea traversa fluviul Nipru și ar putea desfășura operațiuni de contraofensivă în estul regiunii Herson, amenințând, posibil, toate liniile de comunicații terestre esențiale dinspre Crimeea către partea continentală
  • Forțele ruse au săpat linii de tranșee și zone de concentrare în estul Hersonului încă de la începutul lunii octombrie 2022, în pregătirea evidentă a retragerii de pe malul vestic al râului Nipru și din orașul Herson.
  • Trupele rusești se pregătesc fie pentru a se apăra în profunzime, fie pentru a desfășura operațiuni de întârziere operațională sau strategică.
  • În mod clar, forțele rusești nu se așteaptă să poată împiedica forțele ucrainene să treacă râul, iar rușii nu acordă prioritate pozițiilor defensive pentru a opri o astfel de trecere.
  • Armata rusă creează condițiile pentru o apărare prelungită în estul regiunii Herson, care ar putea permite crearea unei poziții ucrainene solide pe malul estic al fluviului Nipru

Situație grea în Herson, bombardat constant de ruși de peste Nipru

09:05 Centrala nucleară din Zaporojieva rămâne sub control rusesc, a declarat luni administrația instalată de Rusia în orașul ocupat Enerhodar, după ce un oficial ucrainean de rang înalt a sugerat că forțele rusești se pregătesc să plece.

„Mass-media răspândesc în mod activ neadevăruri potrivit cărora Rusia ar plănui să se retragă din Enerhodar și să părăsească (centrala nucleară). Această informație nu este reală", a declarat administrația susținută de Rusia pe aplicația de mesagerie Telegram.

08:56 Noua evaluare britanică evidențiază situația grea a orașului Herson după eliberare din cauza bombardamentelor rusești:

  • În ciuda eliberării sale de către forțele ucrainene la 11 noiembrie 2022, orașul Herson din sudul Ucrainei continuă să fie bombardat zilnic de artileria rusă.
  • Numai pe 24 noiembrie 2022, 10 persoane au fost ucise. La 27 noiembrie 2022, în zonă au fost raportate 54 de bombardamente, un maxim al ultimei perioade.
  • Orașul este vulnerabil deoarece rămâne în raza de acțiune a majorității sistemelor de artilerie ale Rusiei, care trag acum de pe malul estic al fluviului NIpru, din spatele liniilor defensive recent consolidate.
  • O mare parte din pagubele provocate în Herson sunt probabil cauzate de utilizarea de către Rusia a lansatoarelor multiple de rachete, în principal a sistemelor BM-21 Grad.

Reuniune majoră a NATO la București

08:29 Circa 4,7 milioane de refugiați ucraineni au primit statut de protecție temporară în Europa, potrivit UNHCR, citat de Kyiv Independent.

Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, până săptămâna trecută, 4.751.065 de refugiați din Ucraina s-au înregistrat pentru a obține statutul de protecție temporară sau alte statute similare.

Polonia, Germania și Republica Cehă sunt pe primul loc în topul celor mai mulți refugiați ucraineni cu statut de protecție temporară. În total, aproximativ 7,8 milioane de refugiați ucraineni au fost înregistrați în întreaga Europă.

08:03Punctul fierbinte al NATO e în România în această săptămână / Reuniune majoră la București și mizele țării noastre într-un moment-cheie de la începutul războiului din Ucraina

07:58 Statele Unite și Rusia continuă să discute despre eliberarea celebrei baschetbaliste Brittney Griner și a fostului pușcaș marin Paul Whelan prin canale speciale, a declarat Elizabeth Rood, însărcinată cu afaceri a ambasadei SUA la Moscova, citată luni de agenția de presă RIA Novosti. (Reuters)

07:42 Șefa ambasadei americane la Moscova: Rusia și SUA au modalități de gestionare a riscurilor nucleare

Scurtă recapitulare, luni dimineață, a evenimentelor recente:

  • La Kiev, duminică a căzut zăpadă și temperaturile au oscilat în jurul valorii de zero grade, în timp ce milioane de oameni din capitala ucraineană și din împrejurimi s-au chinuit cu întreruperile în alimentarea cu energie electrică și încălzirea centrală cauzate de valurile de atacuri aeriene rusești.
  • Autoritățile orașului au declarat că muncitorii sunt aproape de a finaliza restabilirea energiei electrice, a apei și a căldurii, dar nivelurile ridicate de consum au făcut ca unele pene de curent să fie impuse.
  • Zelenski l-a criticat pe primarul Kievului, Vitali Klitschko, spunând că acesta nu a făcut suficient pentru a-i ajuta pe locuitorii asediați. Klitschko a ripostat, spunând că aceste critici nu-și au locul în contextul campaniei militare a Rusiei.
  • Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că trupele ruse au bombardat sate din Donețk, în estul Ucrainei, inclusiv principalele obiective Bahmut și Avdiivka.
  • Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov a spus că forțele rusești au lansat mai multe atacuri eșuate asupra orașului Soledar, în apropiere de Bahmut, și au suferit pierderi grele într-o ofensivă separată spre Avdiivka.
  • Șeful companiei de stat ucrainene de energie nucleară a afirmat că există semne că forțele rusești s-ar putea pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie, pe care au capturat-o în martie.
  • Exporturile de cereale ucrainene nu vor atinge 3 milioane de tone în noiembrie, deoarece Rusia încearcă să limiteze inspecțiile navelor în porturi, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. În octombrie, aproximativ 4,2 milioane de tone de cereale au părăsit porturile ucrainene, a declarat Kubrakov.
  • Zelenski a găzduit sâmbătă, la Kiev, un summit cu națiunile aliate pentru a lansa un plan de export de cereale în valoare de 150 de milioane de dolari către țările cele mai vulnerabile la foamete și secetă.
  • Alexandr Lukașenko a declarat că Ucraina face o „greșeală” propunând condiții prealabile pentru negocierile cu Rusia. Moscova se pregătește să transfere soldați și echipament militar din Belarus în teritoriile ocupate cu scopul de a completa unități care au suferit pierderi, relatează Ukrainska Pravda.
  • Un grup de mame ale unor soldați ruși s-a alăturat unui grup de activiste feministe pentru a cere retragerea trupelor Moscovei din Ucraina, lansând o petiție online.
  • Peste 1.000 de ruși au fost puși oficial sub acuzare pentru săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei.
  • Moscova a încercat să minimizeze informațiile conform cărora alianța de securitate condusă de Rusia a fostelor națiuni sovietice slăbește în urma războiului.
  • Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, nu consideră că Rusia ar fi fost grav slăbită în cele nouă luni de război în Ucraina.

---------------------